fbpx

Всеки си мие косата, но отделя ли достатъчно време и внимание за почистването на скалпа? Защо трябва да почистваме скалпа си регулярно и какви са ползите от това, нека научим заедно.


В основата на почистването на скалпа е отстранява­нето на излишния себум, мръсотиите, наслагването на стилизиращи продукти, отпушване на порите, сти­мулиране на кръвообръщението на кожата на главата. Това пък, от своя страна, предотвратява появата на себорея, пърхот и косопад.

За съжаление, често хората пренебрегват тази част от тялото си. Всеки казва, че измива косата си, но дали го прави правилно, дали грижата не се изчерпва само с шампоаниране и изплакване на косата.

Чистата и здрава кожа на главата предопределя расте­жа на красива и здрава коса. Неправилното почистване на скалпа от себума създава редица проблеми. Ако не почиствате добре кожата на главата, първоначално косата ви ще започне да се омазнява по-бързо, често се появява сърбеж, а това е изключително благопри­ятна среда за развиването на пърхот и себорея.

Често хората мият косата си само повърхностно. Нанасят измиващия шампоан и се съсредоточават само върху неговото измиване. А всъщност процесът трябва да стигне по-дълбоко. При първото шампоани­ране често продуктът не се пени добре. Основна греш­ка е, че хората продължават да нанасят допълнително количество шампоан, което не помага.

Както добре знаят фризьорите, мръсотията от скал­па се премахва чрез пяната на измиващия продукт. При първоначалното нанасяне на шампоан, който трябва да е с високо pH, се съсредоточаваме върху ексфолиа­цията на скалпа. Посредством леки натискащи кръго­ви движения с върха на пръстите масажираме скалпа и нежно го почистваме.

На този етап може да се използват ексфолиращи шам­поани с високо pH. Те отварят леко косъма и спомагат за доброто почистване от стилизиращите продукти, фини прахови частици, смог и др. Друг вариант са ескфолиращи маски, чиято цел е да излющят и премах­нат нечистотиите от кожата на главата. Следва из­плакване на косата и още веднъж измиване с шампоан.

Когато не почистваме добре скалпа, себумът се натрупва и може да се получи себорея или мазен скалп и пърхот. При пърхота се появяват бели люспи, а при себореята те са с леко жълтеникав цвят.

Ако симптомите на себорея се неглижират, тя се раз­пространява по най-нежните части на главата – зад ушите, по носа, веждите. Когато заболяването се обостри, може да се появи парене и сърбеж по кожата. Често недобре поддържаният скалп задушава корени­те на косата и затруднява кръвоснабдяването. Така космените фоликули не са добре оросени, което е при­чина за косопад.

Последващата грижа за нашата коса може да е нанася­не на подхранващи маски или ампули, които при добре почистен скалп и косъм въздействат на 100%.

Често дамите с боядисана коса избягват това дъл­боко почистване на скалпа поради притеснения, че ще отмият красивия цвят на косата си. Разбира се, след всяко измиване оцветената коса леко изсветлява. И тук, при дълбоко почистване на скалпа, употребата на шампоани с високо pH, които отварят леко косъ­ма, могат да доведат до такова изсветляване, но то няма да е драстично. Ако искаме цвета да си остане все така наситен, плътен и бляскав, след измиването косата може да се тонира. Така ще имаме едно напъл­но обновяване, което най-добре се получава във фри­зьорския салон.

В домашни условия това може да се постигне с оц­ветяваща маска. Благодарение на нея в косъма се по­пълват липсващите пигменти и цветът на косата се обновява. Може да попитате вашия фризьор за такава маска и той лично да я направи за вас според персонал­ния цвят на косата.

Здравият скалп е в основата на здрава и красива коса!

текст Илона Аначкова

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!