fbpx

Няма съмнение – фризьорската професия е тежка – и в психически, и във физически план. От една страна е общуването с различни кли­енти и стремежът
за удовлетворяване на желанията им. От друга страна са часовете на крак, боравенето със сешоари и други уреди, голямото натоварване на ръцете и очите при направата на перфект­ната прическа. Заради тези особености на работата практикуващите фризьорската професия са уязвими към някои болести. Най-разпростра­нената от тях е варикозата, или иначе казано разширените вени. Други заболявания, които застрашават фризьорите, включват вибрационната болест и шиповете в петите.

Какво представляват разширените вени?

Варикозата може да се появи навсякъде по тялото, но се среща най-чес­то в областта на краката. Причините могат да бъдат различни, като наследствена предразположеност, бременност, наднормено тегло и за­седнал начин на живот, а при фризьорите – продължителното стоене на крак. При това положение налягането на кръвта във вените в долните крайници се повишава, като заедно с това изпомпването на кръвта от тях към сърцето става все по-трудно. Защо става така? Вените имат клапи, които контролират потока на кръв към сърцето. При варикоза обаче те не могат да се затварят изцяло и така движението на кръвта става в обратна посока. Налягането във вените се покачва и те се раз­ширяват.

Както всяко заболяване, варикозата преминава различни стадии, като крайният е много болезнен и дори може да доведе до фатален край. В началната фаза няма много оплаквания, вените са по-ясно изразени и леко подути. После се появява тежест в краката в края на деня – т.нар. уморени крака. Вече се усещат и болки, сърбеж, отоци около глезените, които изчезват на сутринта, но това не означава, че болестта от­шумява. Може да има и кафеникаво оцветяване на краката по подбед­риците, както и втвърдяване на кожата, парене, мравучкане и мус­кулни крампи.

По-тежките случаи създават пред­поставки за повишено кръвосъсир­ване на кръвта и поява на тромби. А те, както знаем, са много опасни и могат да причинят смърт.

Превенция и лечение на разширени вени

Как фризьорите да се предпазят или да излекуват разширените вени?

На първо място се препоръчват чести почивки (поне за около 45 минути) и гимнастика. Някои от упражненията, подходящи за реду­циране на варикоза, включват:

  • повдигане на пръстите на крака­та от седнало положение (с пети залепени за земята);
  • движения с краката тип „колело“;
  • повдигане на пръсти от изправе­но положение;
  • повдигане на краката от позиция „везна“ – заставате прави с ръце отпуснати до тялото; при вдиш­ване накланяте тялото напред с ръце встрани, като стоите на пръсти­те на единия си крак. След това издишвате и се връщате в изходно поло­жение. Правите около 7–8 повторения на всяка страна.

Това са упражнения, които са подходящи дори за фризьорския салон, тъй като нямат легнало изходно положение. Могат да се практикуват по вре­ме на почивките в работния ден.

Друг вариант е да използвате т.нар. компресионни (еластични) чорапи. Те помагат на клапите на вените да се затварят и на кръвта да циркулира правилно. Съществуват различни видове еластични чорапи в зависимост от напрежението, което оказват върху кръвоносните съдове. Някои се предписват от специалист, ако нивото на оказваната компресия е по-ви­соко. Носенето им намалява болката и отоците. За постигане на опти­мални резултати се препоръчва ежедневна употреба, като чорапите се свалят вечер.

Има и оперативен начин за лечение на разширени вени, както и лазер- и склеротерапия. При хирургичната намеса се изрязват участъците от разширената вена. Лазерната аблация е по-щадяща процедура. При нея се използва топлина, която се създава от лазерно влакно, разположено в самата вена. Топлинният ефект намалява размера на засегнатата вена. Обикновено обаче процедурата се прилага за лечение на големи разширени вени по подбедриците.

Склеротерапията е друг инвазивен метод, който е доста успешен. Tой е подходящ за малките и средни по размер разширени вени. В тях се ин­жектира специален разтвор или пяна, които „деактивират“ стените на повредените вени. Така те се „изключват“ от кръвообращението, а пото­кът се насочва към по-здрави съдове.

Други болести, типични за фризьорската професия

Вибрационната болест се появява при хора, които работят с машини/вибрираща техника като бургии, зъболекарски и къртачни машини. Фри­зьорите, които използват сешоари и други вибриращи уреди по цял ден, също могат да бъдат засегнати. Те чувстват слабост, изтръпване на ръцете и побеляване на пръстите. Това е в резултат на спазми на малки­те кръвоносни съдове. Обикновено след побеляването настъпва разшире­ние на съдовете със зачервяване и болка. За справяне с това състояние се препоръчват чести почивки по време на работа, както и релаксиращи вани за ръце с минерална вода и подхранващи съставки.

Шиповете в петите представляват заострени израстъци на костта. Те се появяват от силното натоварване на петите при продължително стоене на крак и са много болезнени. Най-честият признак за наличие­то на шипове е остра болка при първите стъпки сутрин и при известно време, прекарано в неподвижно състояние. В такива случаи е добре да се правят упражнения за разтягане, дълбок локален масаж и физиотерапия. Твърдите подови настилки изострят болките от шиповете.

Важно е да сте постоянни и упорити в действията, които намаляват ефектите от подобни състояния. Превантивните мерки винаги са по-ефективни и по-лесно поносими от справянето със задълбочил се про­блем. Затова, колкото и да сте натоварени в салона, отделяйте време за себе си.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!