fbpx

Всеки фризьор или бръснар работи с машинка за подстригване и тример. Но каква да си избере, какви параметри трябва да притежава този инструмент и кои са неговите предимства и недостатъци, научете сега.

Важни характеристики

Обикновено машинките за подстригване достигат височина на ножа от 1 мм до 2,5 мм. Това е размерът без гребените. Тези, които са под 1мм, например 0,4 и по-надолу, се наричат тримери. С тях най-често се работи за оформяне на зоната около ушите и врата.

Машинките, които работят с нож под 0,4 мм, се наричат самобръсначки. При тях конструкцията е фолио и под него е ножът, с който се отстраняват и най-фините косъмчета. За начинаещите фризьори/ бръснари ще допълним, че няма как да започнете подстригването директно със самобръсначка. Всеки инструмент има свое приложение и ако искате да получите добър резултат, трябва да спазвате предназначенията на един или друг вид.

Машинките за подстригване се делят основно на вибрационни и роторни. Вибрационни са машинките, които под корпуса си имат електромагнит и най-често са с кабел. Честотата на трептене на ножчето е синхронизирана с честотата на мрежата. Другите видове са с електромотор. Те също биват със или без кабел. Работят със сменяем нож. Често фризьорите не използват пластмасовите гребени към комплекта за регулиране на височината на ножа, а различни сменяеми ножове. Така постигат желаната височина на отрязване на косъма. Големината на ножовете варира от 0,4 мм до 10 мм. Безкабелните машинки са с акумулаторна батерия, която може да е никел-метален хибрид или литиеви батерии, които се смятат за по-добри, като средното време за работа е около 90 минути.

Размер, форма и тегло

Както вече стана ясно, машинките работят с различни размери на ножовете, освен това имат магнит или електромотор. Това са и водещите признаци за това, дали една машинка ще е по-лека или по-тежка. Тримерите са по-леки спрямо стандартните машинки за подстригване, като освен това те са и с по-тесни ножчета. Цялостното им предназначение е за достъп до по-специфични зони на главата, извивки около ушите и по-фино обиране на врата. Големите и по-тежки машинки са за основно подстригване, където може да се отнеме по-голяма дължина.

Машинките с кабел са по-тежки от тези без кабел, но каква ще предпочетете във вашата работа, зависи от личното ви предпочитание. При сравнение на две машинки с кабел, ако има разлика в тежестта, то тази, която е по-тежка, е с по-силен магнит. Това означава, че тази машинка може да работи перфектно дори при по-големи натоварвания, с по-дълги и плътни коси. Тези, които са на батерия, са значително по-леки и често са предпочитани за ежедневна работа в салона При роторните машинки може да срещнете такива с две степени на работа – по-бърза и по-бавна. Всички машинки с електромагнит работят на една степен.

Като цяло мощността почти при всички модели е около 10 w и когато избирате вашата машинка, това няма да е водещото звено. За да работите ефективно с една машинка, е важно да имате остри ножчета за подстригване. Ако те са захабени, то няма как да направите добра подстрижка. Това може да доведе до накъсване или дори скубане на косата на клиента.

Фризьорите работят с различни видове дължини на ножовете. Някои от тях обаче предпочитат да използват гребенчета приставки към машинките за подстригване, които са и значително по-евтини, отколкото да закупуват различни размери ножове.

Широчина и качество на ножчето

Основно има два вида ножове – с право и с извито острие. Като размер най-често използваните са тези с 40–46 мм ширина на ножовете при машинките за подстригване и около 28–38 мм ширина на ножовете при тримерите.

Поръчай новия брой!

На колко време трябва да се прави профилактика?

Не може да се каже точно определено време, но когато забележите някакъв проблем, занесете уреда на сервиз. Така ще сте сигурни, че уредът ще работи стабилно по-дълго време. Има случай на сервизиране на машинки след 4–5 години при интензивна употреба. Това много зависи от ежедневната поддръжка на уреда в салона.

