fbpx

coiffure beauty 2018 fillers prodermaВ Мартенския брой на Coiffure Beauty ви разказваме подробно за фирърите и какво трябва да знаете когато избирате между един или друг вид. Наши консултанти са специалистите от Proderma и д-р Петя Площакова.

От какво зависи количеството на филъра?

Въвеждането на филър в различните зони е строго индивидуално. При едни пациенти има загуба на повече обем и при тях е нужно поставянето на по-голямо количество. Важна е и възрастта, защото при загубата на повече мастна тъкан може да си позволим да използваме повече филър. Няма ограничения в отстоянието между процедурите за въвеждането на филър.

Пациентът трябва да има картон на последната извършена процедура – къде, кога и какъв продукт е използван, за да може следващият лекар да има яснота какво е състоянието на пациента и върху каква зона ще работи. При полуперманентните филъри, чиято трайност е 2 години, трябва да се изчака пълният период на действие и тогава да се предприемат мерки за корекция или подобряване на зоната.

За наша радост временните филъри имат т.нар. антидот. Това е синтетичният ензим хиалуронидаза, който наподобява този в нашия организъм. Той действа за няколко дни и така нежеланите странични реакции са много по-лесно контролируеми от лекаря.

coiffure beauty 2018 fillers proderma-4 5Каква е разликата между качествените и некачествените филъри на българския пазар?

Те се различават по обработката на хиалуроновата киселина – как тя е получена в лабораторията, дали е спазен процесът на добиване на хиалуронова киселина и най-вече стерилната среда. Когато тази стерилност на продукта не е спазена, това може да доведе до лоши странични ефекти за пациентите, като възпаление на тъканта или некроза.

Некроза имаме тогава, когато тъканта не е жива, защото сме блокирали притока на кръв към нея. За огромна наша радост в новата ера на естетичната медицина тези странични реакции са много редки, защото се контролира процесът на производство на хиалуроновата киселина. Но, разбира се, има и некачествени филъри от гледна точка на други странични ефекти като топченца след поставянето на филъра – резултат от инжектиране на филъра, който води до образуване на фиброза. Такива странични реакции би трябвало да се предвидят от лекарите, които поставят филъри.

 Какво може да се коригира с филърите?

За наша радост може да се коригира почти всичко – спадане на обема около челюстта, предизвикано от възрастта, марионетни линии, назолабиални бръчки, гневни бръчки, обем в скули, коригиране на брадичка или устни. Често може да се коригира долината на сълзите – зоната под окото, която издава нашата умора.

Филърите се различават и по кръстосаността на хиалуроновата киселина – двойно, тройно, четворно и петорно омрежена. Логично двойно омрежената дава най-малък обем, а петорно омрежената е за скулите, където обемът трябва да е по-феноменален. Италианската лаборатория IBSA предлага решения за всяка зона. Има специален филър Aliaxin SR, който съчетава изпълващия ефект заедно с лифтинг. Поставен под очите, този филър хем изпълва хлътнатината, хем леко хидратира зоната, тъй като тук основен проблем е дехидратацията на кожата.

Кремовете, които съдържат хиалуронова киселина, могат само да поддържат кожата в свеж вид, но те не могат да запълват обеми. Отличителна черта на този филър е, че освен омрежена хиалуронова киселина, той съдържа и неомрежена, която всъщност дава хидратиращия ефект. Той представлява мезотерапия и филър в едно. За скулите и брадичката решението е петорно омрежен хиалурон, защото тук не търсим силна хидратация, а повече обем.

Защо е важно пациентите да се доверят на компетентността на лекаря?

За всеки проблем има различен продукт и изборът може да се направи най-добре от лекаря, който ще го поставя. При първа среща аз винаги съветвам моите пациенти да започнем от малка стъпка към голяма промяна. Да започнем с един вид терапия, за да види той, че правилно съм го ориентирала, че има положителен ефект върху неговата визия, и да може да ми се довери оттук нататък. Препоръчвам на моите пациенти да работим поетапно.

След въвеждането на филъра обикновено има оток и зачервяване. Трябва да ги изчакаме да отшумят и филърът да си прояви качествата. След 2 седмици се вижда реалният резултат от процедурата. Тогава моля пациента да се видим и да преценим на място дали ще добавяме още или това количество ни е достатъчно.coiffure beauty 2018 fillers proderma-4

На каква възраст е прието да се направи първата процедура по поставяне на филър?

Чисто технически лицето трябва да има навършени 18 години. Стареенето е различно при всеки пациент и това определя правилния момент. Обикновено първото поставяне на филър с цел забавяне стареенето на кожата може да направим между 30–45 години в зависимост от индивидуалните нужди, начина на живот и генетичната предразположеност.

Иначе процедури като мезотерапия, биоревитализация и химични пилинги се правят единствено за здравето на кожата. Те могат да се започнат от ранна възраст с цел превенция, за забавяне на процеса на остаряване на кожата.

