fbpx

Розацеята е кожно заболяване с голяма честота и е значим естетичен проблем. Това е хронично възпалително заболяване на кожата, локализирано основно на лицето, по-рядко по деколтето и гърба.

Характеризира се с зачервяване, папуло-пустолозни обриви и в по-редки случаи с нодуларни лезии. Характерно е за хората със светла кожа от І и ІІ фототип. За първи път заболяването е било споменато от френския хирург Ги де Шолиак през 14. век. Той описва състояние на кожата с червени лезии по лицето в областта на бузите и носа, които нарича goutte rose – червени капчици.

rozaceq 1Епидемиологичните проучвания показват високa честота в северните страни и именно високата честота сред ирланците е причина за наименованието „проклятието на келтите”. Заболяването засяга по-често жени, но тежките клинични варианти се развиват предимно у мъже в напреднала възраст. Боледуват хора във всяка възрастова група, но случаите зачестяват след 30 години и особено в периода на менопаузата.

 Причините за появата на розацея не са напълно изяснени. Като предразполагащи фактори на първо място е генетичната предопределеност. Проучванията показват, че около 40% от заболелите са с положителна фамилна анамнеза (наследствен характер). Допуска се вероятно хормонално въздействие поради по-честото засягане на женския пол и по-честото развитие на болестта по време на менопаузата.

Друг важен момент е увреждане на съдовата стена, която води до разширяване на съдовете и кръвен застой и възпаление. Когато става въпрос за розацея и купероза (трайна червенина на лицето, повърхностни капиляри), обикновено се касае за друг вътрешен проблем. Хормоналният дисбаланс при жените често е свързан с поликистозни яйчници, рязка промяна на кръвното налягане, проблеми с черния дроб.

Провокиращи фактори могат да бъдат слънце, вятър, горещина, резки температурни колебания, стрес, физически упражнения, горещи бани, пикантна храна, алкохол. Розацеята може да бъде провокирана от някои медикаменти. Такива са вазодилататорите, средства за лечение на акне като изотретиноин, третиноин, бензоил пероксид, както и някои антиейдж процедури като химичен пилинг, микродермабразио и др.

Лечението се извършва от дерматолог, като подходът е различен. В по-леките форми се използват локални средства, лазерна терапия, IPL-фототерапия, козметични средства, антипаразитни и антибактериални средства. При фиматозната форма се прилага хирургично лечение, лазерна терапия, IPL-фототерапия и локални средства. При очната форма лечението е медикаментозно, като се прилага противовъзпалителна терапия.

Като профилактика срещу розацея е необходимо да се избягват тригериращите фактори – горещиrozaceq 2 напитки, излагане на слънце, топлина или студ, емоционален стрес, прием на алкохол и др. Трябва да се използват фотозащитни продукти с UVA и UVB филтри, през зимата лицето да се предпазва с подходящ крем и допълнително покриване на кожата с шал или маска. Лицето да се почиства с мек продукт, измивните продукти да не съдържат алкохол или други дразнещи съставки.

Да се използва козметика за нетолерантна кожа, с некомедоногенно действие и без парфюм. Може да се използват локални козметични средтва за укрепване на съдовата стена. Да се избягват ексфолианти и продукти, които предизвикват дразнене. Да се избягва тежък грим, тъй като той изисква по-сериозни почистващи средства.

Хидратацията е изключително важна, тъй като тя поддържа кожната бариера в добро състояние и подпомага чувствителната кожа да се справи успешно с дразнителите от външната среда. Това до голяма степен намалява субективните усещания като щипане, парене, сърбеж и др., които са характерни за това състояние.

Козметичните процедури при розацея са ензимни пилинги с растителни ензими, електрокоагулация, безиглена мезотерапия с витамин C и арника, IPL-фотоподмладяване, лазерна терапия, озонотерапия и др.

 Вивове розацея

• Еритемо-телеангиектатична розацея. Характеризира се с равномерно зачервяване на бузите и носа. В началото е преходно, но впоследствие става постоянно. Появяват се трайно разширени кръвоносни съдове;

• Папуло-пустулозна (възпалителна) розацея. Налице е дифузно зачервяване на кожата, периодично активиращи се подобни на акне промени, мазна кожа, много чувствителна, усеща се парене, наблюдават се видими капиляри;

• Фиматозна розацея (с уплътняване). По-често засяга мъжете. Характеризира се с надигната кожна повърхност, уплътнение на кожата на носа, бузите, челото и брадата, видими разширени капиляри, разширени пори, мазна кожа;

• Розацея с очно засягане. В някои случаи може да липсват кожните прояви на заболяването. Протича с раздразненост, чувство за чуждо тяло в окото, парене, сухота, сърбеж, воднисти на вид очи, размътено виждане;

• Стероидна розацея. Наблюдава се след продължителна употреба на локални кортикостероиди.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!