fbpx

Скъпоценните камъни винаги са били източник на блясък, лукс и самочувствие в хайлайф средите, изящен израз на един по-различен начин на живот. Наред с това обаче те имат и друго предназначение – да подмладяват, разкрасяват и възстановяват кожата.

Козметичните компании имат все по-впечатляващи идеи за нови продукти, предназначени да запазват младостта на кожата, а една от тенденциите през последните години е използването на прах от скъпоценни минерали. Козметичните процедури със скъпоценни камъни могат да успокоят сухата и раздразнена кожа и да възвърнат нейния нежен, сияен и здрав вид, като същевременно подобряват хидратацията й.

coiffure beauty skapocenni kamuniМного от скъпоценностите, които сме свикнали да свързваме с лукс и разкош, всъщност са ефективни антиейдж средства. Диамантите намират приложение в козметичните продукти под формата на прах, който спомага за опъване и изглаждане на кожата, балансиране на неравномерна пигментация и изсветляване на кожата. Козметолозите днес често използват перлен екстракт в кремове и маски. Той е хипоалергенен и с неутрално pH, а неговите аминокиселини защитават от фотостареене, изглаждат бръчките и ускоряват обновлението на клетките. Още в Древен Египет натривали лицата си със седеф от перли, от което кожата ставала розова, здрава и блестяща. Отговорът на слънчевите изгаряния пък е ониксът.

Черният на цвят скъпоценен камък помага при лечението на кожни рани, инфекции и възпаления, като пречиства кожата и стимулира клетъчната регенерация. Розовият кварц е полезен за справяне с акне, а при нежен масаж на лицето допринася за изглаждане на бръчките. Подходящ за подобна процедура е и авантюринът, който възвръща добрия тургор на кожата, правейки я стегната и еластична. Червените лъчи на рубина пък укрепват и подхранват кожата на лицето, като той помага за лечението на кожни инфекции, овлажнява кожата и забавя процесите на стареене. Друг извор на младост е кехлибарът, който всъщност е втвърдена смола. Този камък съдържа множество полезни аминокиселини. В козметичните продукти с кехлибарен прах има витамини и микроелементи, необходими за обменните процеси в клетките. Сярата, която се съдържа в кехлибара, осигурява синтеза на колаген.

 Литотерапия

Процедурата литотерапия черпи вдъхновение именно от множеството полезни свойства на скъпоценните камъни. Тя може да се извърши под формата на масаж на лицето със скъпоценни камъни и минерали. Това спомага за отстраняване на замърсяванията и токсините от кожата, която ста ва по-мека и сияйна. Релаксиращият масаж отлично се допълва от други подмладяващи процедури. Той започва с нежни движения, като камъните са подбрани специално за случая. Те се движат плавно по кожата, като е препоръчително да се използва базово масло. Топлите кристали (тюркоаз, рубин, нефрит) имат детоксикиращ ефект, докато студените (перли, кварц, планински кристал) намаляват възпаленията и са подходящи при подпухнали очи, като помагат и срещу появата на бръчки и фини линии.

Пептиди

Скъпоценни за кожата са и пептидите, които през последните години все по-често се използват в козметологията. Те са белтъчни молекули, които влияят непосредствено върху клетките на кожата и възстановяват процесите на клетъчния обмен в тях. След 30-годишна възраст възстановяването на кожата постепенно започва да се забавя, колагенът се разгражда, а фибробластите губят силата си. Тук идва важната роля на пептидите, които помагат на кожата отново да възпроизведе веществата, които са й потребни, за да е стегната и млада. Пептидите в състава на кремовете са достатъчно малки, за да проникнат по-лесно в дълбоките слоеве на кожата. Благодарение на тях тя започва да образува активен колаген, еластин и хиалуронова киселина. Добре е да се знае, че повечето пептиди са уязвими молекули и се разрушават от контакт със свободни радикали и ензими в дълбоките слоеве на кожата. Поради тези причини е желателно козметичните продукти, съдържащи пептиди, да се употребяват в съчетание с подходящи средства за почистване и подготовка на кожата.

 Алтернатива на ботоксаcoiffure beauty skupocenni kamuni 2

Кремовете с пептиди често се определят като алтернатива на ботокса, като, разбира се, съществува известна разлика между тях. Въвеждането на ботокс въздейства върху мускулите на лицето с цел изглаждане на бръчките и подмладяване на кожата, но при съществуващ риск от изгубване на мимиката. Кремовете с пептиди имитират действието на ботокса чрез нежно отпускане на лицевите мускули и забавено изпращане на импулси от нервните окончания към мускулите. В резултат лицето изглежда подмладено по естествен начин, без да е нарушена мимиката. Пептидите не само подмладяват, но цялостно подобряват състоянието на кожата.

Биоревитализация с пептиди

Навлизането на пептидите в козметичните процедури набира все по-голяма популярност. Биоревитализацията с пептиди е инвазивна процедура, при която с помощта на игла в кожата се вкарват полезните за нея съставки с цел подмладяване. Тъй като пептидите са полезни за кръвоносните съдове и укрепват стените на капилярите, процедурата е полезна за хора с тънка кожа, както и за лечението на розацея. Пептидният комплекс съдържа и антиоксиданти, които повишават защитната функция на кожата и увеличават нейната устойчивост на неблагоприятни екологични фактори. Витамините, които се съдържат в пептидния комплекс, имат себумрегулиращ ефект, който намалява омазняването на кожата. При редовна грижа за кожата необходимостта от повторно биоревитализиране е на всеки два или три месеца.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!