fbpx

coiffure beauty april 2018 kozmeticaДойде онзи момент от годината, когато спешно трябва да обновим грижата за кожата си. Ефектите на зимния сезон върху нея не са били никак благодатни. Ниските температури и вятърът, от една страна, и запрашеността и недостигът на влага по време на продължителния престой в затворени помещения, от друга, са дехидратирали и изсушили кожата, направили са я суха и сивкава, зачестили са досадните сърбежи и зачервяванията.

Кожата използва своята защитна функция благодарение на т.нар. водно-липидна мантия. Когато процентното съдържание на водата и мазнините се наруши, този орган започва да боледува. Ето защо да освежим кожата си за настъпващите топли дни е въпрос, свързан не само с визията, но и с поддържането на добро здраве.

Пролетта е удачен момент да вкараме в процеса на освежаване на кожата ексфолиантите. Те премахват мъртвите клетки в горния слой на епидермиса и възстановяват свежия блясък на кожата, стимулират обновяването на клетките и подобряват тургора и контура на лицето. Нежната ексфолиация веднъж седмично помага на кожата да абсорбира по-добре хидратантите. Хората с акне и кожни заболявания трябва да избягват грубите почистващи продукти, които могат да раздразнят кожата и да предизвикат възпаление.

coiffure beauty april 2018 kozmetica 2

Процедури в салона

През това време от годината подходящи са антиейдж и хидратиращите процедури. Все още не е късно за обновяващ пилинг. Регенериращите процедури могат да бъдат механична ексфолиация и повърхностни химични пилинги. Целта им е да подобрят регенерацията и да се постигне по-добър ефект при последващите терапии.

Повърхностен химичен пилинг

Химичният пилинг стимулира обновяването на кожата чрез прилагане на различни видове киселини, които водят до излющване на горния рогов слой, за да се разкрие пълният блясък на кожата. Използват се алфа- и бетахидкроси киселини, гликолова киселина, както и манделова (бадемова) киселина – може да се прилагат поотделно или в комбинация. Изборът на киселина зависи от проблема, който ще се третира. В повечето случаи химичните пилинги водят до излющване, което е очакван и търсен ефект. По този начин се стимулира обновяването на кожата. Поради завръщането на слънчевите лъчи, през пролетта е желателно химичните пилинги да са с по-ниска концентрация.

Микродемабразио

Сред най-бързите и популярни начини да освежим кожата през пролетта е микродермабразиото. Това е неинвазивен и щадящ метод за нейното третиране. При него се използва стерилен апликатор, който извършва въртеливи движения и чрез релефа си оказва абразивен ефект върху кожната повърхност. Специален защитен механизъм предотвратява наранявания на кожата от прекомерен натиск. Преди терапия кожата се подготвя с продукт, който прави мъртвите епителни клетки по-лесни за отстраняване. Микродермабразиото стимулира производството на колаген в кожата и има подмладяващ ефект. Препоръчва се серия от три процедури през две седмици.

Радиочестотна терапия

Не бива да пренебрегваме и тялото. Разбира се, обичайният здравословен съвет е за повече упражнения и спортуване като цяло, но сред възможностите за подпомагане на процеса е и радиочестотната терапия, която помага за отблокирането на мастните депа и по-добрата еластичност и здравина на кожата.

 coiffure beauty april 2018 kozmetica 4Козметика

Цяла зима сме защитавали лицето си от студа с плътни кремове и възстановяващи маски. През пролетта обаче кожата се нуждае от по-лека козметика. Желателно е да заменим по-плътните и богати хидратанти с такива, които имат по-лека текстура. Сред най-добрите варианти са серумите, които съдържат концентрирани активни съставки и попиват бързо, без да запушват порите. За нормалния тип кожа достатъчни през сезона са овлажняващите кремове и лосиони, а за хората с мазна кожа се препоръчват кремове с плодови екстракти. Като цяло кремът за мазна кожа трябва да съдържа повече овлажняващи компоненти и по-малко мазнини. На хората с по-проблемна кожа се препоръчва да използват матиращи продукти през деня. Стремете се да използвате кремове, съдържащи антиоксидантни съставки (витамин C, E и B).

Не подценявайте слънцезащитните продукти със SPF 50+. Слънчевите лъчи стават все по-интензивни и кожата трябва да бъде предпазена. По отношение на грима, не забравяйте, че топлите дни водят до изпотяване и ако гримът е по-тежък, това може да доведе до запушване на порите и акне. Препоръчително е да се намали фон дьо тенът, тъй като през пролетта той се задържа в порите, сухите части на лицето и гънките. Може да предотвратите този проблем, като се придържате към по-лек минерален фон дьо тен или пудра, а не бихте сгрешили и ако направо замените фон дьо тена със слънцезащитен крем с цвят. Не забравяйте хигиената. Важно е кожата да бъде почиствана ежедневно с подходящ продукт като гел, пяна или мицеларна вода. Дори да не ползвате грим всекидневно, околната среда е достатъчно замърсена. Тоалетното мляко и тоникът, разбира се, са задължителни.

Как да се справим с токсините

Токсините могат да са наш враг, дори да нямаме никакви вредни навици, тъй като се натрупват в кожата под въздействието на агресивни външни фактори (например замърсения градски въздух). Парната баня и сауната са сред най-добре познатите начини за детоксикация. Порите се отварят под въздействието на парата, а обилното изпотяване от високата температура освобождава кожата от натрупаните замърсявания. Ефектът е още по-добър, ако процедурата се съчетае с масаж и ексфолиране, тъй като кожата се освобождава от мъртвите клетки и започва да диша.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!