fbpx

Ето истината за това, какво е да си фризьор. Споделяме ви откровено мнение на един страстен фризьор – Мелиса Тимперли.

Може да споделите това с вашите колеги фризьори и клиенти, за да им напомните, че няма такова нещо като „просто фризьор“.

Да, признавам си, бях смутена, когато някой ме попиташе какво работя. „Аз съм фризьор”, отговарях и често след моя отговор следваше неловко мълчание. За да бъдеш фризьор, има толкова много противоречиви мнения. Според някои вероятно сте се провалили в училище и това е била единствената ви възможност. Затова искам да споделя с вас защо смятам, че да бъдеш фризьор, е много по-ценно, отколкото повечето хора мислят, и да обясня защо заслужаваме повече признание за нашите умения, усилия и принос.

Поръчай новия брой!

Ежедневно в работата си използваме ножици, които са по-остри от ножа на шеф готвач или скалпела на хирург. Работейки, ние движим инструментите си по-бързо, отколкото очите могат да ги следват. Обикновено подстригваме, надбягвайки се с времето, защото поредният клиент е „леко закъснял” например.

Ние, фризьорите, използваме науката и математиката, съчетавайки ги с окото на художник и оценявайки красотата на детайла. Така определяме правилни ъгъл за отрязване на косата на клиента, така че тя да пада правилно, и когато клиентът излезе от салона, да може лесно и без особени усилия да поддържа тази подстрижка удома.

Работим с различни позиции на тялото и допълнително се напрягаме, за да не пропуснем някой сектор от косата на клиента. Стоим предимно изправени почти по 12 часа на ден, но такова внимание е нужно, за да гарантираме на нашите клиенти перфектна прическа.

А какво да кажем за инструментите в нашата работа? Повечето хора не осъзнават колко струва една професионална ножицата – плащаме между 200 лв. и 1500 лв. само за да сме сигурни, че косата на клиента ни не е повредена от тъпи остриета.

Трябва да имаме и задълбочени познания по химия, за да създадем специална формула на цвета за косата на клиента ни. Смесването на продукти е изкуство, което няма да работи на друга коса, тъй като генетиката играе огромна роля в реакцията на химикалите. А ние, професионалистите, имаме смелостта да направим това, което смятаме, че е най-подходящо за нашия клиент.

Често се надпреварваме с времето, защото то никога не стига. Дори само две минути повече може да са твърде много и да пресушат косата на клиента ни, а точно толкова може да не достигнат за развиването на пигментите в косъма.

Като истински художници ние умело нанасяме цветовете, за да размием линии или да създадем перфектно преливане. Това може да отнеме повече от 3 часа работа, при положение че клиентът ти показва снимка от интернет, където цветът вероятно е създаден за около шестчасова сесия от четирима стилисти и след това може да е ретуширан с някое приложение. Може дори да е перука.

Прекарваме 50% от работния си ден, използвайки инструменти, горещи като пещ – с едно докосване и върховете на пръстите ни са изгорени. Няма нужда да се оплакваме, защото сме свикнали – това е просто част от работата.

Всеки ден вдишваме изпарения от продукти за коса, обезцветители или къдрини. Често се появяват нацепени пръсти на ръцете или напукани пети! За да ме разберете правилно, опитайте да залепите фиба на ходилото си и постойте върху него известно време.

Винаги търсим най-доброто решение за прическите като цвят, подстригване и стайлинг за клиентите си, като всеки един от тях получава абсолютно същите грижи и внимание като останалите за деня.

Ние сме винаги до нашите клиенти в техните най-важни житейски моменти независимо дали това е сватба, рожден ден на най-добрия приятел или специален празник.

Често трябва да наваксваме закъснения между различните клиенти, въпреки че понякога те закъсняват без видима причина половин час и искат същата перфектна услуга от нас. Или неправилно са определили своето оцветяване и се налага двучасов маратон за корекция на цвета.

Ние работим дори когато сме болни, въпреки че просто искаме да бъдем в леглото. Работим през уикендите, късните нощи и по принцип имаме ограничен във времето социален живот, така че нашите клиенти да изглеждат най-добре.

Цял ден говорим и осъществяваме изключително тесни връзки с клиентите си, но това означава, че когато се приберем вкъщи, сме изразходвали цялата си енергия и не искаме да говорим с приятелите или семейството си.

Не почиваме през обичайните „празнични дни“, защото хората се нуждаят от нас, за да се чувстват красиви. Ние не работим от 9 до 5, а от първия до последния клиент, без да сме наясно по кое точно време ще приключим и дали ще се приберем за вечеря.

Често може да чуете да казваме, че не сме яли на обяд през последните три дни, защото не сме имали време между клиентите поради свръхнатрупване. През малкото почивки, които имаме, много от нас прекарват часове в проучване на нови техники или намиране на надграждащи обучения, които да посещаваме.

Животът на фризьора се върти около косата. Мозъците ни постоянно преминават от математика към химия и от социални взаимоотношения към психология. Работим усилено физически, емоционално и психически – всеки ден с малко почивки и определено без тишина.

Защо фризьорството е най-добрата работа в света?

Нека бъде ясно, фризьорството е едно от малкото неща, които клиентите не могат да си купят онлайн. Това е кариера, която има безкрайни възможности, ако сте готови да работите здраво и да надграждате с допълнителни знания собствения си талант. Може да пътувате по света, да управлявате екип, да работите с големи имена, да следвате страстта си.

Ние сме в индустрия, която заслужава признанието, че не сме само фризьори – ние сме хората, които ви дават увереност както в добри, така и в лоши времена и ви помагат да превземете света.

Учен, художник, съветник, химик, експерт по управление на времето, приятел, декоратор, дипломат и трансформатор. Да, аз съм безкрайно горда да се наричам фризьор. Всичко това означава да създавам красиви коси на моите клиенти и да заставам редом до всички вас, които разпознават себе си в написаното от мен – истината за това, какво означава да си фризьор.

автор Мелиса Тимперли

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!