fbpx

Ножиците за подстригване са основен инструмент в ежедневната работа на фризьора. Защо трябва да имате професионална ножица и как да изберете правилно вашата, четете в следващите редове.

Ножиците, с които работите, трябва да са удобни, когато ги държите. Това намалява умората на ръката и предотвратява появата на различни хронични болки, характерни за фризьорите в китката или рамото. Много професионалисти имат по няколко чифта ножици за различните видове подстригване.

Мит или реалност е това, че мъжете използват по-големи ножици за подстригване в сравнение с жените?

Преди години се използваше един стар изпитан метод за избор на ножица чрез измерване на дължината на ръката. За да определите идеалния размер за вас, поставете ножицата на дланта, като ухото, в което поставяте пръста, трябва да е на нивото на палеца ви, а върхът да стига до последната фаланга на средния ви пръст. Така се определя само дължината на острието, като удължителите/ дръжките не влизат в дължината на ножицата. Това е по-скоро пример за начинаещи фризьори, които до този момент не са имали собствена ножица за подстригване и трябва да определят ориентировъчно колко голяма ножица да си закупят. Но това вече не е толкова актуално в нашето динамично ежедневие.

Изборът на една или друга ножица зависи основно от това, за каква техника на подстригване ще се използва в ежедневната работа. Днес никой не работи само с една ножица. Повечето професионалисти имат по няколко и като размери, и като възможности за подстригване. Тук дори не вземаме под внимание мъжете и жените фризьори какви ножици предпочитат. Водещ показател е за каква техника ще бъде използвана ножицата за подстригване.

Едни от най-популярните модели, които използват и мъжете, и жените, са между 5,5” и 6”. На много хора това може да им се стори като големи ножици, но статистиката показва, че това са едни от най-търсените и купувани в момента дължини. За големи може да считаме тези между 6,5” и 7”. Дори на пазара може да срещнете модели с 8” дължина, това е нещо гигантско.

По-малки размери ножици като 4,5” най-често се използват за оформяне на детайли в прическата, вътрешен дизайн на подстригването или оформяне на бретони.

Най-често работещите фризьори имат една основна права ножица с дължина около 5,5–6” и някоя малко по-екзотична. Тук не включваме филажните ножици. А тези с афинитет към инструмента често имат и някоя доста по-скъпа, която наистина много харесват, нещо като професионален гъдел.

Поръчай новия брой!

Какви са видовете ножици според формата?

Те основно се делят на два вида. Едните са прави ножици, които са симетрични и ергономични. При класическите прави ножици двете ушета на дръжките са симетрични и така ножицата изглежда абсолютно права. При ергономичните модели едната дръжка е по-дълга. Горното рамо на ножицата е леко изкривено и визуално изглежда по-голямо, което позволява по-отворена позиция на дланта и възможност ръката и рамото да са в по-ниска позиция, което дава по-голямо удобство при подстригване.

При ергономичните ножици има още един вид с разминаване на нивото на ушите, което дава лекота и по-малко натоварване на ръката при работа. С разминаването на ушите се променя ширината на разтвор на ръката и това отново е за да бъде работата на фризьора по-лесна и удобна. Обикновено натоварването при подстригване е в областта на китката, лакътя и рамото. Ергономичните модели са по-продаваните, но има и фенове на класическите прави ножици. Затова има такова голямо разнообразие на пазара, за да може фризьорът да избере точния модел за него.

Филажните ножици се използват предимно за придаване на текстура на косата. Най-предпочитаните модели при тях са ергономични между 38 и 42 зъба. Основно при тях е дали зъбците са на горното или на долното острие. Изборът между единия или другия вид отново зависи от стила на фризьора. Разбира се, крайният вариант на прическата зависи и от това, с каква ножица е постигнат.

Много марки филажни ножици създадоха такива с 15 или 8 зъба, които дават възможност за различни техники на подстригване и финална визия. Но класиката при тях са ножици с 38 или 40 зъба и са с дължини най-често 5,5–6”. При тях няма такова голямо разнообразие от дължини. Напоследък има различни мнения при използването на филажни ножици. В някои салони и дори в цели фризьорски школи те не се прилагат при работа. Там изборът пада върху прави ножици с различна техника на подстригване за получаване на текстура в косата.

Има ножици и за начинаещи, и за напреднали

Обикновено по-евтините бюджетни ножици се избират от начинаещи фризьори. Най-евтините ножици, които може да намерите на пазара, са между 50 и 100 лв. Те са много леки и остриетата им са с много фино назъбване. С тези ножици не може да правите слайс техника на подстригване, защото накъсват косата. Но при право рязане благодарение на микроназъбването на остриетата не се избутва косата и за един начинаещ фризьор това е най-добре, за да се научи да прави отрези на косата.

Най-често с такива модели работят учебните центрове. С тях лесно се усвояват основни техники на подстригване. И ако случайно я изпуснете на земята, няма да е много голяма загуба. Но всичко опира до финансови възможности каква сума може да си позволите специално за инструмент.

Когато стигнете до по-сложни техники като слайс или слайс-слайд, вече са нужни друг тип ножици – прави с гладко заточване, които са и малко по-скъпи.

Какви са най-често използваните ножици според техниката на подстригване?

Пo-големи ножици се използват при по-големи отрези на коса, като карета и прави дължини. Основно голяма ножица ни трябва, когато работим с техника на подстригване ножица върху гребен. А малките ножици са точно за малки детайли или създаване на текстура.


Кой дизайн е най-предпочитан от мъжете?

Това е наистина много индивидуално и зависи от предпочитанията на фризьора. Дали ще е симетрична или ергономична ножица, това е въпрос на удобство и комфорт при работа. Дори да предложиш най-красивите модели, ако даденият човек има предпочитания към един определен вид, много голяма рядкост е да си купи друг. А самият разрез зависи от стоманата или материала, от който е направена ножицата.

Защо трябва да работим с професионална ножица?

Тя има по-дълъг живот, по-качествено отрязва косата, дава възможност за повече техники на работа при подстригване. По-ниските класове ножици не позволяват всичко това.

Материалът е реализиран със съдействието на Методи Бинев за Intercosmetica

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!