fbpx

Статистиките сочат, че всеки втори страда от пърхот поне веднъж в живота си. Тази напаст е неизбежна както при мъжете, така и при жените, но по-често засегнати са представителите на силния пол. Именно заради мащабността на проблема решихме да припомним защо се появява пърхотът и какво е най-ефективното решение при мъжете.

Пърхотът – симптом на себореята

Сърбеж, зачервяване на кожата, бели снежинки по раменете… Освен козметичен, пърхотът е и здравословен проблем. Затова, когато пристъпваме към лечение, е важно да имаме правилен подход. В повечето случаи причината за пърхота е заболяването мазна себорея. То се характеризира със засилено отделяне на мастна секреция на кожата. Съвсем естествено при себорея са засегнати областите, където има повече мастни жлези: глава, лице, гръб, гърди. Симптомите включват сърбеж, зачервяване, косопад и пърхот, който представлява малки люспи по кожата.

До голяма степен заболяването е наследствено, но често е предизвикано и от вид гъбичка на име маласезия. Тя вирее в среда, където има повече мастна секреция, тъй като се храни с липидите от мастните жлези на кожата. При разграждането на себума тя отделя олеинова киселина, която понякога предизвиква микровъзпаления и съответно сърбеж по кожата.

Себореята може да бъде още суха или смесена, като при нея също има пърхот, но вследствие на суха кожа, която се лющи от кожата на главата.

Фактори за отключване на заболяването

Установено е, че има различни фактори, които могат да увеличат риска от развитие на себорея. Сред тях са неправилно хранене и наднормено тегло, хормонален дисбаланс и ежедневен стрес. Себореята се наблюдава и при болни от псориазис. Понякога съпътства неврологични заболявания като Паркинсон, епилепсия, лицева парализа и др. Възможно е да се отключи и при имунни заболявания. Съществуват предположения, че е пряко свързана с нивото на тестостерон в тялото и затова се среща по-често при мъжете.

Усложняващи фактори

Когато косата не се мие редовно, това способства за развитието на повече пърхот, тъй като по главата има повече мастна секреция. Но и твърде честото миене също не е много полезно. Обикновено мъжете си мият косата всеки ден. Това обаче изсушава скалпа, което също увеличава появата на снежинки по главата.

Свръхупотребата на различни продукти за коса, като гелове и спрейове не е безобидна, твърдят специалисти. Някои хора имат непоносимост към съставките, съдържащи се в такива продукти, и това предизвиква появата на пърхот. Промените във влажността на въздуха и сезоните също е от значение.

Поръчай новия брой!

Как да се справим с пърхота?

За да отстраним симптома, трябва да излекуваме причината – себорея. За съжаление, това е трудна задача. Всъщност себореята се води хронично заболяване, което се характеризира с обострящи се през есенно-зимния период пристъпи. Затова редовната и подходяща грижа за косата и тялото са от изключително значение за доброто състояние на кожата на главата.

Терапията зависи от фазата на проява на себореята, както и от възрастта на пациента. Когато заболяването е изразено в по-лека степен, може да не се наложи използването на други продукти, освен шампоан против пърхот. Активните вещества, съдържащи се в този тип измиващи средства, могат да бъдат салицилова киселина, катран, цинк пиритион и сяра. Някои етерични масла като тези от чаено дърво, евкалипт и розмарин, също имат противогъбично действие.

При по-напреднали стадии на себорея се налага консултация с дерматолог, който може да изпише не само специални измиващи средства за косата, но и противогъбични кремове или лекарства. Засегнатите трябва да избягват козметични продукти, съдържащи алкохол, силни сапуни или кремове за бръснене, тъй като те могат да раздразнят кожата.

Пърхот на брадата? Възможно е

Не малко мъже страдат от появата на пърхот по красивата си и гъста брада. Причината отново може да е гъбичката маласезия. От друга страна, пърхотът по брадата може да е следствие на събрали се мъртви клетки на кожата. Обикновено цикълът на регенериране на кожата продължава 30 дни. В някои случаи обаче той може да е по-кратък. Тогава има опасност от натрупване на повече мъртви клетки по кожата за по-малко време. Така се появяват белите снежинки по брадата.

Друга причина за проблема може да е липсата на пряк достъп на слънчева светлина до кожата на покритите с брада зони. Така тя става по-суха и започва да се лющи.

Какви са начините за справяне с пърхота на брадата?

Единият от тях включва ексфолиране със специална четка. Всъщност това е основна част от грижата за брадата. То помага не само за изкарването на пърхота на повърхността, което прави по-лесно неговото премахване, но и за отстраняването на заплитания и равномерното разпределяне на подхранващите продукти. Освен това ексфолирането с четка е доста приятно

След тази процедура брадата трябва да се измие. Препоръчва се да се ползват почистващи продукти, които съдържат млечна киселина. Те премахват мъртвите клетки по кожата на лицето и я правят чиста и мека. И накрая, брадата се нуждае от олио, което овлажнява кожата на лицето. Преди нанасяне е хубаво то да се загрее в дланта на ръката, а след това да се нанесе внимателно и равномерно.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!