fbpx

Кой не е чувал поне един виц за блондинки? В този брой на Coiffure Beauty обаче няма да си разказваме вицове, а ще ви разкрием как да постигнете желания красив рус цвят. Ще разберете кои са основните правила за подготовка за процедурата по изсветляване и с какво трябва да се съобразите при драстично сменяне на цвета. Наш гост е Десислава Сомлева – част от техническия екип на Keune България, фризьор с над 25 години опит в колористиката, водещ на редица обучения, собственик на салон за красота „Кикимора“.

Защо русите цветове са едни от най-трудно постижимите?

Защото изискват много внимание, техника и най-вече опит. Неслучайно всички техники за руси коси са в по-високите нива на обучение на фризьорите. За да имаме знанията и техниката за постигането на едни прекрасни руси цветове, трябва да познаваме играта на цветовете и колористиката почти до съвършенство.

Специфичното при русите цветове е, че играта със светлината е с много малко пигменти, които при определени случаи се поддават много лесно, но при други не са чак толкова трайни. Нужно е да знаем концентрацията на пигментите, за да получим един траен рус цвят.

Както и при останалите цветове, така и при русите всичко е баланс между трите основни цвята, като при русото характерно е, че почти не присъства червеният цвят.  Червени тонове наблюдаваме на ниво 6 и 7, където все още може да има оранжеви оттенъци, но на нива 8, 9 или 10 имаме остатъчни златни пигменти.

От каква основа стартираме нашия рус цвят?

Целият процес на изсветляване зависи от това, дали ще работим на натурална коса, или вече боядисана. За да постигнем красив рус цвят, винаги започваме с диагностика на косата. Ключов елемент е и доброто познаване на продуктите, с които работим. Защото различните марки бои дават различен тон на изсветляване. Едва тогава ще може да преценим до какво ниво може да изсветлим косата.

Поръчай новия брой!

Кои са основните правила за правилното изсветляване на косата?

Основна грешка на фризьорите е, че не правят разлика между изсветляване и обезцветяване на косата. Много често поради непознаване на продуктите те не знаят с какъв продукт какъв резултат ще постигнат. Важно е да се разграничат двата процеса, защото, в зависимост от силата на използвания продукт при изсветляването, трябва да знаем какъв подтон ще достигнем. Много важно е и да познаваме русите цветове, защото видими за окото са оттенъците на цвета, а не самият основен тон.

Оттенъкът е този, който човешкото око възприема като отражение на светлината. Когато правим самото изсветляване, след като отворим косъма имаме възможност да неутрализираме тези оттенъци със съдържимите пигменти в боята, която ще използваме. Когато обаче правим обезцветяване на косата, ние премахваме пигментите напълно и навлизаме значително по-надълбоко в структурата на косъма. Ето затова има изсветляващи и обезцветяващи продукти и от тяхната употреба зависи финалният резултат, който по­стигаме с цвета на косата.

Каква е ролята на оксидантите?

Решаваща, защото те определят нивото на изсветляване при оксидативния процес. Боята е носителят на пигмента, а оксидантът е този, който изсветлява подлежащите пигменти в косата. Колкото е по-висок процентът на оксиданта, толкова по-висок тон се постига при изсветляването. В повечето случаи обаче, колкото е по-нисък процентът, толкова е по-бавен процесът и толкова повече време за реакция има фризьорът, когато прави едно изсветляване, като така се запазва здравината на косата.

Порочна практика е да се използват най-силните продукти, за да се постигне бързо желаният ефект. По този начин реакцията става неконтролируема и получаването на петна е доста чест случай особено когато клиентката се е боядисвала у дома или е използвала бои от магазинната мрежа. Важно е фризьорът да информира клиентката за това, какъв тип бои ще използва и какви рискове крие това за нейната коса. Тя трябва да е напълно наясно на каква процедура се подлага.

coiffure beauty october 2017 50 shades blondeКакви са предимствата на продуктите от ново поколение?

В помощ на фризьора и за комфорта на клиентите фирмите производители на професионални продукти за оцветяване разработиха ново поколение от продукти, които предпазват косъма от увреждане. Те са познати на професионалистите като бонд или плекс терапии за коса.

Тяхното действие е да забавят реакцията при изсветляването и по този начин процесът да се случва напълно контролирано от фризьора и в същото време да се предпази косата на клиента от увреждане, за да имаме след това една здрава, жизнена и еластична коса. Основната функция на този род продукти е да запазват сероводородните връзки в състава на косъма, защото именно тези връзки са основата на една здрава коса.

Как да запазим русия цвят за дълго време?

Нека да подчертая, че е нежелателно да неутрализирате нежеланите оттенъци при русите нюанси със сив цвят. Доброто познаване на колористиката показва, че основните съдържими пигменти в русите цветове са златистите топли пигменти. И когато се опиташ да неутрализираш със сиво, което е част от синия цвят, крайният резултат е винаги зелено. За да избегнем тези нежелани ефекти, използвайте за неутрализация безамонячни бои и тониране. В професионалната си работа може да използвате неутрализиращ спрей Ultimate Blonde Neutralizing Blonde Spray за премахване на нежеланите жълти тонове, които се появяват след изсветляване на косата.

Много важно е клиентите да използват правилните продукти за поддръжка в домашни условия. Тук е мястото на фризьора да обясни и да консултира клиента каква ще е най-подходящата грижа у дома, за да запази цвета и вида на прическата си за по-дълго време. Може да препоръчате точните професионални продукти под формата на шампоан, балсам или маска според конкретната нужда на клиента. Може да допълните с продукти без отмиване, които допълнително подхранват косата.

