fbpx

Къдравата коса се свързва с много смелост, женственост, активност. Тя определено е коса с характер.

Шърли Темпъл, Мерилин Монро, Марлене Дитрих, Лана Дел Рей, Бионсе, Мел Би… Да, има още нещо общо между тях, освен това, че са жени – къдриците. Ситни, вълнообразни, тежки, едри, леки, малки – това са само част от характеристиките, посочващи вида на къдравата коса, на която някои по природа, а други по желание се радват. И то не без причина – къдравата коса е впечатляваща във всеки свой модел и създава усещане за жизненост.

Най-общо видовете къдрене са топлинно и студено. И двете в голяма степен влияят на косата и нейната структура, затова честото им използване не е препоръчително. Но като за края на годината, съгласни сме, че косата може да понесе малко мъки в името на различното и красотата. Освен това, съществуват омекотяващи влиянията продукти, с подхранващи и улесняващи оформянето свойства.

Основните и най-ценни инструменти са преса за коса, маша, ролки, фиби. Стилизиращите и подхранващите продукти са неизменна част от цялостния вид на една добра и стегната прическа. За естествено къдравите коси се предлагат специално разработени серии от професионални продукти, които да се справят с някои нежелани особености, като силна сухота, сплъстяване в корените, липса на обем.

Най-ценен инструмент за топлинно третиране на косата е машата. Тя се произвежда в различни размери, като в зависимост от диаметъра й се получават различни къдрици – малки (към тях спадат т.нар. „пръстенчета”), средни или големи. Машата се използва върху суха коса, като преди това се препоръчва използването на професионален шампоан и балсам за обем. Косата се къдри най-често от корените надолу, защото те се нуждаят от най-силна топлинна обработка, докато краищата са доста крехки като структура.

Ако прическата се нуждае от къдрици само в края, може да се използват ролки вместо маша. Удачно е да се използват серуми за коса, които се нанасят непосредствено преди третирането на дадения участък за предпазване на косата от изгаряне.

Пресата за коса, която ползвате за изправяне, също може да свърши работа, особено ако е по-тясна като площ. С нея могат да се направят малки спираловидни къдрици: с малък кичур захванат в основата, след което се увива около пресата отзад напред. Тя се прокарва през целия кичур бавно (за по-стегнато накъдряне). Същата техника може да се приложи към по-голям участък от коса и тогава се получават леки (хлабави) къдрици със среден размер. Ако започнете къдренето от средата на произволно направен кичур и минете с пресата по него по-бързо, отколкото при по-горе описаната техника, можете да се сдобиете с небрежни вълнообразни краища, подходящи за всяко градско събитие, за което сте имали малко време да се приготвите.

Поръчай новия брой!

Естествените къдрици могат да придобият официален или леко по-различен, по-впечатляващ вид чрез различни продукти, специално разработени за къдрава коса. По природа къдравата коса се нуждае от повече допълнително подхранване заради факта, че поради структурата на косъма, тя има по-малък достъп до хранителни вещества от скалпа. Най-важен за ежедневно подхранване и грижа е шампоанът, балсамът и различните видове масла.

Стилизиращите продукти също биват много видове, съчетаващи различни свойства. Серумите и кремовете за разделяне и оформяне на косата са чудесен избор. Те се нанасят равномерно по косата след измиване с шампоан и балсам върху влажна коса. Някои от тях имат термозащита и са подходящи при топлинно третиране на косата, с ефект „укротяване” и изглаждане.

Кремовете са предимно със стилизиращ ефект за краищата на косата. Пяната за коса може да бъде специално разработена за къдрава коса или пък просто да придава обем. Лакът за коса е универсалният продукт, който пази косата и прическата в придадената й форма и гарантира издръжливост.

Доста модерни напоследък са ситните стегнати афрокъдрици, в които живее младежко фриволно усещане. Те чудесно биха се вписали в едно щуро новогодишно парти с много цветове, обувки с платформи и музика от 80-те. Има няколко варианта да се сдобиете с такава визия.

