fbpx

Популярно е да се казва, че красотата започва отвътре. В случая това има буквално значение, тъй като прекрасната прическа би била немислима, без да са положени нужните грижи за скалпа. Много дами желаят да изглеждат като моделите от списанията и модните подиуми, поради което на пазара се предлагат все повече маски, шампоани, кремове и други продукти за коса.

Доста от тях обаче сякаш подценяват ролята на скалпа, който е пряко свързан с доброто здраве на косата и изисква постоянни и правилни грижи. Хигиената трябва да е съобразена с евентуални проблеми, като раздразнения, сърбеж, мазни и сухи коси, пърхот и други.

Какво предизвиква проблеми със скалпа

Най-честите оплаквания в скалпа са сърбеж, дискомфорт и други неприятни усещания. Раздразненият скалп всъщност е нарушено кожно равновесие, свързано с физиологични разстройства, като причините могат да бъдат стрес, влияние на околната среда, лоша хигиена, прекомерно носене на шапка и други. Понякога фактор може да е ползваната козметика за коса, тъй като химическите детергенти в някои шампоани увреждат хидролипидния филм и дестабилизират кожната бариера. Впоследствие водата се изпарява по-лесно, кожата се изсушава и става пропусклива за дразнители, които са в основата на клиничните признаци за раздразненост.

Мазен скалп

Понякога източник на проблемите е генетичната предразположеност към по-често омазняване или изсушаване на скалпа. Мазният скалп се причинява от свръхактивност на мастните жлези и се характеризира с мастни натрупвания върху скалпа и омазнени косми. Косите са тежки, нямат обем и лъщят. Излишъкът от себум се натрупва в корените и улавя лесно праха от въздуха, който й придава неприятен вид.

Съвет: Изберете подходящ шампоан, специално предназначен за мазна коса, която се мие през 2–3 дни. Важна е и балансираната диета, тъй като храна, богата на въглехидрати и мазнини, влияе зле на омазнената коса.

Сух скалп

Сухите коса и скалп се дължат на слаба активност на мастните жлези и се проявяват по-често при сух климат. Недостатъчното омазняване причинява люспест скалп, поради което косата придобива безжизнен вид. Липсата на достатъчно хидратация води до така досадния сърбеж.

Съвет: Сухите коса и скалп трябва да се третират с продукти, съдържащи овлажнители и омекотители. Препоръчително е да се избягва честото измиване с шампоани и да не се използват силно дезинфекциращи сапуни или продукти, тъй като те само биха влошили състоянието. Добре е косата да се мие не по-често от веднъж седмично, като след измиванията се ползват балсами и маски, които поддържат косъма хидратиран, жизнен и лъскав.

Поръчай новия брой!

Пърхот

Кожата на тялото, включително на главата, е в състояние на непрекъснато подновяване. Външният слой се лющи и се заменя от нови клетки, образуващи се в по-долния слой. Човек на средна възраст сменя горния слой на скалпа около девет пъти годишно. Кожните клетки на нормалния здрав скалп падат незабелязано във вид на малки, сухи люспи.

Пърхотът може лесно да се сбърка със сух скалп, чиито симптоми са лющене и сърбеж. Той може да бъде вследствие на контактен дерматит, слънчево изгаряне, неподходяща козметика, твърде напреднала възраст, и обикновено се влошава при студен или сух климат. Пърхотът се характеризира с образуване и натрупване на мъртви кожни клетки. В такива случаи е задължително да се използват специални противопърхотни шампоани. В тях се съдържат антигъбични субстанции, които потискат растежа на гъбичката маласезия, която присъства по цялата човешка кожа, но развива симптоми на пърхот, когато започне безконтролно да се размножава. Противопърхотните шампоани се произвеждат в различни формули за всички типове коса и са достатъчно нежни, за да се прилагат дори при боядисани коси. Тяхната употреба не е постоянна, а се ограничава до предписания период, в който трябва да се справят с проблема.

Съвети за хигиена на скалпа

Скалпът е постоянно изложен на влиянието на редица фактори, застрашаващи неговото здраве. Замърсяването може да доведе до запушване на порите на скалпа и да попречи на подхранването на фоликулите. Това нарушава растежа на косата и тя става по-слаба и чуплива. Всекидневното измиване не е добра идея, тъй като може да доведе до загуба на ценни подхранващи вещества и изсушаване на корените. Препоръчително е нормалната коса да се мие на всеки 4–5 дни.

Шампоанът без парабени и сулфати е способен да запази биологичното равновесие на косата, тъй като не съдържа агресивни химически съставки. Помагат и маските, които подхранват и укрепват фоликула. Ексфолирането на скалпа може да звучи като по-крайна мярка, но пък то може да реши проблема с недостатъчна хидратация. От това, колко овлажнена е кожата на главата, зависи обмяната на веществата, което пък оказва влияние на формирането на луковиците и жизнеността на косъма. При ексфолиране се премахват мъртвите клетки и се стимулира кръвообращението към скалпа. Релаксиращият масаж на скалпа също може да помогне. Всекидневното масажиране с кръгообразно движение на пръстите стимулира циркулацията, прилива на кислород и усвояването на хранителните вещества.

Диагностика на скалпа

Днес в козметичните салони се предлага услугата диагностика на скалпа посредством микрокамера, която позволява чрез многократно увеличение на образа да се види кожата на главата и косъма. Така лесно може да се открие наличие на пърхот, прекомерно омазняване, хиперхидроза (обилно изпотяване), да се проследи състоянието на зачервена и раздразнена кожа. Чрез диагностика може да се установят евентуални заболявания на косъма.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!