fbpx

Основател и директор на един от най-успешните салони в Лондон Percy&Reed, той е един от най-популярните фризьори в световен мащаб. Работи със звезди като Диане Крюгер, Софи Дал, Патси Кенсит, Mel C и Гуендолин.
Адам e главно действащо лице във фотосесии и големи модни кампании, както и често е канен за един от основните фризьори в седмиците на модата по света. С повече от 25 години опит във фризьорството, той е истинска енциклопедия, когато става въпрос за историята на модната индустрия и днес е създател на модерни модни стилове. Най-голямата му страст в момента е развитието на младите фризьори и е ангажиран в това да обучава и развива следващото поколение експерти и големи имена във фризьорството навсякъде по света.
Адам е и колорист, а наскоро Софи Дал коментира за него: „Адам ще ви даде свободна, красива коса, която ще изглежда сякаш сте родени по този начин ”.

Неотдавна популярният англичанин бе у нас за ателие Total Looks, на което сподели своя опит пред българските фризьори. Ето какво разказа още той за манията си към книгите, обувките и розовото масло.

Вие сте фризьор вече над 33 години. Как се запалихте?

В началото ходех в салона за красота с баба ми. Много ми харесваше самото усещане, както и да виждам колко доволна и удовлетворена се чувстваше тя. Разбрах колко е важно това начинание, което я кара да е толкова щастлива, и всъщност това ме привлече най-много.

Какво научихте през тези години, за да постигнете успех?

Първо, научих се да бъда честен, защото всички клиенти търсят точно това. Тъй като се работи с много хора, човек трябва да се научи да бъде изключително мил и любезен с тях. Също така никога да не спира да се учи и да се развива.

Как започнахте да работите с големи звезди?

Запознавах се с различни хора, които харесваха това, което правя с косите им. Постепенно започнах да работя и с известни личности. А те са като всички останали – ако се отнасяш с уважение и внимание към тях, те отговарят със същото. Аз самият не деля клиентите си на известни, или не.

Как протича един Ваш обикновен работен ден в салона?

Пристигам там много рано – някъде към 7:00 часа. Преглеждам пощата си и отговарям на имейли, обаждания и всякакви административни задачи, които имам. Ако работя този ден с клиенти в салона, мога да приема 13–16 човека. През това време правя допълнителни неща и съм постоянно в процес на подготовка – може да се наложи да пътувам в чужбина, да участвам в шоу на сцената, да имам фотосесия. Винаги се опитвам да вмъкна нещо ново във всяка свободна минута.

Какво показахте на българските си колеги при посещението си в София?

Моята философия в обученията винаги е да добавям и надграждам познанията и уменията, които вече съществуват. Не съм дошъл тук да променям начина, по който фризьорите вече работят. Искам да споделя техники и идеи, които могат да бъдат приложени в ежедневната им работа. И също така да им покажа как да правят модерен финиш на косата и стайлинг за своите клиенти.

Как идва идеята за направата на една модерна прическа?

Имам способността, където и да отида, да забелязвам какво се случва в дадената ситуация. Голям фен съм на историята, тенденциите и модата като цяло. Нещата обикновено се случват с определена логика и си имат път на развитие. Така че аз съм подготвен за това, какво би могло да се случи и да настъпи като тенденция. Освен това имам голям късмет да работя със стилисти и дизайнери, които създават тенденции в модата. А аз трябва да създам подстрижка или прическа, която да съответства на тяхното облекло. По този начин мога да внедря това, което съм научил, в работата си в салона, да го споделя в социалните мрежи и др.

Кои Ваши ученици вече са се развили и са значим фактор в бранша?

Например Крис Апълтън, който ми беше асистент, а сега се грижи за косите на семейство Кардашиян. Може да се каже, че в момента Крис е един от най-известните фризьори в света, но по-важното е, че той е един от най-приятните хора, които познавам и с които съм работил.

Каква е перфектната симбиоза между мода и фризьорство?

Двете трябва да съществуват едновременно по един красив начин. Тоест косата и облеклото са част от едно и също нещо и трябва да бъдат в синхрон. Нищо не трябва да се бие с другите елементи във визията – грим, бижута, обувки, дрехи, прическа.

Разбрахме, че четете много. Кои книги са Ви повлияли най-много?

О, наистина имам страшно много. Има книги, които са променили живота ми. Например, чел съм една прекрасна книга за Ив Сен Лоран, която е чудесно четиво за любителите. Много обичам книги за фотография както и книгите на Опра Уинфри. Мога да кажа, че нейните книги са изключителни по темата за мотивацията на човек.

Имате ли друга страст освен фризьорството и книгите?

О, да, обожавам обувки! Също така съм обсебен от парфюмите и от аромата като цяло, който ме заобикаля. Изключително съм развълнуван, че съм точно в България заради розовото масло, което ми е любимо. Има нещо като смесица между моята пристрастеност към четенето и към парфюма в книгата „Парфюм“ – възхитително четиво. А, и много обичам кучетата си и всички животни като цяло.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!