Можете да опитате да се накъдрите сами с помощта на отворена метална фиба и силно нагорещена преса за коса; или пък да посетите професионален салон и да се осмелите да поискате студено къдрене. При този вид къдрене не е задължително прецизно разделяне на косата, но със сигурност тя трябва да бъде суха. За целта кичурите следва да бъдат със средна дебелина. Техниката на увиване на кичура около фибата е оплитане тип „осмица”.

При този вид къдрене е нужно пристягане на косата към фибата, докато се оплита около металния инструмент. Ако косата е дълга, ще са нужни повече фиби за всеки кичур. След това всеки кичур се притиска с нагорещена преса за не повече от няколко секунди, за да не изгори косата. След последователното къдрене на цялата коса по този начин, фибите се махат внимателно и кичурите се разделят с пръсти, за да може косата да придобие истински обем. Ако не искате да използвате преса за коса, можете да извършите същата процедура, само че преди това трябва да намокрите косата си и отново по същия начин да навиете отделените кичури коса около фибите.

Съответно времето за къдрене се удължава. Идеята на този подход е плитките да престоят една нощ и на сутринта косата да се пусне и оформи. Най-лесният вариант, но и най-далечен като визия от класическата афрокоса, е този с обикновените ситни плитки.

Има и друг вариант за постигане на ефекта на къдравата коса – това е класическото студено къдрене, за което е задължително посещение при професионалист. Ако изберете този вариант, имайте предвид, че къдриците ви ще се задържат доста време (до три месеца) и студеното къдрене не е особено полезно за косата.

Класическите къдрици обикновено са средни по дебелина и големина, оформени с маша. Добре седят на средно дълга и дълга коса. Подходящи са за официални събития в по-елегантен стил. При тях къдренето се осъществява от корените на кичура към края. Косата се разпределя равномерно по дължината на машата, а не пласт върху пласт. Машата се освобождава от косата леко в ядрото на самия навит кичур, без да се развива къдрицата. Фиксира се с подходящ продукт.

Вълнообразните къдрици предполагат по-естествен, нежен вид. Те могат лесно да бъдат направени с маша (със среден или малък диаметър), като тук кичурът отново се хваща отгоре надолу, увива се около машата, задържа се няколко секунди и се освобождава по посока към краищата, без машата да се движи. Разресването с пръсти и лекото издърпване на къдриците са най-подходящи за придобиването на естествен вид. Фиксацията става в края на прическата с възможно най-силен лак за коса.

Вълните са толкова по-еластични и живи, колкото по-тънки са кичурите. Ситните вълни напомнят за романтика и чистота, могат да бъдат избрани при лек прием или семейно събиране. Много удачен вид на оформяне е третирането им с вакса/гел (за добро разделяне и заставане на къдриците) или с продукти със силикон (за еластичност).

Ретро прическите в стила на 20-те години на миналия век са особено подходящи за официални случаи, културни събития, празнични балове, връчване на награди и други сериозни вечери. Те напомнят за едно цветущо време на модерната американска култура и звезден живот. Асоциират се едновременно с красота и стил. Тези „интелигентни” къдрици са големи, меки, добре оформени, равномерни, изгладени с гребен и третирани със специална четка за бухване или по-скоро за еластичност на къдриците.

Голяма част от изявите на Лана Дел Рей и въобще нейните визии могат да се причислят към ретро стила. Нейните къдрици обикновено са дълги, плътни, предизвикателни и тежки. С дъх на силно уиски и дим. Дрезгаво сексапилни. Подобен тип текстура, придружени с много грим и сила на духа, е добре да се оформя при големи официални бизнес партита и друг тип официални събития.

В зависимост от аксесоарите и цялостния вид, този тип къдрава коса може да присъства почти навсякъде – там, където се очаква динамика, авантюри, блясък, но също и семплост, сериозност, демонстриране на даден статут. Защото такива къдрици могат да бъдат и провокация, и приземяване, ако са безмълвен отговор на чужди погледи.

текст Илона Вълчева

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!