fbpx

Поли Гемеджиева е добре познато име в професионалните фризьорски среди. Допитахме се до нейния богат опит по отношение на важността на постоянното обучение, работата с качествени инструменти и задаващите се есенни тенденции в косите

Поли Гемеджиева е професионален фризьор с дългогодишна практика. Тя развива своя талант в майсторски класове при Летисия Генау, Кристоф Гайе и Бертрам Кайнцнер и е специализирала в престижните световни академии на Жан-Марк Юбер, Toni & Guy и др. Поли е собственик и арт директор на салон „Поли стил“, носител на отличието „Златен гребен“ (Щутгарт, 2002) и има много награди от Атина, Франкфурт и др. Член е на креативния екип на Haute Coiffure Francaise България до 2016 г., а от тази година е посланик на признатите в цял свят японски марки Kasho и Y.S.Park.

Как се случи така, че стана посланик на Y.S. Park и Kasho?

Това са два бранда, известни в цял свят, а предимствата им са оценени от водещи марки като Vidal Sassoon, Toni & Guy и други, в чиито школи се работи с тях. Аз имам ножица Kasho от 15 години, купена от Париж. Тогава присъствах на шоу на един изключителен коафьор, който подстригваше с подобна и бях толкова вдъхновена и впечатлена, че веднага си я купих. Вярвах, че ако имам такава ножица, ще стана добра като него. С гребените и четките на марката работя от няколко години, а след като вече се прeдлагат и в България, с удоволствие приех да съм техен посланик, защото ги обожавам!

Разкажи ни малко повече за двата бранда.

Y.S.Park e бранд, създаден преди 30 години от фризъор на име Йонг Су Парк. Работейки в салона, той започва да обмисля как да подобри скоростта си, тъй като има по 20–25 клиенти на ден. По това време гребените са стара технология, на която никой не обръща внимание. Йонг Су Парк решава да им даде нов живот, като ги направи по-функционални за фризьорите. Той се вдъхновява от пръстите на човешката ръка и променя технологията им. Нарича ги стайлъри, защото с тях се създава дизайнът и стилът на прическата. Целта му е работата с тях да бъде бърза, лесна и прецизна. Това са изключителни продукти, създадени от уникален материал и с ненадминат дизайн.coiffure beauty poli 39531

 А каква е историята на другия бранд – Kasho?

Kasho е много стара марка – историята й започва през 1908 г. Тя използва японските традиции в закаляването на стоманата, идващи от времето на самураите. Тайната на ножиците, които предлага, е в прецизната комбинация от твърдост и гъвкавост на стоманата. Концепцията й е да предлага инструменти, които осигуряват максимална ефективност при минимално натоварване на ръката. Характерно е многоъгълното заточване на острието, наличието на специален винт и ръчното финализиране. Всички ножици се произвеждат в Япония и се контролират от потомствени занаятчии. Целта е инструментите да останат остри дълго време. Kasho предлага и различни серии спрямо нуждите на фризьора – за топ стилисти, за напреднали, за млади стилисти и предложения за ученици.

Защо е толкова важно непрекъснатото обучение на фризьорите и каква е ролята на инструментите в тяхната работата?

Фризьорството е начин на живот, философия, изкуство… То изисква много всеотдайност, страст, талант и креативност. Но винаги се тръгва от основата и след това надграждаш. Естествено талантът и личният вкус са вродени. Обучението обаче е от изключителна важност, не само по отношение на техники на подстригване и оцветяване, но и при технологията и правилното използване на инструментите.

Има много тънкости, които ни помагат и улесняват в работата, и те трябва да се усвоят и прилагат. В ежедневието трябва да се мисли и действа бързо и да се взимат адекватни решения, ако нещо се обърка. Затова фризьорът трябва да може да се довери изцяло на своите инструменти. А колкото по-добър става един професионалист, толкова по-качествени инструменти използва, защото става по-детайлен в работата си.

Обръща внимание на най-дребните неща и се стреми да е перфектен. Той е отдаден напълно, може да експериментира, да изразява креативността си и да се наслаждава на това, което прави.

 Това означава ли, че качествените инструменти се използват само от напреднали фризьори?

Обикновено начинаещите стартират с базов набор от ножица и гребен, необходими в работното им ежедневие, а останалите попадат в графата „Чудесно е, ако имате и тях“. Инструментите, с които работим ние, фризьорите, са нашата визитна картичка и показват разликата между професионалиста и аматьора.

 

Какъв съвет ще дадеш на по-младите фризьори?

