fbpx

В новия брой на Coiffure Beauty ви разказваме подробно за филърите. Наши консултанти по темата са специалистите от Proderma и д-р Петя Площакова – дерматолог в Продерма.

coiffure beauty 2018 fillers prodermaКои са популярните терапии за моделиране на лицето в днешно време?

Медицината напредва с много бързи темпове и естетиката като неин клон се развива ощe по-бързо. За наша огромна радост продуктите, които се използват сега, и процедурите, които се правят, са много по-безопасни и не носят риск за здравето на пациента, ако са направени както трябва. Естествено, търсенето определя пазара. Забелязвам, че в България все още се търсят обеми, т.е. скули, устни, брадички, носове.

Ремоделирането на тези зони е работа на филърите. Ботоксът пък е отговорен за изглаждането на бръчките на челото или около очите, дори в наши дни се използва за регулиране на позата на тялото, което е нещо ново. Популярен у нас напоследък е и вампирският лифтинг, така популяризиран от Ким Кардашиян. В днешно време тенденцията е да постигнем по неоперативен път нещата, които са правени по оперативен път преди време, например лифтинг или блеферопластика без операция.

Използваните апаратури имат огромни подобрения и това, което до преди няколко години сме постигали с помощта на скалпел, сега можем да го направим по безкръвен начин благодарение на новите технологии. Нещо повече, почти липсва период на възстановяване и пациентът може да се върне в социалната си среда още на следващия ден. Когато той излезе от процедурата, никой от чакащите пред кабинета не може да познае какво е правено върху лицето му. Така е в западна Европа.

В България обаче обикновено хората искат да им личи, че имат допълнително обработени скули или подобрение на устните. Това е показност, която е типична балканска черта, но хубавото е, че постепенно започва да отшумява. Винаги търсим ефекта пациентът да изглежда с 10 години по-млад, но никой да не може да разбере какво е правено.

Кога се използва филър и кога – ботокс?

Думата филър произлиза от английската дума fill, което означава изпълвам, запълвам. Дермалните филъри запълват празнини. С годините ние губим от лицето си мастни депа и костна плътност, особено при жени в менопауза този процес е много засилен. Тук се намесва филърът, който запълва това, което сме загубили с времето.

А ботоксът блокира нерва и не му дава възможност да съкращава мускула, той води до отпускане на мускулатурата. Например, когато мускулатурата на челото се отпусне, тогава не може да направим нови бръчици. Филърът и ботоксът са естетични процедури, но водят до съвсем различен резултат. А комбинацията между двете, естествено, постига суперрезултати. Първо се поставя ботокс, за да се изпъне лицето, и ако е останала някоя по-упорита бръчка, я запълваме с филър, за да постигнем 100% ефективност.

За какво трябва да внимава пациентът, когато избира филър за лицето си?coiffure beauty 2018 fillers proderma 1

Първо, той трябва да разбере дали филърът е регистриран за употреба. Това може да се провери на страницата на Изпълнителна агенция по лекарствата (ИАЛ), където регистрираме нашите продукти. За филъра най-важното качество е стерилността, гелът в спринцовката не трябва да съдържа бактерии.

Нарушена ли е тази стерилност, той не може да мине оценката на ИАЛ и затова няма как да бъде инжектиран на пациента. Добре е той да отиде на лична среща с лекаря, който ще постави филъра, и да го помоли да покаже опаковката. На гърба на всяка опаковка има CE маркировка, която показва, че филърът е разрешен за употреба, минал е всички оценки, и свидетелства за неговото качество. Следва правилната преценка на лекаря и нашето доверие към него, защото въпреки че са качествени, някои филъри, внесени в България, водят до образуването на бучки.

Специалистът трябва да прецени дали може да постави филъра в определена зона, или не. Тук вече стигаме до етичната норма в лекарската професия. В България подобни процедури се правят не само от лекари, но и от козметици, които не са в правомощието си и не носят отговорност при евентуални нежелани последици. Затова пациентът трябва да избере лекар, който има правото да извършва подобни процедури. Ако случайно нещо се обърка, ефектът не е желан или се стигне до някоя ранна или късна странична реакция, човекът, поставил филъра, трябва да поеме отговорност за действията си.

Кои са различните видове филъри?

Разнообразието при филърите идва от факта, че те са с различна трайност. В зависимост от техния химичен състав те се делят на полуперманентни и временни филъри. Полуперманентните са калций задържащи и траят около 2 години. Но натрупването на калций в обработената зона променя структурата на тъканта и след време не можем да кажем какво ще се случи с нея.

Временните филъри са само с хиалуронова киселина и свързващи компоненти, които се наричат BDDE, и траят от 6 до 10 месеца. Те са безопасни, защото хиалуроновата киселина е молекула, която естествено присъства в нашия организъм и не внасяме нищо чуждо. При временните филъри рискът от появата на странични реакции драстично намалява. Тъканта запазва и дори подобрява структурата си. Кожата е в много по-добро състояние след действието на филъра, защото през тези 6 месеца тя е била хидратирана от хиалуроновата киселина и по-добре обгрижена. т.е. ние за този период сме забавили периода на естествено стареене на кожата.

Филъри за вечно млада кожа – част 2

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!