fbpx

В началото на октомври Невена Желева беше отново в България и проведе обучение за специфики в работата с бръснач при подстригване. Какво е най-важното, преди да решим с какъв инстру­мент трябва да напра­вим едно подстригване, ще ни разкаже самата тя в следващия материал.

Какво трябва да знаем като за начало?

При работата с бръснач най-ва­жното е да имаме нов бръснач, т.е. ножчетата да не са се затъпили след многократно използване и да очакваме, че косата ще остане здрава. Това е един от най-често срещаните проблеми при работата на почти всички фризьори по света. Най-важното нещо, преди да започ­нем работа, е да си подсигурим ка­чествени инструменти.

Ако имате бръснач със захабено острие, по-добре не го използвайте. Другото, което е важно при ра­ботата с бръснач, е, че с него имаме доста по-голяма свобода на действие. С него може да рабо­тим отвътре навън с отрязване и имаме възможност да определяме ъгъла на отрязване. Но както зна­ем, резултатите при бръснача са най-добри при едно полегато от­рязване на косъма. Да кажем, че 45° е един добър ориентир. Ако имаме отрязване с бръснач, то винаги е под формата на slice cut, или отряз­ване с приплъзване.

Размерът на сектора и начинът на отрязване са два много важни елемента. При различните ъгли на отряз­ване също има разлика. Ако работим под ъгъл, който е успореден на косата, или под тъп ъгъл – резултатът е съвсем разли­чен.

В първия случай се отнема най-мал­ко количество коса. Може да използваме този начин на работа с бръснач при де­финиране на детайли, за бретони, за леко оформяне на подстрижката, като целта е да се отнеме най-малко количество коса.

При simple angle, или така нареченото пики­ране с ножица, с бръснача работим под ъгъл от около 45°. Тогава имаме малко повече отне­мане на коса. Когато работим с ножица, обикнове­но този simple angle може да се направи с вкарване на ножицата или работа отвътре навън, като работим техника deep point cutting, или с умерено проникване на ножицата, работа с основна ножица по върховете или с движеща се ножица навътре.

Това е за клиентите, които имат най-големи опасения косата им да се подстригва с бръснач. Ако те искат да имат доста повече текстура в прическите си, може да използваме бръснач, като работим върху косата под тринообразен ъгъл. Точно с него се постигат тези големи текстури.

Дълбочината на подстригване е нещо, което също има значение. Доста често виждаме лоши резултати в подстригването на клиенти, защото много колеги избират да работят с филажни ножици, които изтъняват само краищата на косата. Най-честият случай е да имаме клиентка, която иска повече обем в косата. В тези случаи е добре косата да се повдигне в корена. Това е зоната, в която е основата на косата. Знаем, че късата коса избутва отдолу нагоре по-дългите пластове и така по­стигаме перфектен обем и в същото време запазваме дължините. Така че, създавайки обем в средната зона на косата в дълбочина, успяваме да създадем формата, която търсим.

Имаме плитка, умерена и дълбока част, като във всяка от тези зони може да постигнем различен резултат. Ако подстригваме в краищата, ще направим само едно етажиране и хвърчащи коси. Обикновено фризьор­ите, които не знаят как да работят с бръснач, постигат точно това – само изтънели краища. А ако са използвали недостатъчно остро ножче, краищата стават все по-разхвърчани, изтънени и започват бързо да цъф­тят, това е основен проблем.

В моята практика и това, което показ­вам на обученията си, много често използвам бръснача за постигането на вторични форми (вътрешните) на подстриг­ването, а краищата отново оформям с ножица. Така имам този солиден завършек на прическата, която в същото време може да бъде оформена с бръснач във вътрешната част. Всичко е въпрос на техника. В случая трябва да се съобрази, че има една дълбочина и големина на сектора, които вли­яят на крайния резултат.

Посоката на подстригване също е от огромно значение – дали косата ще е насочена напред, нагоре, надолу или назад. Тук прибавяме и гъсто­тата на косата, структурата на самия косъм, посоката на растеж от корена, дължината и краищата. Цветът също е от значение. Ако работим с изрусена или изтощена, вече боядисвана коса е едно, а ако имаме една тъмна, плътна коса, резултатите ще са други.

Поръчай новия брой!