Купете си хубава ножица, поддържайте я остра и се грижете за нея. Научете се да я ползвате правилно и тя ще стане „продължение на ръката ви“ и ще ви се отблагодари. Фризьорската професия е магия. Тръгваш от някаква базова основа и започваш да надграждаш. Колкото повече научаваш, толкова по-бързо разбираш колко много има да научиш, за да станеш добър.

Това изисква да обръщаш внимание на всеки детайл, дори и най-дребните и видимо незначителни за непрофесионалното око. В този момент разбираш, че ти трябват качествени инструменти, за да си прецизен. Например за по-дългите коси работя с дълъг гребен и ножица 7 инча. При късите подстрижки използвам малък гребен, който да достига трудните места, и малък размер ножица.

Могат ли стайлърите на Y.S.Park да са главен герой в създаването на ефектна прическа?

Фризьорът е в главната роля, а инструментите са в поддържащата, но за успеха на продукцията е важен целият екип!

 Има ли инструмент, coiffure beauty poli n

с който не се разделяш дори когато си на почивка?

Да! Не тръгвам никъде без дифузера на Y.S.Park. Уникален е и може да се постави на всеки сешоар. Изработен е от титан и сребро, за да запазва влагата в косата, и е много лек и удобен за пренасяне. Препоръчвам го горещо!

Все още е лято, но с едно око поглеждаме към тенденциите за есента. Какви ще са те по отношение на формите на подстригване и дължината на косата?

Основният девиз на новия сезон е естественост–простота–небрежност. Издига се в култ здравата и блестяща коса, съобразена с морфологията на лицето, тялото и текстурата. Индивидуалността е тенденция. Популярен е ретро стилът и именно на него известните стилисти обръщат голямо внимание.

Бретонът също е акцент – къс при много дълги коси, плътен или асиметричен, гладък или небрежен. Често се забелязва рязък преход от бретона към основната маса на косата. През новия сезон при дългите коси модният акцент не е самото подстригване, а интересният стайлинг, цвят и аксесоар.

За средните дължини си остават всички вариации на каре с разнообразни текстури: гладки, удъл­жени къдрици, вълни. Новото за есента са много ситни афрокъдрици с големи обеми. Нещо различно и нестандартно, което не се вижда често в ежедневието. При късите коси се наблюдават все по-често смели пиксита с асиметрични бретони. Главната тенденция при тях е обем и асиметрия. Независимо от дължината всяка жена иска да изглежда млада, секси и модерна.

А относно цветовете, какво ще ни радва тази есен?

Основна тенденция е красивият рус цвят с нежни и естествени пепелни, студени, бежови оттенъци. Използват се близки до основния тон подтонове, които създават ес­тествено преливане на цвета. При брюнетките остава плавният преход от тъмен корен и постепенно изсветляване на дължините и връхчетата. През следващата 2018 г. основен акцент ще е използването на повече от два оттенъка, които нежно се преливат. Актуални ще са както пастелните, така и много студените и ярки дължини. При по-младите момичета акцент са така наречените космически цветове – пепеливосиви, графитени, сини и лилави, огнени оттенъци, които преливат от тъмен естествен корен.

По време на обученията показваш различни стайлинги за коса. Какви ще са тенденциите в ежедневното стилизиране?

Завръщат се холивудските каскадни вълни от 80-те в стил Брук Шилц (здрави, блестящи и много женствени). Отново ще виждаме плитки, усуквания с различни текстури. При аксесоарите основно ще присъстват златни украшения – фиби, станиоли, диадеми. Обемът ще е макси, което подчертава пищността и красотата на косата. Предпочитани ще са също къси и гладки коси, опашки на тила и прибрани коси, както и дълги коси на вълни в комбинация с гъст бретон. Виждаме съчетаване на много сти­лове, но в основата остава естествеността и простотата. Косата изглежда сякаш не е пипана от фризьора – леко раздърпана, свободна и лолитска ала „сама си я направих”.

 От къде черпиш вдъхновение за нови визии и стилове?

Най-вече от хубавата музика, снимка или модно събитие. Непрекъснато следя работата на големите и се вдъхновявам от сайтове, клипове и какво ли още не. Днес възможностите да видиш работата на свои колеги са безброй. Интернет пространството е огромно богатство и всеки, който има желание, може да порови и да се вдъхнови.

Кои са любимите ти артисти в областта на подстригването и цялостен стайлинг?

Почитател съм на Видал Сасун и френската школа. Не мога да пропусна артисти като Кристоф Гайе и Летисия Генау, Гай Танг, наскоро бях на обучение при Ерик Зеемур. В класацията мога да включа още Бертрам Кайнцнер, Анджело Семинара, X-pression и други. Винаги се впечатлявам не само от крайния резултат, но и от чистотата и креативността в тяхната работа.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!