fbpx

Цъфтежът на косата е най-видим при дългите коси, но по-късата дължина също не е застрахована. Coiffure Beauty проучи как може да му се противодейства.

При цъфтежа естественият балсам на мастните жлези не се разпределя равномерно и краищата се раздвояват. Косата се изсушава, изглежда безжизнена, лесно се сплита и къса. Решението е комплексно – отвътре навън и отвън навътре. То е в ръцете както на фризьора, така и на клиента. За измиването на косата си използвайте щадящи шампоани и задължително я подхранвайте с маски, балсами, ампули. Препоръчително е разресването да става с висококачествени гребени и четки. Боядисвайте я с професионални, неагресивни марки. Движете се повече, наспивайте се добре, не се стресирайте излишно.

Хранете се здравословно, избягвайки прекалено сладките и мазните храни. Забравете за консервите, пържените и пикантните хапвания. Пийте повече вода, приемайте витамини и минерали. Ако вече е прекалено късно и цъфналите краища са налице, само фризьорът може да помогне. Допитахме се до специалистите в бранша и ви представяме два от методите за премахване на цъфтежа. Ако не сте чували за брюлаж и гореща ножица, сега е моментът да разберете какво представляват.

Евелина Василева работи в занаята вече 25 години. Завършва Техникума по фризьорство в София и притежава Майсторско свидетелство за фризьор. Открихме я в салон Prestige в столицата, където практикува един от най-старите методи за борба с цъфтежа – брюлаж.
„Всяка жена иска хем да третира косата си химически, хем да я запази хубава. Ако косата цъфти в краищата, се режат връхчетата. Проблем има, когато това се случва по дължината на косъма или още с израстването му. Колкото и да се подстригва, косата е болна и продължава да цъфти. Тогава се прави брюлаж по цялата дължина. Практикува се от векове, а началото е поставено във Франция. За ползите от метода веднага давам пример. Ако отрежете едно въже, краят му се разнищва. А когато го обгорите със свещ, той се запечатва. Не е често срещана практика, може би защото хората се притесняват от обгаряне на косата. Но нямат основание, защото тази процедура се прави много внимателно и бавно. Изгаря се само цъфтежът на косъма, като се запазва дължината на косата като цяло.
При брюлажа се правят тънки фитилчета и хвърчащите косъмчета се горят с пламък. Прилага се на всякаква коса поне със средна дължина. Работи се внимателно върху полумръсна, разресана добре коса, на достатъчно силна светлина. Цялата процедура отнема около 3 – 5 часа в зависимост от дължината на косата. Заради тази трудоемкост повечето фризьори не го практикуват. Когато косата е много изтощена, е препоръчително да се направят 4 – 5 посещения в салона през три месеца. Ако цъфтежът е в по-лека фаза, методът се прилага на шест месеца, докато се възстанови целостта на косъма. Процедурата не се прави вкъщи, а задължително от опитен фризьор.

Трябва да се отбележи, че около 70 – 80% от цъфтежа се изчиства. Останалите 30% не могат да се отстранят по никакъв начин. Цената на процедурата зависи от самата коса – дължина, гъстота. Само за брюлажа се заплаща от 30 до 70 лева. След това косата се измива с подходящ за нея шампоан и се слага маска за 10 – 15 минути. Отново се изплаква и се подстригват само краищата, за да се придаде форма. След 1 – 2 седмици косата може да се боядисва, да се правят кичури.

През есента цъфтежът е по-интензивен, защото в летните жеги невинаги се използват подходящи продукти с UV защита. Косата се изтощава под действието на слънцето, вятъра, морската вода. Препоръчително е солената вода да се премахва с маска или балсам, а шампоан да се използва по-рядко – на 2 – 3 измивания. По-честото измиване със силни продукти предизвиква по-бързото отделяне на мастен секрет като защитна реакция с цел да се предпази косъмът от атмосферните влияния. Цъфтежът зависи не само от третирането на косата, но и от организма.

Най-важното е косата да се пази. Например когато правя прав сешоар на изтощена и силноизрусена коса, нанасям кристали по цялата дължина. Ако в краищата е суха, а в корена – мазна, трябва да се слагат подходящи балсами и стилизиращи продукти в краищата. Най-вече съветвам клиентите по-често да ходят на фризьор и да се консултират за подходящите за тях продукти според типа коса.”

Ивона Иванова се обучава при Ивайло Душкин преди около две години. Работи в TS Salon в София – един от малкото, които предлагат подстригване с гореща ножица. Как с нейна помощ да се преборим с цъфтежа, ще ни разясни самата тя.
„Ножицата е свързана с кабели и се зарежда с ток от акумулатор. Двете й рамена се нагряват, като температурата може да достигне 200 градуса. При по-изтощена коса и по-дебел косъм се работи на по-висок градус. Няма опасност за клиента, а по-скоро фризьорите трябва да внимават да не се изгорят. Акумулаторът се прикрепва с колан за кръста. Важно е батерията да е заредена докрай. Не се изисква предварителна подготовка за работа с ножицата. Единственото условие е да не се допира до пръстите на фризьора.

Цената на ножицата е около 4000 лв. При нас подстригването струва 30 лв. независимо от дължината и гъстотата на косата. Процедурата трае колкото едно подстригване със стандартна ножица. Следващото посещение в салона може да бъде след месец и половина – два, което реално спестява едно идване на фризьор веднъж месечно, както трябва да бъде по принцип. С гореща ножица се подстригват прави коси, затова при клиентите с къдрици косата първо трябва да се измие и изправи със сешоар.

Може да се направи както цялостно подстригване, така и само да се оберат цъфтежите пласт по пласт. С горещата ножица се действа и по дължина. Кичурът се хваща през пръсти и всички малки накъсани косъмчета остават да стърчат. Тяхното премахване реално може да се направи и с обикновена ножица, но е по-добре да е с гореща, за да се запечата косъма. Не е необходимо определено третиране на косата след това. Нещо повече, тя изглежда по-плътна и здрава.

Застрашени от цъфтеж са най-честно неподдържаните, обезцветяваните, направените на кичури и къдравите коси. Боята не изтощава толкова косата, колкото самото обезцветяване. Дори в професионалните марки за боя има подхранващи добавки. Сешоарът също донякъде влияе, но по-вредна е пресата, която направо гори косъма. Но сега технологиите напредват и се предлагат по-щадящи уреди с йонизираща система. Косата е най-податлива на цъфтеж през лятото, когато й влияят топлината, морето, слънцето. Тогава трябва да се слагат повече маски, балсами, ампули.”

Форумите говорят
Руска: Аз пък знам, че цъфтежът се засилва от филирането.
Ивона Иванова: Това е някаква легенда. Филирането с бръснач наистина изтънява косъма. Но работата с филажна ножица е абсолютно нормално подстригване, просто тя изпуска определен брой косми. Филират се обаче по-плътни и тежки коси, за да се олекотят краищата. Ако се приложи върху тънка коса, тя наистина ще изглежда немощна.

Zoe A.P.: След брюлажа обаче остават малки топченца на връхчетата на косата, които водят до заплитане.
Евелина Василева: Да, образуват се топченца, но те се търкат със суха кърпа и с течение на времето сами падат. Няма опасност от заплитане, стига да се нанасят маски и балсами.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!