fbpx

Често в стремежа си да подобрим физическото си състояние стигаме твърде далеч, рискувайки да постигнем обратен ефект. Такъв понякога изглежда случаят с популярната тема за хранителните добавки. Мнозина гледат на тях като на безвреден пряк път към укрепване на организма и засилване на неговите възможности по време на интензивни тренировки или спорт. Господата често се отнасят прекалено доверчиво към добавките, разчитайки, че те автоматично им гарантират по-добро здраве, пълноценно спортуване и бързи резултати. Истината е малко по-различна и макар добавките да имат своите положителни свойства, повишената информираност за здравните рискове, които крият, е задължителна.

Какво представляват?

Те са концентрирани източници на биоактивни вещества с важно значение за обменните процеси в организма. Мнозина допускат грешката да очакват от тях да изпълняват ролята едва ли не на лекарства, но всъщност тяхното първостепенно предназначение е да обогатяват дневната диета с потребните на организма вещества. Като подобряват хранителния статус и влияят благоприятно върху функциите на различни органи, хранителните добавки могат действително да намалят риска от възникването на здравословни проблеми. Но сами по себе си те не са медикаменти и дори крият опасност.

За какво да внимавате?

Бизнесът с хранителни добавки се превръща във все по-внушителна индустрия. Те са станали синоним на обещания за бързо отслабване, трупане на мускулна маса, изграждане на мечтаното тяло. Потребителят обаче трябва особено да внимава особено когато е изкушен от всякакви реклами. На първо място той трябва да прояви здрав разум и да осъзнае, че хранителните добавки не са универсално средство за постигане на дадена цел и не са медикамент. На второ място е задължителна консултацията с фармацевт. Той ще определи дали има риск да приемате добавки, кои са най-подходящи, каква да е дозировката. Освен това комбинирането на добавки с медикаменти може да навреди на организма.

За какво са ви необходими?

Много важно е добавките да се изберат според конкретните нужди, а не просто за да се преследва някаква фиксидея. Често пъти мъжете погрешно смятат, че приемът на изобилно количество добавки, подходящи за хора с далеч по-продължителен и богат опит, ще улесни постигането на желаните резултати във фитнеса. Добре е добавките да се разглеждат в отделни групи според техния ефект. При избора им трябва да се вземат предвид още пол, възраст, здравословно състояние, цялостен начин на живот. Формулите със завишен брой активни съставки, предназначени за спортисти, не биха били подходящи за хора, чието всекидневно физическо натоварване се изчерпва с придвижването от колата до офиса и обратно. Консултирайте се с професионалист, за да избегнете нежелани последици поради недостатъчна информираност.

Какви са рисковете за здравето?

Добавките не са лекарства и е възможно дори да бъдат опасни, когато се приемат от хора със здравословни проблеми. Съдържащите се в тях вещества могат да взаимодействат с приеманите лекарства и да усилят или потиснат действието им. Прекаляване с някои добавки може да доведе също до образуване на камъни в бъбреците или стомашно-чревни проблеми. Друг възможен риск за здравето възниква, когато се развие своеобразна форма на зависимост към хранителните добавки и те започнат да изместват редовното хранене. При липса на храна се създават проблеми с микробиомата – микроорганизмите, които населяват храносмилателния тракт. Това може да отслаби защитните сили, да отключи алергични реакции, да въздейства върху артериалното налягане и сърдечния ритъм. Не е защитен и черният дроб.

Финални думи

Някои спортисти, след като достигнат пиковата си форма и видят, че упоритите тренировки вече не дават желания резултат, започват да прекаляват с добавките. Те дори преминават към субстанции с по-силно действие, на което тренираният им организъм започва да се възпротивява, а рисковете за здравето се увеличават всекидневно. Ето защо е толкова важно видът и дозата на добавките да се изберат според препоръката на фармацевт и то само когато те са потребни на организма. В противен случай може да се окаже, че те са не само неефективни, но и потенциално вредни.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!