fbpx

Цветелин Цветанов е на 33 години. Работи в The Barber Shop powered by American Crew в София. Национален победител за България в състезанието на American Crew All Star Challenge 2018.

Как избра да станеш бръснар?

Винаги съм имал афинитет към работата с мъже. Но направих окончателен избор да бъда бръснар, след като се включих в екипа на The Barber Shop Sofia.

Какво те вдъхновява в работата ти?

Едно от най-големите ми вдъхновения е екипът ни. Заедно създаваме усмихната и вдъхновяваща атмосфера, което е предпоставка за добро развитие.

Какво казваш на клиентите, преди да седнат на стола и да видят бръснача?

Мисля, че 3 години по-късно, никой вече не го е страх от бръснача. Но така или иначе, винаги дискутираме с клиента опциите и ако той има притеснения, не работим с бръснач.

От кои твои колеги в областта на бръснарството се учиш?

Един от хората, които много харесвам и ме вдъхновяват с работата си, е Невена Желева. Тя е международен преподавател за марката American Crew и много лесно успява да зарази с ентусиазъм и хъс. Горещо препоръчвам нейните семинари!

Как подбираш инструментите си за работа?

Добрите инструменти са много важни за един бръснар. Аз лично съм избрал едни от най-добрите в бранша: ножици на Kasho, гребените на Y.S.Park и машинките на WAHL.

Колко важни са продуктите в работата ти?

Без съмнение те са доста важни, защото, ако не са качествени, то не можем да предлагаме адекватна грижа за косата и брадата на клиента. Например портфолиото на American Crew има всичко, необходимо за работа в бръснарницата и за домашна грижа. Те са на изключително високо ниво.

Какво е твоето мнение за развитието на бръснарството в България?

Радвам се, че имах шанса да проследя това развитие, дори да бъда част от създаването на културата. The Barber Shop Sofia е първата бръснарница в България. Екипът положи доста усилия за представянето, налагането и развитието на бръснарската култура в България. И в момента се радвам, че все повече хора решават да се присъединят и да изучат занаята.

Обучения – много. За какво е важно да внимава един бръснар?

Да, така е, има много обучения на пазара. Затова е важно да се проучват кой ги организира и кой ще бъде преподавателят. Едни от първите ми курсове с мъжки профил бяха на American Crew, водени от Невена Желева. Освен нейния безспорен професионализъм, за мен беше важно, че марката, която стои зад нея, има дългогодишен опит в обученията.

Как трябва да изглежда стилната мъжка визия?

Стилната мъжка визия не трябва да е прекалено прецизна. Тя е комбинация от добро подстригване, добър стайлинг, но и много лесна поддръжка. Защото, ако бръснарят направи подстрижка, която изисква сложен стайлинг, то клиентът няма да може да се справя сам вкъщи и визията ще загуби голяма част от своята сила.

Какви клиенти са мъжете?

Мъжете в повечето случаи знаят точно какво искат. Мисля, че затова обичат да идват в нашата бръснарница – защото ние знаем как точно да отговорим на техните изисквания, умения и качество на услугата, които развиваме през последните 3 години. Моите клиенти са хора, които обичат и търсят разнообразие. Забавляваме се и обсъждаме каква ще е следващата ни промяна.

Ръководиш ли се от световните тенденции?

Да, ръководя се от световните тенденции, но без да се увличам, не съм по крайностите. За мен доста често класическата визия е отправна точка, но добавям щрихи от модерното за сезона.

Как избягваш казуса „Искам да съм като еди кой си”?

Това е често срещано явление. Аз подхождам много внимателно, обсъждам всеки детайл с клиента, защото обикновено неговите желания трябва да се адаптират така, че да паснат на формата на лицето му и т.н.

Как се виждаш след години?

В следващите години искам да се фокусирам върху натрупване на знания и умения, които да мога да предам на другите бръснари в ролята на преподавател.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!