fbpx

Само ден след невероятно­то шоу Comics на Академия Stephan в новооткрития са­лон на марката си погово­рихме със собственика на верига Stephan – Мишел Сан­тенак. Как се развива един франчайз модел и пред какви предизвикателства е изпра­вен бизнесът, прочетете в следващите редове.

Мишел Сантенак е президент на групата Stephan. Баща е на Емануел Сантенак, който е настоящият артистичен директор на Stephan. Съвсем скоро ще станат 50 години, откакто ръководи тази група.

Защо решихте бизнесът Ви да бъде с фризьорски салони?

25 години работих като търговски директор на L’Oreal Professionnel във Франция. През 80-те години всички фризьори в страната имаха пра­во да бъдат собственици на един единствен салон. Но компанията, за която работех, видя потенциала в този бизнес. Те създадоха усло­вия, така че фризьорите да имат възможност да имат повече от един салон, за да могат да прода­ват повече от своите продукти. По този начин, работейки в L’Oreal, аз се възползвах от възможност­та да разрасна марката Stephan. По това време работех с коафьор, чийто артистичен псевдоним бе Стефан, и тъй като той беше мно­го популярен, реших да кръстя сало­ните си на негово име.

Как се роди идеята за фран­чайз верига от салони?

Преди да създам веригата Stephan, имах 20 салона в района на Тулуза. Единственият начин да отворим нов салон и да останем свързани, бе чрез франчайз. Не можехме да станем съдружници с всички.

В колко държави има фран­чайз салони на Stephan?

Освен в България и Франция, сало­ни от нашата верига има в Гва­темала, Еквадор, Боливия. Имахме представителство и в Русия, но там се отказахме доста бързо. Съвсем наскоро открихме нов са­лон в Биариц, Франция, където се събират страните членки на Г7. И в България в началото на ноември бе открит нов салон от веригата Stephan в София, квартал Лагера. На местно ниво имаме подкрепата на Васил Михайлов, който има права­та за веригата на територията на бившите социалистически страни от Средна и Източна Европа. Но разрастването много зависи от хората, които ще ни потърсят. Затова новите проекти тепърва предстоят.

Кой стои зад уникалния ме­тод Stephan за подстриг­ване?

Преди 30 години фризьорите след­ваха изцяло английската школа. Тогава бяха нужни поне 2 часа, за да имате качествено подстриг­ване. Прецизността в английска­та школа е на първо място и едно подстригване се прави милиметър по милиметър. Преди около 20 го­дини, на едно модно ревю в Гърция, в което участвахме аз и Бруно Пе­трини – артистичният директор на Dessange, си казахме, че няма как да отделяме по 2–3 часа за едно подстригване. Там се зароди иде­ята да направим такъв метод за подстригване, който да отнема по-малко време. Вдъхновен от иде­ята на Бруно Петрини, моят парт­ньор създаде модела на подстриг­ване Stephan.

Кое е най-важното нещо при управлението на една франчайз верига?

Трябва да се поддържа имиджът на салона и качеството на предлага­ните в него услуги. Идеята е кли­ентите да получават абсолютно еднаква услуга, в който и да е салон на марката. Затова организираме академии и обучения за персонала. Това е пътят, по който вървим, за да може да поддържаме високо ниво.

Кои са трите стъпки за успех при управлението на фризьорски салон?

Да си много добър фризьор, да мо­жеш да ръководиш екип и да уважа­ваш клиентите.

Персоналът или клиентите са по-важни за успеха на един салон?

За мен това е персоналът. Без него няма как да посрещнеш клиентите и да изградиш имиджа, който искаш за своята марка. Което значи, че не приемаме клиенти на всяка цена.

Как виждате развитието на фризьорските салони след 5 години?

Във Франция имаме страхотни проблеми с набирането на персо­нал. Сякаш да правиш прически не е привлекателна професия, но може би ще стане. Няма хора, които да искат да стават фризьори. Всич­ки мислят само за парите, кои­то биха получавали, а не виждат творчеството в работата. Във Франция по закон трябва да имаш 35 часа, заработени през седмица­та. Работи се и в почивните дни и това отблъсква доста от мла­дите или тепърва запознаващи се с професията. Като услуги сме в непрестанно търсене на нови неща. Все пак зависим и от нашите партньори – L’Oreal Professionnel и Wella Professional, които непрекъс­нато лансират нови продукти. В нашите салони партньорството и позиционирането на продукти е 80:20 – 80% за L’Oreal Professionnel и 20% за Wella Professional. Новост при обслужването на клиентите е запазването на час онлайн. Силно наблягаме и на присъствието ни в социалните мрежи и то предимно в Instagram.

Смятате ли че обучение­то в академиите по фри­зьорство трябва да стане по-интерактивно?

То вече е интерактивно и за нас е важно обученията на нашите кур­систи да преминава по един и същ начин. Затова се казва и метод Stephan. Може би ще включим по­вече онлайн материали, които да са още по-достъпни и удобни за използване от нашите ученици. В Stephan се стремим да запазим ис­торията си и това е най-силната черта на марката, която искаме да предадем на следващите поколения.

Поръчай новия брой!
Вижте още

Перуките мода или прикриване на несъвършенства

Световноизвестният немски бранд за изработка на перуки Ellen Wille вече…

Качеството на удълженията има значение

В този брой ще спрем вниманието си на разликата между…

Модерните нюанси на русото

Подобни: Няма подобни публикации.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!