Клиентите искат резултата да е дълготраен и когато им е обяснено от професионалист какво и как да употребяват, те са склонни да инвестират в правилните продукти. На пазара се предлагат и чисти развити пигменти под формата на пяна, шампоан или балсам-маска, които могат да поддържат русите цветове винаги искрящи и жизнени. Може да използвате шампоани и балсами от серията Silver Reflex, за да запазите страхотните студени тонове на платиненосива, пепелноруса или бяла коса, като им дадете малко допълнителна грижа. Те съдържат виолетови пигменти, които неутрализират жълтите тонове.

Как да постигнем желания нюанс на русото?

Всеки продукт на пазара за изсветляване на коса има инструкции за работа. При правилното им следване и спазване на времетраенето за действие на продукта ще постигнем добър резултат. Основно трябва да сме наясно, че продуктите са с развити (готови) и неразвити пигменти (такива, които се развиват в процес на работа).

Когато използваме изцяло развити пигменти, те са по-повърхностни, лесно се отмиват и затова резултатите са по-нетрайни. Това са така познатите ни оцветяващи балсами, с които на руса основа може да постигнете страхотни свежи цветове, като розово-прасковено и др.

Когато използваме продукти с неразвити пигменти, те проникват в дълбочината на косъма и са по-трайни. Ако говорим за боядисване, тогава използваме безамонячна боя, която запълва шуплите на косата и дава един хубав гланциран цвят. И отново е въпрос на колористика да можем да сметнем от кое ниво тръгваме, за да знаем какво ниво на концентрация трябва да е продуктът, за да постигнем желания цвят. Например ако на ниво 10 (светлорусо) имаме два златисти пигмента, то за неутрализиране ни трябват също два пигмента.

Но ако използваме продукт, който съдържа повече пигменти, то ще се получи натрупване и в резултат ще имаме по-тъмен цвят, което го прави по-наситен и по-траен. Защото колкото повече са пигментите, толкова по-трудно е те да се отмият. И така цветът става по-траен.

Кои са най-популярните случаи на изсветляване?

Има безброй случаи на изсветляване, като повечето т.нар. невъзможни случаи изискват повече време. Основната ни цел е да запазим косата на клиента жива и блестяща, защото само здравата коса може да има този красив и блестящ цвят. В някои случаи процедурата по едно изсветляване отнема доста време, като може да надхвърли 4–5 часа.

Тогава най-добре е да информирате клиентката, че процедурата отнема време, защото ако тя започне да нервничи, в желанието си да завърши процедурата по-бързо фризьорът допуска грешки и така си навлича недоволството й. За да избегнем това, е добре нашата клиентка да знае какво следва и какво да очаква. В един конкретен случай от натурален тъмен тон 4 (тъмнокафяво) с изсветляващите продукти може да изсветлим до 4 тона и да стигнем на ниво 8-ца, което прави едни красиви златни тонове. Доста по-трудно е да се постигне ниво на цвета 9 (светлорусо). Това може да се направи с продукти за изсветляване.

Но ако желанието и целта ни е да получим по-ви­сок тон, то тогава преминаваме към обезцветяване на косата. Като при обезцветяването е добре първо да сметнем силата на обезцветяващия продукт и чак тогава да преценим с какъв оксидант да работим. Защото, ако един продукт дава оптимална възможност за изсветляване до 8 тона, а ни трябват само 4, няма нужда да правим комбинация с най-силния оксидант. Когато съчетаваме най-силно въздействащия продукт с най-силния оксидант, тогава може да направим най-големи щети на косата и скалпа на клиента. Косата започва да се чупи поради загуба на еластичност и няма как да постигнем красива прическа след това. И най-красивият цвят на унищожена коса не дава усещане за красота. А знаем, че всяка жена иска да бъде красива.coiffure beauty october 2017 50 shades blonde 3

Един от многобройните казуси е премахването на черна боя или изсветляването на къносана коса. Какво се прави в такива случаи?

Къната е продукт, който запечатва косъма, но в последно време в България няма истинска къна. Азиатската коса е поне един път и половина по-плътна, което обуславя нейната естествена здравина в сравнение с европейската коса. Къната може да подхрани и да запечата косъма, като придава блясък на косата. Да, обаче така запечатаният косъм не подлежи на химическо отваряне, а дори и да може, реакцията е неконтролируема.

Косата може да се скъса, буквално да започне да пуши, ако е увита във фолио. Ако някой иска да експериментира, то добре е да се направи тестов кичур, без значение кой продукт за изсветляване се използва. Така най-лесно може да убедите клиента какъв би бил резултатът. При другия казус, черното е цвят, който може да бъде отнет в известни количества, ако е нанесен еднократно. Колкото повече е наслояван, толкова по-невъзможно е неговото премахване, без да бъде увредена косата. Когато искме да постигнем нормални резултати до 2–3 тона, може да комбинираме с кичури или да изсветлим леко косата. Но постигането пигмент е с изключително малка молекула, затова може много по-лесно да бъде неутрализиран, отколкото да бъде унищожен. Когато се борим с червеното, дори и при по-високи нива на изсветляване понякога остава леко розов оттенък. Но има специални формули в колористиката, с които можем успешно да неутрализираме топлите тонове.

Пълният материал четете на страниците на Coiffure Beauty!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!