fbpx

Антъни Уитакър с бизнес клас на тема “Как да развием услугата боядисване в салона?”

В началото на октомври световноизвестният преподавател и инструктор беше в България за трети път по покана на Nouhau School. Този път водеща в неговия семинар беше темата за това, как да развием услугата боядисване в салона. Ето какво ново научихме лично от него.

 coiffure beauty antony whitake 3Вие сте едновременно фризьор и лектор. Учите фризьорите по цял свят как най-добре да управляват своя бизнес. Може ли да кажете, че те срещат едни и същи проблеми независимо къде живеят и работят?

Разбира се, фризьорите в различните страни се сблъскват с различни предизвикателства, бизнес модели и трудово законодателство. Но моят опит сочи, че въпреки нещата, които ни отличават, имаме много общо.

Много хора мислят, че Вашите семинари са свързани само с бизнеса и услугите в салона. Вие съветвате обаче фризьорите и как да ръководят своя екип и да изградят силен екипен дух. Какво е по-важно за управлението на един салон – бизнесът или екипът?

Често казвам, че във фризьорството вашият продукт са вашите хора. Една от задачите на собственика на един салон е да привлече, обучи, изгради и да се грижи за екип, който представлява неговия бранд. Успешният салон е комбинация от ефективно ръководство, добри управленчески практики и чудесен екип от хора, които споделят визията и ценностите на бизнеса.

Какво трябва да направим, за да привлечем повече клиенти?

Не е достатъчно само да бъдете експерти в техническата и креативна част на фризьорството. Важно е също да предлагате богат опит, да изградите и да се грижите за професионалните отношения с вашите клиенти. Салонът трябва да бъде рекламиран като експерт в услугата боядисване и то на такова ниво, което показва, че вие не само разбирате от цветовете в косите, но също така знаете как тенът на кожата, цветът на очите, дори бижутата имат ефект върху избора на правилния нюанс за косата.

Не е ли достатъчно да бъдем добри колористи, за да имаме повече клиенти в салона?

Конкуренцията на другите салони, Интернет, супермаркетите и дрогериите, които предлагат възможности за оцветяване на косата, показват, че за да развиеш бизнеса в своя салон, винаги трябва да бъдеш крачка пред другите.

Често фризьорите не могат правилно да оценят дадена услуга. Какво трябва да имат предвид, когато го правят?

Собствениците на салони трябва да оценяват своите услуги на базата на времето, което отнемат, стойността на използвания продукт, покриването на разходите на бизнеса в аванс и получаването на реалистична печалба.coiffure beauty antony whitaker

Какво бихте посъветвали собствениците на салони за красота, за да създадат добър екип и работно място?

По този въпрос съм написал две книги – Grow 3 Team и Grow 2 Management. Накратко, ако вие не се развивате, вашият бизнес също няма да върви. Създаването на добър екип и бизнес е непрекъснат процес на лично и професионално развитие.

Как да подобрим комуникацията в екипа на салона?

Собствениците и управителите трябва да са тясно свързани с членовете на своя екип, да прилагат по-структуриран подход за срещи с екипа, поощрения и обучения.

Какъв е най-добрият подход за обслужване на клиентите?

Трябва да имате клиенти, за да имате бизнес. Ето защо, клиентите трябва винаги да са в центъра на това, което правите, ако искате да развивате успешен бизнес.

Какво е мястото на егото на фризьора на работното място?

Егото може да бъде нещо полезно. Всички ние притежаваме его, но има разлика между това да бъдеш неконтролируем, арогантен, его маниак и уверен фризьор, който не се страхува да дава предложения и препоръки.

Как да увеличим продажбата на продукти за грижа у дома сред клиентите?

Най-добрият начин е да подходите от гледна точка на обучаване на клиентите относно продуктите, които използвате, кога, защо и как.

  coiffure beauty antony whitake-2

Успешна стратегия за въвеждането на нова услуга в салона

  1. Споделяйте знания! Убедете се, че целият ви персонал е обучен в техническите аспекти на новата услуга, която въвеждате;
  2. Уверете се, че можете подходящо да онагледите пред клиентите „новата визия“, например с помощта на снимки от Pinterest или Instagram;
  3. Обсъждайте с екипа най-добрите начини да общува с клиентите, какви думи да използва и т.н.;
  4. Уверете се, че разполагате с подходящ инвентар;
  5. Рекламирайте новата услуга, показвайки снимки преди и след във вашите социални платформи;
  6. Обмислете варианта да въведете услугата с т.нар. отворена оферта – комбиниран пакет от продукти и услуги за определен период от време.
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!