fbpx

„Всяка микротравма води до по-големи травми, за лечението на които са нужни по-сериозни и продължителни мерки.”

Ежедневието на съвременния човек е по-статично и стресирано от когато и да било. Ето защо е повече от препоръчително да отделяме време за спорт. Правилно е да поддържаме постоянна физическа форма, но без излишно пресилване и натоварване. В противен случай травмата ни е в кърпа вързана.sport_obshta

 

Системност

Не е тайна за никого, че жените спортуват най-вече за да изглеждат добре. Тяхната цел е да поддържат перфектна фигура, затова горят излишните калории главно чрез аеробика и аеробните уреди във фитнеса. За разлика от тях мъжете практикуват предимно колективни спортове като футбол, баскетбол, боулинг. Те се събират с приятели в свободното време, докато нежните им половинки тренират по-системно. Тази непостоянност на спортната активност при силния пол често води до травми, защото обикновено се пропуска загрявката преди спортуване и разтягането след това.

Ако цяла седмица седите на бюро, дори една разходка в парка ще ви затрудни. Затова кинезитерапевтите съветват системно да се правят упражнения като клякания, скачания, тонизиране и раздвижване на тялото. Едновременно с постоянното спортуване могат да се прилагат възстановяващ масаж след тренировка или профилактичен масаж преди нея. Съчетанието със сауна, ароматерапия или воден масаж още по-добре релаксира и тонизира организма. Ако не се спазват някои простички правила, неизбежно ще се стигне до мускулна треска, микротравма или дори по-тежка травма.

Преди тренировка

Дори и най-безобидното на пръв поглед движение изисква подготовка на мускула чрез загрявка. Тя ще ви отнеме около десетина минути и включва кръгови движения на стави, колена и глезени, повдигане на пръсти, бегови отсечки, подскоци на място. Колкото по-редовно и системно натоварвате тялото, толкова по-бързо ще загрявате. Препоръчително е това да се случва механично – чрез движения.

Погрешно е да нанасяте върху кожата кремове, които изкуствено загряват мускула. Тогава кръвообращението не се подобрява и организмът не е готов да понесе натоварването. Ето защо в последно време се наблюдават повече случаи на травматизъм, разтежения и скъсвания на мускули.

Задават се топлите месеци, когато мъжете практикуват любими летни спортове. Поне две седмици преди да се отправите към морето, трябва да подготвите организма си с общозагряващи и леко силови упражнения за ръце и крака.

При нужда можете да ползвате и ортезни средства – ластични колани, наколенки, накитник. Те се слагат при слаба мускулатура, когато се очаква много сериозно натоварване. Ролята им е да подсилят функцията на мускула, но в никакъв случай не трябва да се носят постоянно, защото го разглезват и му пречат да изпълнява същинската си функция.

При тренировка

При системно натоварване без подготовка закономерното следствие е нежелана травма. Бъдете нащрек за петте характерни белези на възпалението – болка, оток, топлина, ограничен обхват на движение и зачервяване.

При мъжете най-често страдат долните крайници, от които най-травмирана е колянната става. Имайте предвид, че вътрешните връзки се нараняват по-често от външните. Освен самата структура на мъжкото тяло и на хрущялите, допълнителен фактор при травмите е изборът на екипировка и техниката на спортуване.

Тренировката задължително трябва да завърши със стречинг за 5-10 минути, който релаксира мускулатурата и намалява напрежението. Важно условие е да наблегнете на разтягането на цялото тяло, а не само на ангажираните мускули.

След тренировка

Любителите, които не се занимават активно със спорт, не трябва да пренебрегват безобидните травми. И при най-малкото съмнение, трябва да се вземат бързи мерки за възстановяване. Нужно е да се отиде на преглед, където кинезитерапевт да установи дали е нужно лечение с лед, терапия с ултразвук, обезболяващи медикаменти, възстановяващи масажи. Не пренебрегвайте болката, защото може да се стигне до опасни възпаления.

Честа грешка е вземането на горещ душ при болка в мускулите, който за момент ги отпуска и облекчава, но когато телесната температура започне да се нормализира, мускулът прави обратна реакция и се стяга.

При травма може да се противодейства с обездвижване и лед на ставите. Студените компреси се правят няколко пъти на ден, а не само непосредствено след нараняването. Лечението с лед може да продължи 3-4 дена, докато симптомите като подуване и оток не отминат. Желателно е нараненият крайник да се вдигне нависоко, за да се подпомогне  оттичането.

При травма задължително трябва да се мине през период на обездвижване, за да отшуми болката. След него се преминава към етап на възстановяване при кинезитерапевт, който започва постепенно раздвижване за засилване на мускулатурата и възстановяване обхвата на движение на ставата. Мъжете често пренебрегват тази възстановителна фаза и директно се връщат към спортна дейност. Това повишава риска травмата да се повтори.

Футбол

Нараняванията засягат предимно долните крайници – разтежение на мускулите около коляното, усукване, скъсване на ахилесовото сухожилие. Болките в кръста също са често срещано оплакване, защото долните крайници са свързани с таза и гърбът неизбежно се напряга.

Тенис

Най-често страдат китката и лакътят. Може да се стигне до травма, наречена „тенис лакът”. Тогава се слагат подлакътен бандаж около сухожилието под лакътя, за да подпомогнат и облекчат дейността на мускулите. Мъжете имат проблеми и с гърба заради усукването при отиграване на топката. Отново се натоварват колената, защото спортът е доста динамичен.

boulingБоулинг

Проблемни зони са ръката и гърбът. Замахването изисква натоварване в раменната става, лакътя и китката. Обикновено в залите липсва инструктор, който да насочва в техниката на хвърляне и правилното положение на тялото. Това продължително натоварващо повтаряне, което често е погрешно, може да доведе до мускулна треска и дори до травма.

tejestiФитнес

Желателно е да се изготви подходяща програма от инструктор, съобразена с вашите възможности. Важно е да се обърне внимание на стойката, за да се избегне пренатоварване на гърба и кръста. Вдигането на тежести прави мускула силен, но трябва да се работи и за неговата еластичност, за да не се ограничи движението в ставата. Мъжете често пренебрегват факта, че трябва да се изгради добра мускулатура на краката. Често наблягат на горни крайници и гръб, без да си дават сметка, че върху краката всъщност пада цялата тежест на тялото.

текст Екатерина Чиликова

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!