fbpx

Дезмънд Мъри се е утвърдил като един от най-артистичните стилисти във Великобритания благодарение на своите умения като фотограф, който заснема собствените си модели, след като приключи работата по прическите им. Дез се занимава също с обучения и провежда семинари на много места в Европа и САЩ. Разбира се, преди всичко той е зает с работата си като фризьор в двуетажния си лондонски салон. Телевизионни изяви, състезания, награди, постоянни пътувания за фотосесии – животът на фризьора фотограф е изпъстрен с всекидневни ангажименти и събития.

Непримиримостта – път към успеха

Дез е родом от Бирмингам, единствено дете в семейство от Карибския регион. Определя себе си като щастливо и енергично момче, което обича училището и приятелите си. В тийнейджърска възраст се запалва по спорта и става част от отбора по бягане на дълги разстояния. По-късно осъзнава, че този подход му помага и в кариерата, защото при появата на по-сериозни трудности си казва, че трябва да продължи и да завърши започнатото.

Попадането на Дез във фризьорството става случайно. Едно лято той научава от своя позната, че в град Улвърхамптън се предлага работа за фризьор. Той просто си казва, че няма какво да губи. Интервюто в салона минава добре. Започва, разбира се, като асистент, често пъти занимаващ се с чистене. Мъри си спомня, че в този момент все още не е сигурен дали това е професията, с която иска да се занимава. Повратен момент е запознанството му с лондонски коафьор. Не кой да е, а Видал Сасун! Неговото поведение, начин на обличане, дори маниери впечатляват Дезмънд дотам, че той на мига решава, че иска да стане като него.

По-особен период за Дез настъпва след края на обучението му при Видал Сасун, когато търси професионална реализация в Лондон. Прави прически за фризьорски състезания, но няма постоянна работа като фризьор и му се налага две седмици да спи в колата си, като периодично дори чисти басейни, за да свързва двата края.

След състезанието Afro Hair & Beauty, където участва в категория за фотография, журито го обявява за победител. Дезмънд не може да осъзнае какво става, а през това време негов приятел грабва трофея и започва да бяга с него из залата. Колкото и абсурдно да звучи тази история, тя се оказва начало на неговото професионално развитие в Лондон. Развитие, което щеше да е немислимо без обектива на фотоапарата, донесъл му това признание.

Интересът към фотографията

Фотосесиите за списания и подготвянето на модели за коафьорски спектакли карат Мъри да бъде по-взискателен към снимките и критичен към фотографите. Самонадеяно си казва, че сам може да заснеме своите творения най-добре, но първите му кадри се оказват изключително несполучливи. Това го мотивира да се запише във фотографско студио при двама професионалисти, които го вземат под крилото си. Мъри се усъвършенства, печели награди, снима и продуктови реклами за различни компании. Все повече хора го ангажират за различни състезания и поводи. Постепенно той осъзнава, че от фотографията прави повече пари и днес той е един утвърден и търсен фотограф.

Признанията

Преди десет години Мъри получава може би най-престижната награда в своята кариера. В рамките на Британските награди за фризьорство той е обявен за „Най-добър фризьор” в категорията за мъжки прически. Миналата година също бе важна за Дез, тъй като му даде възможност да покаже как работата му се превръща в изкуство. Това се случи на коафьорското шоу Tribu-te 2018, където петима топфризьори бяха поканени, за да покажат най-доброто от своя бранш. Всеки от тях разполагаше с 20 минути и два модела. Дез разгърна своята концепция за „момента, който никога не е съществувал”. На сцената той работи върху шест различни визии (по три на модел), които заснема, акцентирайки върху движението на косата – ефектен образ, който е уловен в кадър и никога няма да бъде повторен.

Мъжките прически са негова слабост

Едва ли има област от фризьорството, в която Дезмънд да е неопитен, но мъжките прически са може би неговото най-развито умение. Според известния стилист мъжката прическа отдавна не се ограничава само до скъсяване на дължината. „Харесва ми, че мъжете днес са много по-авантюристични. Останаха назад дните, когато набързо се отстранява порасналата коса и толкова. Мъжете вече с желание пристъпват към нови стилове, като са склонни да експериментират и с различни продукти за коса“, радва се стилистът.

Готовността за работа и саможертва

Днес Дезмънд е изключително зает, балансирайки работата в салона с постоянните ангажименти и пътувания. Смята се за честен човек, който има своите професионални критерии. Именно на тях се уповава, когато си избира асистенти и начинаещи фризьори, които наистина си струва да обучава. „Има различни типове хора. Някои са мързеливи и егоистични, други са готови на всичко и именно те са тези, които заслужават шанс. Да си асистент не е само да стоиш в салона, за да получаваш знания, но и да помагаш. Има начинаещи фризьори, които определено не дават всичко от себе си, а това е основата, върху която се гради дългогодишна кариера. Трябва да си готов да надвиеш умората, да ставаш сутрин в 5:00 часа, ако е необходимо. Трябва постоянно да има движение”, убеден е Мъри. Маратонът при него продължава и трябва да бъде завършен независимо от обстоятелствата.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!