fbpx

С пристигането на пролетта зелените храни стават все по-предпочитани, още повече когато искаме да се отървем от някой и друг килограм. Не бива обаче да гледаме на полезната храна само като на начин да подобрим външния си вид, макар тя, разбира се, да допринася и за това.

Зеленолистните зеленчуци са важна част от здравословния начин на живот и, което е още по-добре – тяхното разнообразие означава, че можем да ги консумираме по различни начини и без да се придържаме към строго ограничаващи режими.

coiffure beauty 2018 zeleni hrani 2

Ползата

Според здравни специалисти някои от най-често срещаните проблеми, например умората, възникват най-вече заради натрупването в тялото на токсини, дължащо се преди всичко на всекидневните замърсители и добавки в храната. Своеобразното „отравяне“ на тялото е причина и за главоболията, неврозите, мускулната слабост и т.н. Без да твърдим, че зелените храни решават тези проблеми и предотвратяват всички възможни болести, не бива да забравяме, че те са едни от най-ефикасните щитове за нашето здраве особено ако ги консумираме редовно. Добре би било това да е всеки ден, като абсолютният минимум е поне три пъти седмично.

Зелените храни съдържат важни хранителни елементи с благотворен ефект за функционирането на много органи. Изключително важна е ролята на големите количества хлорофил. Той представлява богат източник на белтъчини, каротин, ензими и витамини А, Д, Е, В-6 и К. Изследванията сочат, че хлорофилът е най-мощният антиоксидант, познат на човечеството. Именно той придава зеления цвят на растенията, като притежава силно изявено детоксикиращо и регенериращо въздействие върху черния дроб, спомага за заздравяване на стените на храносмилателния тракт и при кожни заболявания.

Зеленолистните зеленчуци са богати и на ензими. Организмът ни има нужда от 700 различни вида ензими, за да функционира пълноценно. Преждевременното остаряване и чувството на умора са сред неприятните ефекти, когато някой от тях липсва, докато гладката и лъщяща кожа е сред предимствата, ако си ги набавяме регулярно.

Повечето зелени храни, като спанак и броколи, са богати на антиоксиданти. Те играят важна роля в защитата на човешкото тяло от вируси. Всекидневното приемане на три порции зелени храни осигурява на организма нужното количество антиоксиданти, за да бъде той защитен. Зелените храни също така понижават нивата на глюкоза в кръвта. Богати са и на фибри – така важния хранителен елемент и наш верен помощник при диетите, тъй като създава усещане за ситост и помага да се контролира гладът.

Фибрите понижават холестерола и кръвното налягане, помагат за контрола на кръвната захар чрез забавяне на усвояването на въглехидратите в кръвта след хранене и по този начин намаляват риска от сърдечни заболявания и диабет тип 2.

Големият избор

Наистина огромен е изборът на зелени храни, като няма повече или по-малко полезни, стига да сте последователни с включването им в своя всекидневен хранителен режим. Чувствайте се свободни да се ръководите преди всичко от вашите собствени предпочитания. Спанакът например е богат на фибри и витамини С и А, като същевременно е с много ниско съдържание на калории. Варен или задушен, той е полезен за здравето със съдържащите се в него антиоксиданти, особено за здравето на очите, косата и кожата.

Марулята пък е източник на антиоксиданти, които помагат за предотвратяване на артрит. Тя е и добър източник на калий – минерал, участващ в управлението на кръвното налягане и предотвратяване на остеопороза.

Руколата също се използва все по-често в салати. Тя е кръстоцветен зеленолистен зеленчук с характерен пиперлив вкус. Помага за стимулиране на паметта благодарение на фитохимикали – антиоксиданти, открити във всички кръстоцветни зеленчуци.

Къдравото зеле съдържа витамини от три групи, минерали, фибри, фолиева киселина и др. Има противовъзпалителни свойства, които подпомагат клетъчните процеси и подсилват имунната защита на организма. Разбира се, не можем да пропуснем броколите. Те помагат за детоксикацията и намаляват холестерола, като съдържат фитонутриенти, които участват в неутрализирането на токсини.

Зеленият боб е с ниско съдържание на калории и не включва наситени мазнини. Той е много добър източник на витамини, минерали и растителни микроелементи. Съдържа и диетични фибри, подпомагащи защитата на лигавицата на дебелото черво. Изключително благодатен е ефектът на зеления боб за метаболизма, тъй като той съдържа здравословни количества минерали като желязо, калций, магнезий, манган и калий.

Копривата също има удивителни лечебни свойства. Нискокалорична и подходяща да се приготвя по всякакви начини, тя е най-ефективна под формата на чай. В състава й доминира съдържанието на вода, но е богата също така на белтъчини и фибри. Освен че контролира теглото, копривата е научно доказано мощно средство за прочистване на кръвоносната система. Помага при чернодробни заболявания, алергии и дори най-обикновени грипове и настинки.

Не е нужно да се придържаме стриктно към приема на зеленчуци. През последните години много популярно у нас е авокадото – плод, който отлично се вписва в салати, а може да се яде и самостоятелно. То е богато на протеини и витамини А, С и Е, полезно е за сърцето, предпазва от запушване на кръвоносните съдове и понижава високия холестерол. Антиоксидантното му действие спомага за изхвърлянето на токсините от организма.

Кивито пък е богато на фибри и е здравословен избор за диабетиците, тъй като контролира нивата на кръвната захар. Полезно е за облекчаване и спиране на кашлицата. Отличен източник на витамини С и К, кивито спомага за предотвратяване на астмата и рака на дебелото черво.

coiffure beauty 2018 zeleni hrani1Наред с вече изредените зеленчуци и плодове може да заложим и на консумацията на зелен чай. Учените смятат, че има връзка между ниския брой на ракови заболявания сред китайците и редовното пиене на зелен чай.

Проучванията сочат, че големите дози зелен чай, приети под формата на таблетки и равняващи се на 10–16 чаши, увеличават производството на ензими, които намаляват токсичността на канцерогените.

Всичко прекалено е вредно

Не е добра идея да надвишавате препоръчителните порции зелена храна, очаквайки, че така тялото ви ще е по-укрепнало. Напротив, възможен е обратният ефект. Наличието на по-големи количества витамин К при зеленолистните зеленчуци може да влоши състоянието на хора, които имат проблеми със стомашно-чревния тракт. В това число влизат състояния като гастрит, колит и язва. Страдащите от тези състояния трябва да избягват зелените храни и особено зеленолистните в сурово състояние.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!