fbpx

Сезонът на забавленията и неспирния купон е в разгара си, но заедно с него на дневен ред идва и един неприятен проблем, който съпътства някои хора през лятото, а именно белите петна по кожата.

Причините за появата им могат да са различни, което означава, че е най-добре да се консултирате с дерматолог в момента, в който ги видите по тялото си.

coiffure beauty petna po kozhataВитилиго

Витилиго е автоимунна болест, при която по кожата се появяват бели, лишени от пигмент петна. Става въпрос за грешка в имунната система, която без причина започва да разрушава меланоцитите – това са кожните клетки, натрупващи в себе си високи нива на меланин.

Загубата на тези клетки в различни области на тялото води до загуба на пигментация и поява на бели петна. Те се появяват по-често по откритите части на тялото – ръце, крака, лице, но могат също така да бъдат около очите, подмишниците, ноздрите.

Най-уязвими, разбира се, са зоните, изложени на слънце. Смята се, че болестта е циклична – обикновено след първоначалната поява има застой, след което нова „атака” засяга други участъци на тялото. Петната постепенно се увеличават и като размер, и като брой. Заболяването не е съпроводено с болезнени усещания, обхваща мъже и жени на всякакви възрасти, особено тези, живеещи на влажни места.

Витилигото обикновено се проявява през лятото, когато кожата потъмнява и депигментираните участъци се открояват. Доверете се на дерматолог – той най-добре ще определи дали и за какъв точно вид витилиго става въпрос, задавайки въпроси, свързани със слънчеви изгаряния, висока кожна чувствителност, фамилна обремененост. Прави се и кожна биопсия, която да установи изменения във функциите на меланоцитите.

 Лечение

Предвид факта, че заболяването се появява вследствие на генетична предразположеност, универсално лечение липсва. Известни са само няколко случая, при които след агресивен период пациентите са възстановявали нормалната пигментация на кожата, но най-често белите петна се запазват за цял живот.

Има все пак начини да се ограничи ефектът на заболяването. Това става с помощта на кортикостероиди, които потис­кат имунната система и спомагат за по-слаба проява на депигментация по време на агресивните периоди. Локалните имуномодулатори са друг начин за справяне с витилигото.

Фототерапията с UVB лъчи също може да помогне, като честотата на терапиите, интензивността на лъчението, както и времетраенето, се определят от дерматолог съобразно заболяването и индивидуалните особености на пациента. От козметична гледна точка може да се използват пудра и коректор за камуфлаж, чиято цел е изравняване на тена на лицето и шията, за да личат по-малко несъвършенствата.

Разноцветен лишей

Друга, вече по-безобидна и лечима причина за появата на бели петна, е прозаично досадният разноцветен лишей. Разликата е, че петната освен бели могат да са и розови, кафеникави, жълти. Обикновено се срещат поотделно, но при някои пациенти може и да са комбинирани.coiffure beauty petna po kozhata 2

Разноцветният лишей се причинява от гъбички от рода Malassezia. Малък процент от децата и близо 90% от възрастните имат по кожата си тези гъбички, които са част от нормалната кожна флора и не са заразни.

Тяхното развитие зависи от липидите и аминокиселините по повърхността на кожата. Сред причините за проявата на това състояние са мазна кожа, отслабен имунитет, престой на влажно място, обилно изпотяване, високи летни температури. Това са все предпоставки киселинността на кожата да се променя, липидите по нейната повърхност да се увеличат, което води до усилено размножаване на гъбичките и съответно поява на разноцветни петна.

Тъй като гъбичките блокират пигментацията, овалните петна и тук се появяват най-ярко на фона на летния тен, като обикновено това става върху зоните на тялото с най-голяма гъстота на мастни жлези. Много често първоначално се появяват малки петна по шията, които след това се разширяват по гърба. Могат да се появят и по гърдите и ръцете, но рядко по други части на тялото.

В най-лошия случай симптомите са слаб сърбеж или дискомфорт, предизвикан от лекото залющване по повърхността на петната, което така или иначе изчезва бързо.