Кога да предпочетем работата с бръснач?

Първо, важен е изборът на самата прическа – дали искаме косата да пада по естествен начин, да е малко по-небрежна или по-пригладена. При мъже­те е особено важно дали искаме да направим класически фейд отстрани, където косата е много изтънена, но отгоре искаме да имаме дължина. Тази дължина при мъжките коси обикновено пада и не може да се задържи, ако не се използват много продукти. И често такава коса не изглежда естествено, защото при подстригването колегите работят само във външната част на прическата, а вътрешната, където е зоната на съ­порт при подстригването, остава недокосната. Това е един прекрасен случай, в който може да използваме бръснача.

Други много добри варианти са, когато знаем, че клиентът е редовен и идва на всеки 3–4 седмици. В този случай дори и за една дама краищата на косата може да са изтънени от продукти или топлинни уреди. Краищата могат да бъдат поддържани, като се подстрижат на ново. Така че клиен­тите, които си поддържат редовно косата, са перфектни кандидати за работа с бръснач.

По принцип бръсначът не е страшен инструмент стига да знаем как да работим с него. Ако следим новите световни тенденции и текстури, виждаме много по-естествени, груби форми, по-текстурирани прически, които изглеждат небрежно. И ако всичко това е направено с правилни­те текстура, ъгъл на подстригване, насочване на косата, то тогава тя може много добре да бъде оформена. Всъщност проблемът е, че хората винаги разчитат на филажни ножици вместо на бръснач.

С бръснача имаме контрол върху посоката особено когато клиентът има въртел и трябва да насочим косата в правилната посока. Това е зона­та най-близко до скалпа, където преценяваме до къде и как да използваме бръснача според текстурата, посоката на растеж на косъма, желаната форма, плътността на косата.

Знаем, че при едно подстригване трябва правилно да секторираме глава­та, за да получим ефектната и желана прическа. Когато работим с ножи­ца, това е повече от задължително. Но преди всичко значение има какъв фризьор сте. Ако сте техник и държите всичко да е подредено, желателно е да направите секториране на главата така, че когато клиентът се вър­не отново, да може да повторите прическата. Това често ми се случва, когато работя с артисти и за тях е важно по време на снимки да са с абсолютно същата прическа.

Когато знаем как да работим с бръснач, спестяваме време, получава­ме уникален резултат, различни форми и текстури, имаме много по-ле­сен и голям диапазон за стилизиране на косата. Отново подчертавам, че бръсначът е за клиенти, които обичат да поддържат косата си. Защото с времето тя расте и изтънените части, които първоначално са били структурирани перфектно, след израстването им няма да имат толко­ва добър вид. Особено краищата, които изтъняваме с бръснача със slice cut. Представете си косъма като една тръбичка. С ножицата го прерязваме целия на 90°, докато с бръснача го прерязваме на 45° и той остава наполовина. Затова един из­тънен косъм няма да е толкова траен като един прав.

Ако отрежем косъма с филажна ножица, в края си той се разпръсква, което е основ­на предпоставка за появата на цъфтеж и оплитане на косата.

Нека да отбележа, че за фина коса бръсначът не е подходящият инструмент за работа.

Нека не забравяме, че една коса до следващо посещение в салона е изцяло в грижите на клиента. Ако той не се грижи правилно за нея, не поставя необходимите подхранва­щи продукти, прическата, напра­вена с бръснач или ножица, отново няма да е в най-добрия си вид.

Какви са модните тенденции в косите?

Новата колекция на American Crew – Vinyl, е изработена изцяло с бръс­нач, като се запазва дължината на косата. Виждаме много естестве­ни, леко разрошени прически, които изглеждат лесни и бързи и не изис­кват много време за стайлинг от клиента. Дори при стилизиращите продукти прилагаме такива, които имат нужната фиксация, но не си личи, че са нанесени върху косата. Вече не залагаме на толкова гладко сресани и подредени коси, търсим този небрежен хаос във визията. Във всяко обучение за под­стригване няма как да не се засегне темата за про­дукти за стилизиране на косата, за да се види кой от тях за какво служи и какъв ефект се постига. Това е важно и за нашите клиенти, които могат да правят същото вкъщи, без да им представлява преко­мерни усилия.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!