Какво да очаква пациентът по време на процедурата?

Започваме с поставянето на обезболяващ продукт. Ако визираме зоната на устните, нанасяме лидокаин, който се поставя на венеца. Друг вариант е да се нанесе крем, при който повърхностният слой на кожата изтръпва за определен период от време. Някои филъри съдържат и лидокаин, което обаче води до чести алергични реакции. След като обезболяващият продукт започне да действа, по време на процедурата се усеща само боцкането от иглата, което е най-минималната ни травма.

То се чувства за секунди, докато иглата премине през повърхностния слой на кожата, където са нервните окончания. След това се усеща едно разпъване в зоната, тъй като въвеждаме гел. Това разпъване е свързано и с много леко пощипване, понеже хиалуронът все пак е киселина. Това са всички усещания, които човек изпитва. Въвеждането на гела е редно да бъде много бавно, за да не засегнем някой кръвоносен съд и защото тази тъкан не търпи рязко разширяване.

Трябва много бавно да поставяме гела, за да може да се възприеме от тъканта и да предотвратим получаването на фибрози. Друго нещо, което може да стресира пациентите, е евентуално кървене на места. Това няма как да бъде на 100% избегнато, защото лекарят няма как да разчете до максимална точност убождането, така че да не засегне капиляр. Леко кървене се случва най-често в зоната на устните, която е богато кръвоснабдена.

 След колко време е добре процедурата да се повтори?

Няма точно определено време. Когато пациентът започне да вижда, че обемът в тази зона спада, е редно да дойде и да се консултира за повторна терапия, което се случва след около 6 месеца. Плюсът при поставяне на филър в една и съща зона през определени интервали от време е, че всеки следващ път той има по-голяма продължителност на въздействие. Затова препоръчвам на своите пациенти от по-рано да заделят средства за терапиите, защото при една дългосрочна програма посещенията се разреждат и може да се достигне период дори на 12 месеца.

Кои са обичайните дискомфортни ситуации след процедурата?

Често се получават посинявания след самата процедура. Филърите, с които ние работим, са много добре съчетани с тъканите и не се налага масажиране вкъщи. Аз лично забранявам на моите пациенти да правят какъвто и да било масаж след процедура. Този масаж, който се прилага много деликатно непосредствено след поставянето на филъра, го правя аз като специалист, защото знам как да разположа филъра в определената зона.

През първите 2–3 дни човек усеща обработената зона като нещо чуждо. Но след ден–два филърът се разпределя в тъканта и това усещане преминава. След процедура е възможно да има лек оток или синки в зависимост от зоната и чувствителността на пациента. Може да се получи зачервяване, но болка не би следвало да има след процедурата.

След поставянето на филър пациентът трябва да приема по-голямо количество вода – около 2 литра на ден, защото хиалуроновата киселина се свързва с водата. Така по-добре изпълва зоната, което я прави по-пухкава и с естествен вид. В следващите няколко дни след процедурата е хубаво да се изключи приложението на сауна, парна баня и всякакво друго затопляне на зоната, която сме обработвали, защото това води до по-голям кръвоток, а кръвта носи хиалуронидазата, която разгражда филъра и ефектът във времето ще бъде по-малък.

Тези процедури нямат неблагоприятен ефект върху здравето, но давността на самата интервенция ще бъде по-кратка. След процедурата и краткия период на ограничения пациентът може да се върне към ежедневните си занимания, без да се притеснява, че филърът ще се измести. В деня на самата процедура не употребяваме защитни кремове, защото на финала аз съм нанесла антибиотичен крем с цел превенция на бактериална инфекция. След това съветвам моите пациенти да нанасят подходящи за тяхната кожа кремове с хиалуронова киселина, ежедневни и нощни кремове.

Какво е влиянието на слънцето, вятъра и солената вода върху кожата с филър?

След процедура трябва задължително да се използва фотозащита независимо от сезона. Редно е човек да има навика да използва фотозащита ежедневно, защото слънцето е фактор номер едно, който уврежда кожата. Той води до бръчки, широки пори, петна, рак на кожата и др. Фотозащитата трябва да се нанася всеки ден 20 минути преди излагане на слънце. Аз препоръчвам на моите пациенти в градска среда през зимата да използват минимум SPF30, а през лятото – SPF50 без разлика от фототипа на кожата.

Влиянието на водата и вятъра се отразява по-скоро върху повърхността на кожата и няма въздействие върху самия филър. Но грижата за кожата трябва да е цялостна, защото ние може да сме направили много хубави скули, но ако кожата отгоре е загрубяла и в недобро състояние, ефектът отново няма да е блестящ. Затова хидратацията на кожата и използването на нощен крем са задължителни.

Филъри за вечно млада кожа – част 1

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!