Разноцветният лишей най-често застига младите хора, които спортуват активно, тъй като при тях се наблюдава повишена мастна и потна секреция. Засегнатите от това кожно състояние като цяло са в диапазона 15–40-годишна възраст.

Лечение

В по-леките случаи е достатъчно локално лечение с антимикотични средства, като кремове, лосиони, гелове, които обикновено се нанасят два пъти дневно в продължение на няколко седмици. По-агресивните петна изискват противогъбични медикаменти под формата на таблетки, като лекарят определя какви да са те и на какви интервали да се приемат. Важно в случая е да си напомняте, че този вид гъбички са естествена част от кожата, което е предпоставка за тяхната повторна поява, особено в летния сезон, когато по неизбежност ще се намирате около влажни места.

В този случай помага профилактика със специален шампоан против гъбички, с който да се къпете няколко пъти в месеца, както и прием на противогъбични таблетки веднъж месечно.

Други причини

Понякога такава причина може да бъде дефицитът на хранителните вещества. Нездравословната диета обременява организма, който страда от недостиг на витамини и минерали, както и от липсващи витамини D и E. Това също може да провокира появата на бели петна по кожата. Набавяйте си храни, богати на калций, като млечни продукти и зеленчуци.

Петната може да са вследствие на хиперпигментация – когато аминокиселината тирозин намалява, това редуцира съдържанието на меланин и неговото изчерпване води до поява на бели петна. Екземата също може да е сред причинителите. Когато част от кожата е раздразнена или се развива лека екзема, цветът на кожата на съответното място се променя. Среща се най-вече при деца и възрастни с алергия.

Не просто вредни, а направо опасни са слънчевите лъчи за хора, които страдат от албинизъм. Това е наследствено заболяване, което се дължи на една или повече мутации, засягащи способността на организма да произвежда меланин. Тъй като меланинът има функцията да поглъща ултравиолетовите слънчеви лъчи и да предпазва кожата от тях, хората с това заболяване са особено чувствителни към слънчева светлина и кожата им изгаря несравнимо по-бързо, като рискът от рак на кожата също е по-голям.

Огромното значение на слънцезащитния кремcoiffure beauty petna po kozhata 1

На път за плажа всеки има под ръка слънцезащитен крем. През лятото препоръчителен е минимум SPF 30, като числото означава колко време кожата ще е предпазена от ефектите на слънцето (SPF 30 – 30 минути, SPF 50 – 50 минути).

Той сам по себе си няма как да предотврати гореописаните кожни състояния, особено ако прекалявате със стоенето под слънцето, но пък винаги ще ви предпазва от вредното влияние на ултравиолетовите лъчи.

За да е балансирана защитата от UVA и UVB лъчите, към SPF факторите са разработени и добавени специални филтри, които да осигуряват пълноценна защита. Тези филтри се делят на физични и химични. Физичните филтри остават на повърхността на кожата и я пазят от UVA лъчите. Безвредни са, но образуват видим белезникав слой по кожата.

Химичните филтри проникват в клетката, където посрещат и неутрализират UVA лъчите. Трябва да се нанасят 30–40 минути преди излагане на слънце. Не забравяйте да нанасяте слънцезащитен крем през целия ден (а не само еднократно), както и след всяко излизане от водата.

Слънцето е и наш приятел

Слънцето крие своите рискове и може да е опасно, но то има и много положителни страни, без които самият живот е немислим. Слънчевата светлина подобрява настроението, а ако се лишаваме от него прекалено дълго, това може да доведе до дефицит на витамин D. Той е крайно необходим за много от жизнените процеси в нашето тяло, поддържа здрави костите ни и намалява риска от депресия. Освен това проучванията доказват, че скоростта на производството на серотонин в мозъка е пряко повлияна от количеството слънчева светлина, на която тялото е изложено през деня. Нивата на серотонин са по-високи в слънчеви, отколкото в облачни дни, а серотонинът е мощен мозъчен химикал, който контролира настроението и е свързан с усещането за щастие.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!