fbpx

Само ден след невероятно­то шоу Comics на Академия Stephan в новооткрития са­лон на марката си погово­рихме със собственика на верига Stephan – Мишел Сан­тенак. Как се развива един франчайз модел и пред какви предизвикателства е изпра­вен бизнесът, прочетете в следващите редове.

Мишел Сантенак е президент на групата Stephan. Баща е на Емануел Сантенак, който е настоящият артистичен директор на Stephan. Съвсем скоро ще станат 50 години, откакто ръководи тази група.

Защо решихте бизнесът Ви да бъде с фризьорски салони?

25 години работих като търговски директор на L’Oreal Professionnel във Франция. През 80-те години всички фризьори в страната имаха пра­во да бъдат собственици на един единствен салон. Но компанията, за която работех, видя потенциала в този бизнес. Те създадоха усло­вия, така че фризьорите да имат възможност да имат повече от един салон, за да могат да прода­ват повече от своите продукти. По този начин, работейки в L’Oreal, аз се възползвах от възможност­та да разрасна марката Stephan. По това време работех с коафьор, чийто артистичен псевдоним бе Стефан, и тъй като той беше мно­го популярен, реших да кръстя сало­ните си на негово име.

Как се роди идеята за фран­чайз верига от салони?

Преди да създам веригата Stephan, имах 20 салона в района на Тулуза. Единственият начин да отворим нов салон и да останем свързани, бе чрез франчайз. Не можехме да станем съдружници с всички.

В колко държави има фран­чайз салони на Stephan?

Освен в България и Франция, сало­ни от нашата верига има в Гва­темала, Еквадор, Боливия. Имахме представителство и в Русия, но там се отказахме доста бързо. Съвсем наскоро открихме нов са­лон в Биариц, Франция, където се събират страните членки на Г7. И в България в началото на ноември бе открит нов салон от веригата Stephan в София, квартал Лагера. На местно ниво имаме подкрепата на Васил Михайлов, който има права­та за веригата на територията на бившите социалистически страни от Средна и Източна Европа. Но разрастването много зависи от хората, които ще ни потърсят. Затова новите проекти тепърва предстоят.

Кой стои зад уникалния ме­тод Stephan за подстриг­ване?

Преди 30 години фризьорите след­ваха изцяло английската школа. Тогава бяха нужни поне 2 часа, за да имате качествено подстриг­ване. Прецизността в английска­та школа е на първо място и едно подстригване се прави милиметър по милиметър. Преди около 20 го­дини, на едно модно ревю в Гърция, в което участвахме аз и Бруно Пе­трини – артистичният директор на Dessange, си казахме, че няма как да отделяме по 2–3 часа за едно подстригване. Там се зароди иде­ята да направим такъв метод за подстригване, който да отнема по-малко време. Вдъхновен от иде­ята на Бруно Петрини, моят парт­ньор създаде модела на подстриг­ване Stephan.

Кое е най-важното нещо при управлението на една франчайз верига?

Трябва да се поддържа имиджът на салона и качеството на предлага­ните в него услуги. Идеята е кли­ентите да получават абсолютно еднаква услуга, в който и да е салон на марката. Затова организираме академии и обучения за персонала. Това е пътят, по който вървим, за да може да поддържаме високо ниво.

Кои са трите стъпки за успех при управлението на фризьорски салон?

Да си много добър фризьор, да мо­жеш да ръководиш екип и да уважа­ваш клиентите.

Персоналът или клиентите са по-важни за успеха на един салон?

За мен това е персоналът. Без него няма как да посрещнеш клиентите и да изградиш имиджа, който искаш за своята марка. Което значи, че не приемаме клиенти на всяка цена.

Как виждате развитието на фризьорските салони след 5 години?

Във Франция имаме страхотни проблеми с набирането на персо­нал. Сякаш да правиш прически не е привлекателна професия, но може би ще стане. Няма хора, които да искат да стават фризьори. Всич­ки мислят само за парите, кои­то биха получавали, а не виждат творчеството в работата. Във Франция по закон трябва да имаш 35 часа, заработени през седмица­та. Работи се и в почивните дни и това отблъсква доста от мла­дите или тепърва запознаващи се с професията. Като услуги сме в непрестанно търсене на нови неща. Все пак зависим и от нашите партньори – L’Oreal Professionnel и Wella Professional, които непрекъс­нато лансират нови продукти. В нашите салони партньорството и позиционирането на продукти е 80:20 – 80% за L’Oreal Professionnel и 20% за Wella Professional. Новост при обслужването на клиентите е запазването на час онлайн. Силно наблягаме и на присъствието ни в социалните мрежи и то предимно в Instagram.

Смятате ли че обучение­то в академиите по фри­зьорство трябва да стане по-интерактивно?

То вече е интерактивно и за нас е важно обученията на нашите кур­систи да преминава по един и същ начин. Затова се казва и метод Stephan. Може би ще включим по­вече онлайн материали, които да са още по-достъпни и удобни за използване от нашите ученици. В Stephan се стремим да запазим ис­торията си и това е най-силната черта на марката, която искаме да предадем на следващите поколения.

Поръчай новия брой!
Вижте още

DOC color новите „гурме” цветове

Стремежът и нуждата на съвременния човек към здравословен и природосъобразен…

Хитрини за обем на тънката коса

Подобни: Няма подобни публикации.

Прическите за бала

Всяка година през месец май настава истински фурор покрай абитуриентските…

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!