fbpx

Себорейният дерматит е вид кожно заболяване, което се характеризира със зачервявания, олющвания, сърбеж по кожата на главата, лицето, носа, веждите, клепачите, областта зад ушите, по гърдите и по гърба.

Може също да се прояви в гениталните и перинални области, както и под мишниците. Предполага се, че основната причина за появата му е колонизирането на гъбичката Malassezia Furfur, част от човешкия организъм, която се храни с липидите на мастните жлези на кожата и образува отпадни вещества, дразнещи кожата и причиняващи люспите. Допълнителни фактори за развитието на себорейния дерматит са емоционален стрес и пониженият имунитет на организма, хормонални проблеми, увеличен себум на мастните жлези, промените във влажността на въздуха, смяна на сезоните, както и употребата на някои лекарства.remote_image_9476e24542

Диагностицирането на себорейния дерматит обикновено не е придружено с изследвания на урина, кръв или провеждане на алергологични тестове. В редки случаи, ако има съмнение за друго заболяване (обикновено при кърмачета), с цел да се направи правилна диагноза, може да се наложи взимане на материал за изследване на гъбички или кожна биопсия.

Себорейният дерматит е свързан с пърхота и себореята, но с по-изразени симптоми на възпаление. Симптомите на пърхота са лющене на бели или кафеникави люспички от скалпа, на себореята – образуване на мазни, лющещи се корички по кожата на главата, а на себорейния дерматит – отново мазни корички и възпаление около тях, умерен до силен сърбеж на засегнатите места, който обикновено води до вторична инфекция. Може да се наблюдава при болни от акне или псиориазис, може да бъде съпътстващо заболяване към неврологични заболявания като паркинсон, епилепсия, лицева парализа и други, както и към имунни заболявания; възможно е да се отключи при възстановяване от сърдечен пристъп и при престой в болница.

Поръчай новия брой!

Себорейният дерматит е едно от най-често срещаните кожни заболявания –честотата му варира между 3% и 5%. Наблюдава се при хора в старческа възраст, при мъже и жени на възраст между 30–40 години (предимно мъже), както при кърмачета до 3 месеца. В случаите на развитие при кърмачетата, себорейният дерматит се нарича млечен струпей. Себорейният дерматит при възрастните е с хронично рецидивиращ ход и се обостря през есенно-зимния сезон и през пролетта с различни по острота пристъпи. Те обикновено се овладяват (облекчават) с лекарства, билки или медицински козметични продукти.

Себорейният дерматит често засяга окосмената част на главата и гънките. По главата обикновено се появява лющене и корички, а по гънките – зачервявания (които могат да бъдат изострени от дрехите или памперсите, които дразнят кожата). Когато засяга скалпа, е възможно себорейният дерматит да прогресира в областта на ушите и шията.

Лечението на себорейния дерматит по скалпа при бебетата става чрез омекотяващ коричките зехтин, вазелин или бебешко масло, и след това измиване с мек шампоан. При по-тежки форми се ползват шампоани, съдържащи кетоконазол, които се употребяват и при лечението на мазна себорея при възрастни. След предписание от лекар, при пациенти от всички възрасти може да се използва цинк, локални кремове и антибиотици. При себореен дерматит при бебетата, засягащ областта на гънките, се прилага измиване с вода и препарат и внимателно подсушаване, защото именно прекалената хидратация (заедно с липсата на чистота в областта на гънките) е причина за заболяването при тях.

В случаите на себореен дерматит на главата, при възрастните могат да се появят възпалени, чувствителни, парещи очи. Това е т.нар. блефрит –възпаление на очите, провокирано от алергии или друго кожно заболяване. В същността си то представлява нарушена функция на малките мастни жлези, разположени в основата на клепачите. Често очите са зачервени и сълзят, миглите растат неправилно, по клепачите се появяват един или два ечемика. Диагностицира се при офталмолог, с лабораторно изследване на секрет от окото. Лечението е продължително, като включва редовно почистване на засегнатия участък със стерилна марля и използването на противогъбични средства.

При възрастните себорейният дерматит може да се лекува цялостно, ако се третира навреме, но в повечето случаи той е хронично заболяване, протичащо на пристъпи, които се овладяват с шампоани с противовъзпалителна и лечебна функция (ако е засегната кожата на главата), локални или системни антибиотици и лекарства с противогъбично действие в другите засегнати участъци – нос, уши, очи, гърди, гръб. В повечето случаи заболяването при бебетата протича леко, през първите шест седмици, като пълно изчистване обикновено настъпва в дванадесетмесечна възраст.

Срещу симптомите на себореен дерматит при възрастните могат да се ползват каши, отвари, вани и чайове от билки с цел облекчаване на сърбежите, антибактериално и противогъбично действие, намаляване на мазнините или овлажняване на кожата на главата. Локално нанасяне на смес от амла и вода помага при пърхот; ниймът е билка, която може да се използва като добавка, а етерично масло от нея може да се слага в бани с цел облекчаване на сърбежа и заздравяване на скалпа. Отварата от лайка успокоява и овлажнява кожата (при състояние на суха себорея); чаят или локалното нанасяне на отвара от тулси абсорбира излишния себум от кожата, спомага за хормоналния баланс и има антисептично и противогъбично действие.

За предотвратяване на развитието на болестта при възрастните се препоръчва хранителен режим, изключващ захарните изделия, алкохола и млечните продукти. Препоръчват се протеини – риба, яйца, птиче месо, фъстъчено масло; храни, богати на витамин В – ориз, пшеница, овес, соя, грах, боб, леща; както и такива, богати на витамин С – сладък червен пипер, магданоз, целина, спанак, домати, зеле, карфиол, броколи, грейпфрут, киви, портокали, зелени лимони, ананас, малини, боровинки, пъпеш, ягоди, диня. Водата е от важно значение – препоръчва се приемът на поне 2 л дневно. В лечението на себорейния дерматит е желателно да се избягва употребата на кортикостероиди.

текст Илона Вълчева

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!