fbpx

Двамата италианци развихриха своите умения и фантазия на сцената на Рейнбоу плаза в средата на април. Показаха няколко топ тенденции за летния сезон, къси подстрижки и омайни къдрици, гарнирани с разкошни цветове от новата палитра от бои на Kemon.

От колко години се занимавате с фризьорство?

Диего: Вече 17 години и за това време съм бил в доста различни екипи. Преди 10 години бях част от творческия екипа на GHD, по-късно се отделих заедно с няколко човека и се включихме в престижния екип на Rock and Roll Hair. Преди 5 години започнахме да работим като сти­листи за световния бранд Kemon.

Давиде: Работих 8 години като фризьор, преди да мина към Kemon. По това време се бях отегчил от ежедневната работа в салона. Някак това не ми стигаше. Исках нещо по-различно, повече разнообразие, което да пасва на моята същност. Затова с Диего започнахме своите съвместни представяния в тематични шоута за фризьори, провеждахме курсове по колористика и подстригване.

Кой ви запали да се занимавате с фризьорство?

Диего: При мен това е по наследство. Баща ми е бръснар и покрай него това занимание много ми хареса. Но нека подчертая, никой не ме е карал насила да работя точно това. Първо завърших арт лицей, но фризьорството ме привличаше силно и само след две години завърших училището за фризьори. След това продължих своето образование в Милано, където изкарах Академията за фризьори, а специално за подстригванията учих в школата на Видал Сасуун в Лондон.

Давиде: При мен любовта към фризьорството се зароди още в ранна детска възраст. Когато завърших основното си образование, продължих да уча в Академията за фризьори. Записах се и в друга академия, която залагаше на младите таланти и има представителства в различни държави в Европа. Имах възможността да бъда изпратен на различни обучения в тези държави и да уча фризьорство в градове като Лондон, Барселона, Франкфурт, Билбао и др. След като навърших 18 години, се върнах да работя в Италия и започнах като обикновен фризьор. Поработих 5–6 години и реших да се отдам изцяло на провеждането на обучения за колеги фризьори.

Кое за вас е най-голямото ви постижение в кариерата до момента?

Диего: За мен е важно и много ми харесва да работя в салона. Чувствам се професионалист, което не става за един ден. Има доста стъпала да изкачиш, за да можеш гордо да кажеш, че си професионалист. Всеки път, когато постигнеш една цел, идва нова и е хубаво да продължиш да печелиш нови и нови постижения. Това, което ми даде повече популярност, е участието ми в предаването Lina’s Hair по тв канал Media Set. А миналата година спечелих първо място в категория Avan-gard на On Hair.

Давиде: Със сигурност има две неща, които ми доставят изключително удоволствие – първо, когато един клиент иска моето мнение и споделя с мен, и второ, когато ми благодарят за моята работа, което означава, че съм направил това, което са искали и то по правилния начин. Преди две години участвах в конкурс за подстригване и моята визия беше избрана за една от 3-те най-добри от всички кандидати в Италия.

Как се създават световни тенденции в прическите?

Диего: WGSN е световна компания, която задава основните линии в модните тенденции за сезона по цял свят. Обикновено това са четири линии и ние избираме да работим върху две от тях. Така започваме да обсъждаме различни идеи и да разработваме колекциите.

Какви форми в косите ще доминират този сезон?

Давиде: Със сигурност всички харесват красивите коси, без нацъфтели, твърде пресушени или дехидратирани краища. Много колеги, за да бъдат бързи и да не губят време, работят с филажни ножици и олекотяват твърде много косите на своите клиенти. А като дължина ще доминира т.нар. лонг боб.

Каква ще е палитрата от цветове, подходяща за летни визии?

Диего: Пастелните цветове присъстват силно и се харесват изключително много на клиентите. Преди това бяхме свидетели на бум на екстремните, луди цветове, които бяха абсолютен хит в Лондон. Тази година те вече се срещат и в други държави главно заради младите хора, които се осмеляват да експериментират с по-нестандартни цветове. През лятото ще се предпочитат и повече руси цветове, на които заложихме в новата колекция на Kemon. Независимо дали са топли, или студени, те ще са предпочитани от клиентите. След това са на ход тониращите бои, а фризьорите могат да използват новата линия от продукти на Kemon. 

Къде останаха стандартните официални прически?

Давиде: Едно време имаше сериозно разделение между различните видове прически – официални, булчински, парти. Сега много момичета предпочитат нещо по-комплексно, когато носят официална прическа, но също така могат да прилагат и в ежедневието. Дори една обикновена опашка, ако е усукана или сплетена по специален начин, може да се превърне в официална прическа за вечерно парти. Нашият екип в Kemon, който се занимава изцяло с официални визии, е разработил предложения, събрани в Look/ Book, от който клиентите в салона да избират.

На какво искате да научите вашите колеги?

Диего: Най-важно е те да разберат колко е важна употребата и познаването на продуктите, с които работят. Независимо дали става дума за боя за коса, стайлинг продукт или дори шампоан, качеството на продуктите, с които работиш, е от изключително значение и отличава салоните един от друг. Що се отнася до стила, това, че сме фризьори, не означава, че трябва да правим постоянно екстремни неща, за да ни харесат и да ни разграничават. Понякога дори едно най-обикновено семпло каре е достатъчно, за да подчертае визията и почерка на професионалиста.

От кого черпите вдъхновение за вашата работа?

Диего: Вдъхновение намирам във всичко – пътувания, Интернет, модни списания, клиенти, участници в курсове или семинари. Често ми се случва да обучавам колеги и понякога, наблюдавайки ги, намирам вдъхновения и измислям нещо ново като подстригване или финална визия.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!