fbpx

За никой млад човек не е приятен натрапчивият сърбеж в косата, а когато пък от нея започнат да падат цели кичури, това обикновено води до състояние на паника. Пърхотът и косопадът действително се срещат все по-често сред мъже и жени между 20 и 30 години, но какво ги причинява и трябва ли чак толкова да ни тревожат?

stk64534cor

Пърхот

Пърхотът е често срещан проблем на скалпа. В медицината симптомът се нарича себореен дерматит – това е нарушена функция на мастните жлези, която се изразява в повишено отделяне на кожна мазнина или качественото й отделяне. В този случай по скалпа се формират мазни, жълтеникави люспи, които се отделят по-трудно от кожата. Има и сух пърхот – тогава пък от косата падат сивкавобели, сухи люспички.

Пърхотът се появява, когато се съкращава процесът на обновяване на скалпа. Това води до бързо отделяне на роговите кожни клетки, които залепват една за друга и формират видими люспи. Този процес е известен като хиперпролиферация на кожата и се причинява от микроскопичната гъбичка на име Malassezia Furfur. Тя се храни с липиди или масла, произвеждани от скалпа, което причинява микровъзпаления и води до появата на предизвикващите сърбеж малки люспички. Микроорганизмът всъщност постоянно живее върху кожата на всеки човек и може да не му причинява вреда, но себореята – нарушената работа на мастните жлези, създава условия за размножаването на паразитиращата гъбичка.

Неизброими са факторите, които могат в малка или по-голяма степен да способстват заболяването от себорея, а оттам – и появата на пърхот. Наследствена предразположеност, преумора, стрес, вредни хранителни навици, вътрешни нарушения в организма – хормонални, нервни, имунни, инфекциозни заболявания, алергии, замърсен въздух, неоптимална грижа за косата, както и злоупотребата с продукти за коса. Пърхотът засяга над 50% от възрастните, но разпространението му може да е същото при тийнейджърите над 13-годишна възраст вследствие на хормоналните промени, настъпващи през пубертета. От пърхот еднакво страдат и мъже, и жени.

 Себорея

Това заболяване е най-силно изразено в младежка възраст, но може да продължи от пубертета до над 40-годишна възраст. То се предизвиква от смущения в мастната обмяна на кожата, изразени в нарушено отделяне на секреция от мастните жлези. Отделените кожни мазнини не само се повишават, но се променя и химическият им състав. Нарушена дейност на нервната система, затлъстяване, смущения в обмяна на веществата и други фактори могат до улеснят появата на заболяването. Себорейната кожа е същински кошмар за младите жени, тъй като е мазна, лъскава, лесно се възпалява, зачервява и инфектира. Себореята често води до патологични кожни измене­ния – в пубертета това са разширени пори, черни и бели точки, а след пубeртета – гнойни пъпки, розацея, себорейна екзема, дори плешивост.

Лечението на себорея е трудно и изисква търпение. Конкретно при жените е необходимо да се регулира половата функция, т.е. менструацията да е редовна. Преди всичко важно е да се лекуват патологичните отклонения на вътрешните органи и нервната система.

Себореята и нейните усложнения трябва да се лекуват от лекар. За регулирането на мастната функция на кожата най-подходящи са естествените профилактични и лечебни мерки. Важно е да се поддържа чистотата на кожата и да се спазват хигиенни навици, препоръчително е по-продължително стоене на чист въздух и под слънчевите лъчи, както и серни минерални бани – къпане и пиене, тъй като сярата нормализира мастната секреция на кожата особено когато се приеме през устата с мед и захар.

Поръчай новия брой!

Косопад

Важно е бързо да уточним, че косопадът не означава винаги оплешивяване. Тези страхове често пъти се оказват неразумни, тъй като е прието за норма човек да губи между 50–100 косъма на ден. Те падат по естествен път в края на растежния си период. Всъщност периодите на по-интензивен косопад не са непременно начална фаза на оплешивяване, а обновяване на косата или т.нар. сезонен косопад, който обикновено настъпва при смяната на пролетта с лятото и на есента със зимата.

Това е до известна степен нормално – организмът се чисти по-усилено, а старите косми падат, за да дойдат на тяхно място други, здрави косми. Проблем би имало, ако падането е по-засилено от израстването на нови косми. Косопадът може да бъде временен или постоянен, а може също така да засяга само отделни части на кожата, а не цялата глава. Пълното оплешивяване е резултат от мъжкия хормон тестостерон, който влияе на луковицата на косъма. Това се дължи на дефект в метаболизма на тестостерона – появява се дехидротестостерон, който се натрупва във високи количества и въздейства върху гла­вичката на косъма, в резултат на което той започва да пада преждевременно.

Най-често срещаният вид косопад е андрогенната алопеция. Тя възниква поради генетични причини и за нея са характерни повишените нива на андрогенните (мъжките) хормони. Твърде вероятно е да се прояви, когато и двамата родители са страдали от загуба на коса. Напоследък се наблюдава възникването й във все по-ранна възраст. Алопеция ареата (или гнездов косопад) пък е автоимунно заболяване, при което имунната система атакува космените фоликули.

Често косопадът е в една област, но може да е и в повече. При телогенния ефлувиум обаче се губят по-големи количества коса. Този процес е свързан с метаболитни смущения, хормонални проблеми или стрес, като се наблюдава след тежка операция или бременност, значителна загуба на тегло, странични ефекти от лекарства и т.н. Не е необходимо лечение, тъй като окапването намалява в рамките на шест седмици до осем месеца от стресиращото събитие.

Косопадът се среща както при мъжете, така и при жените, включително млади момчета и момичета, при които още между 20 и 30-годишна възраст се наблюдават симптоми на оредяваща коса. Причините са многобройни и от различно естество.

Хормонален дисбаланс, генетична предразположеност, болест (лупус, диабет, анемия), нервнопсихически натоварвания, стрес, често и продължително носене на стегнати шапки, пърхот, а и козметични процедури, при които е прекомерна употребата на сешоар, преса, лак за коса и други продукти, които водят до цялостно изтъняване на косъма, а косата става слаба и чуплива. При жените косопадът се наблюдава по време на бременност и след раждане. Основната причина за това е, че плодът изсмуква необходимите му витамини и минерали, оставяйки организма на майката омаломощен.

Тези ситуации налагат прием на повече плодове и зеленчуци, дори витамини под формата на таблетки. След раждане пък косопадът може да се дължи на неправилно хранене и различни тревоги около детето, но също така и на факта, че се променят нивата на хормоните и много космени луковици и фоликули влизат едновременно във фаза на покой.

Ако забележите нещо тревожно в косата си, не е добра идея мигновено да започнете са­молечение с най-актуалното мазило, за което сте чули или прочели. Консултацията с лекар би била далеч по-полезна. Косопадът може да бъде предотвратен чрез овладяване на стреса, хранителен режим и щадящи козметични продукти за коса. Витамини A, C и E представляват естествено лекарство срещу този проблем, както съветват лекарите. Биотинът и фолиевата киселина, които се съдържат във витамините от група B, също предпазват от косопад.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!