fbpx

Клиентите с тънка коса често губят самочувствие. Но изход има чрез правилната комбинация от подстрижка и продукти за грижа.

Йордан Асенов е трето поколение фризьор. Залавя се със занаята, защото традицията го повелява, и продължава от любов към него. Следват семинари и обучения в почти всички известни марки в бранша. От две години работи с Goldwell и IVB Cosmetics.

Обемът

Тънката коса по принцип е по-гъсто разположена, отколкото плътната, но понеже косъмът е с по-малък обем, по-лесно се подрежда, сляга по скалпа и прическата губи обема си. Това, което ще помогне на клиентите, е деликатният избор на продукти и акуратното подстригване. Съществуват редица тънкости, с които професионалистът е запознат – растеж на косъма, структура на косата, дължина. Косата е жив материал, който подсказва как може да изглежда още по-добре.

Шампоанът

Той трябва добре да почиства кожата на скалпа, за да не оставя излишен себум, който кара косата след измиване и изсушаване да се „смачква”. Същевременно продуктът трябва да бъде неагресивен, а подходът към миене кожата на главата – внимателен, с леки масажни движения. Ако шампоанът се втрива енергично и се използва гореща вода за измиване, мастните жлези се активизират и отделят повече себум. Голяма грешка е хората с тънки, химически третирани коси да ползват продукти за увредени коси. Те съдържат съставки, които автоматично, още с измиването, карат косата да изглежда мазна. Те омекотяват косъма, натрупват се върху него и го утежняват. Освен това трябва да се избягва горещата вода, защото тя отваря мастните жлези и кожата на главата буквално се изпотява.

Другите продукти

Когато се работи с деликатни коси, балсамът или маската трябва да се нанася пестеливо, само по връхчетата на косата. Нужно е да се работи внимателно, за да не се наелектризира косата и разресването да става лесно. След измиване с шампоан може да се използва продукт без изплакване, който прави фин слой около косъма, за да изглежда по-плътен и здрав. За стилизиране се препоръчва пяна за обем в корена и лак за коса с не много силна фиксация.

Външната намеса

Екстеншъните не увреждат и не изтъняват още повече естествения косъм, но за него трябва да се полагат повече грижи. Най-удачен при фините коси е методът, при който косата временно се удължава с клипси. При химическото третиране фризьорът отново трябва да вземе под внимание деликатността на косата. Боите трябва да са по-щадящи, а обезцветителите – по-слаби. Добре е, че тънкият косъм е по-предразположен към промяна на цветовете. Светлите тонове се получават лесно, но трябва да се внимава с изсветляващите продукти. Клиентите с къса коса често прибягват и до къдрене, за да й придадат обем, но то също трябва да се съблюдава. Трябва да се знае, че къдренето на тънка коса се прави по-трудно. Когато косъмът е плътен, той се пречупва по-трудно, но след фиксиране се получава по-стабилна и здрава къдрица. При тънката коса е обратното.

Триковете

Желателно е вече измитата коса да се изсуши със сешоар и с леки масажни движения. Струята не трябва да бъде гореща, а топла, и да не се насочва в корените, за да не загрее кожата на главата и да предизвика отделянето на мастен секрет. Важно е косъмът да се отлепя от скалпа с пръсти. Сешоарът трябва непрекъснато да се движи, а не да се фокусира само върху една зона.

Грижата в салона

Продуктите от терапията Inner Effect на Goldwell съдържат наночастици, които проникват и подхранват в дълбочина, създават крепкост и здравина на косъма. Серията е разделена за химически третирани тънки и плътни коси. Препоръчва се да се прави в салон веднъж месечно, защото продуктите са интензивни. Започва се с акуратно измиване на косата. Ако се наложи, повтаря се с шампоан само по дължините. След това по таблица се смесват два продукта – възстановяваща маска за фина коса и концентрат за подсилване и трайност на цвета. Нанасят се със специална четка по дължината, на 2 см от корена. Косата се разресва, прибира се на кок и се слага в шапка. Престоява 20 минути. След това обилно се изплаква и се пристъпва към фризиране. За домашна употреба се предлагат шампоан, балсам със и без изплакване и маска в олекотен вариант.

Вярно или не

  • Най-добре е косата да се изсветлява или да се прави на кичури, за да изглежда по-гъста.

Вярна е втората част. Цветът е по-хубав, когато в него се вкарат повече нюанси. Тогава той става индивидуален и релефен. Ето защо, за да изглежда по-пъстра и обемна, косата се прави в различни цветове.

  • В никакъв случай да не се ползват шампоани 2 в 1, т.е. такива, които съдържат балсам – те ще утежнят косъма и ще лишат косата от обем.

Вярно.

  • Избягвайте продуктите за блясък, тъй като съдържат предимно силикон, който ще утежни косата.

Вярно. Не трябва също да се ползват продукти с мокър ефект, защото събират косата на снопчета и се вижда скалпа. Трябва да се избягват и продуктите на мазна основа.

  • Нанасяйте продукта единствено върху краищата на косата и в никакъв случай в корените.

Вярно. Освен това трябва да се работи с върха на пръстите, за да не се утежнява косата.

текст Катя Арсенова

юни, 2011г.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!