Има и специално разработени машинки тип писец за оформяне на рисунки. Създаден е за уникалното удобство за изписване на всеки детайл, прецизно и точно. Производителите предлагат допълнителни консумативи, като шаблони за рисунки и продукти за тяхното оцветяване. Производителите предлагат и други разновидности на машинките за подстригване, които са предназначени изцяло за грууминг при животните. Те са доста по-мощни, с по-големи ножове и големини на уредите. Материалът е реализиран със съде

Асен Налбантов за машинките за подстригване от първа ръка

Използваме машинка с по-едър нож, когато работим основно подстригване. Това означава, че трябва да се отнеме по-голям обем коса. Ножът е специално конструиран, така че при подстригване косата да бъде повдигната и отрязването да стане лесно, без да задиря и да се чувства дискомфорт от клиента. Машинките за основно подстригване имат диапазон на височина на ножа от 0,8 до 2,5 или 3 мм в зависимост от моделите. Така е по-лесно и за работа от страна на бръснаря фризьор.

При по-новите модели машинки ножовете са заоблени във външната си част. Това е обусловено и от модата, която е заела трайно място през последните години. Става дума за фейд ефекта, или плавно преливане и изтъняване на косата при подстригване. С такъв тип ножове е лесно да постигнем тази преливка. Ако се опитате да подстрижете по-дълга коса с по-ситен завършек на ножа, със сигурност ще е доста по-трудно. Ще се наложи да работите по-дълго време и резултатът ще е незадоволителен.

Работим с машинка с по-ситни зъбци на ножа, когато трябва да подстрижем косата по-ниско. Тези машинки имат височина на ножа от 0,4 мм и това е фиксирана височина, ножът е гладък във външната си част, за да има по-лесно приплъзване при работа. При тях липсва плъзгач за промяна на височината на ножа и са предназначени за подстригване на много къси коси. Именно ситните зъбци успяват да захванат по-ситните косъмчета, да ги повдигнат от корен и така с едно движение да се получи перфектен резултат.

На пазара има и керамични ножове, които са малко по-скъпи от обикновените. Проектирани са така, че да запазят своята острота за по-дълго време, което за един работещ бръснар е много по-изгодно и удобно.

Препоръчва се да се използват за машинки с повече обороти. Керамичното острие обаче се чупи доста по-лесно от металното, за което трябва да внимавате.

Както във всяка индустрия, така и при машинките за подстригване има развитие като дизайн и нови функционалности. Най-новите модели са със стеснен корпус и така ножът остава отворен от всички страни. Тези машинки се използват обикновено за детайли, оформяне на зоната около ушите, бакенбарди и фини линии. Дизайнът им позволява по-добра видимост при работа, по-лесен достъп на тези по-специфични зони и по-добър ъгъл на работа. Подобен род машинки може да видите с прав нож като на тримерите или по-широк Т-образен нож за подстригване на по-голяма площ с едно движение. Освен това те са много по-лесни за почистване от косми и дезинфекция.

При обиране на врат или подстригване на косата до 0 използваме тример, специално произведен за това. Този тип тримери нямат нож, а фолио и режещ валяк под него. На пазара може да видите модели с един или два валяка. За сравнение тримерът с два валяка работи доста по-ефективно от този с един. Тези уреди, наричани още шейвъри работят на височина 0,1 мм. Това е последният уред, преди да използвате истински бръснач.

В България е забранено да се използват бръсначи, които се заточват. Бръснарите имат право да работят само с бръсначи със сменяеми ножове. Това е и от хигиенна гледна точна. Остриетата са еднократни и за всеки клиент се използва ново острие.

Ножовете на машинките за подстригване трябва редовно да се смазват, обикновено всеки ден, и да се дезинфекцират след употреба. Аз използвам специално масло за смазване на машинки, а не олио. Маслото почиства ножовете от мръсотия и фини косъмчета.

За почистване на остриетата се използва дезинфектант, може и на спрей, или се вземат само ножовете и се поставят във вана с разтвор за дезинфекция. Трябва да се дезинфекцират не само остриетата на машинките, но и гребените към тях.

Зареждайте ги редовно, за да може да сте винаги готови. Обикновено машинките, които употребявам, издържат цял ден при пълно зареждане, но ако имам много работа, може да ми се наложи да ги заредя два пъти през деня. Това зависи и от това, колко бързо работиш. Аз лично правя едно подстригване за 10-15 минути. Ако си малко по-бавен, машинката ще работи по-дълго време, по-бързо ще се изтощи батерията и ще загрее.

Съвет: Използвайте специалното масло за смазване на ножовете. Ако са се загрели след употреба, то действа охлаждащо и може да продължите да работите без никакво притеснение.

Материалът е реализиран със съдействието на фирма Scorpio 92
Барбър Асен Налбантов

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!