fbpx

Време беше да дойде зимата, за да си припомним, че както слънцето, така и студът се отразяват на състоянието на косата. В студените месеци вследствие на редица фактори тя губи своя блясък и еластичност. Тогава като цяло се консумира по-бедна на минерали и витамини храна, а този дефицит има влияние върху здравето на косата. В допълнение към това, тя страда от студа по същия начин, както устните и кожата на лицето. Става суха и безжизнена, а дебелите зимни шапки, макар и полезни за здравето, допълнително влошават ситуацията. Под влияние на минусовите температури и зачестената употреба на топлинни уреди косата се наелектризира, появява се и досаден сърбеж. Всичко това изисква да се предприемат не по-малко сериозни грижи спрямо тези през лятото.

coiffure beauty stud

Един от основните проблеми, настъпващи през зимния период, е свързан с дехидратацията. Температурните условия се отразяват на косата и обикновено краищата стават сухи. Задължителни са дълбоко подхранващи терапии, чрез които в косата се вкарва влага и се възстановява доскорошният й блясък.

Какви терапии за коса е добре да правим през студеното време?

 Отлична идея за набавяне на жизнено необходимата хидратация е терапията със стволови клетки от арган. Създадените от арганово дърво и екстракт от арганово масло малки, растителни стволови клетки имат способността да се делят и възобновяват. В ампулата се съдържа концентрат, който действа възстановяващо, оздравяващо и омекотяващо. Арганът обгръща косъма с нежен филм и подобрява неговата еластичност. Терапията може да се комбинира с маска от 100% пресован арган, за да се постигне комплексно действие чрез два продукта – съставките на ампулата проникват в дълбочина, а маската го запечатва и се получава филм. Необходими са 2–3 подобни процедури в салона.

coiffure beauty argan При възстановяващата арганова терапия косата се измива два пъти с почистващ шампоан, а с четка се нанася пресованият арган. Работи се основно по дължините. Косата се обвива с прозрачно фолио и престоява за 10–15 минути, отмива се и се използва балсам, който допълва интензивното подхранване и компенсира загубата на влага. Косата се подсушава, след което се нанася аргановото масло за получаване на хидратация в дълбочина. Арганът може да се нанесе и директно в скалпа, тъй като помага в случай на себорея и дерматит. Той обновява скалпа, безвреден е и решава всякакви проблеми, свързани с кожата.

 Аргановата терапия може да се съчетае с кератинов комплекс. За да се запази косата здрава и бляскава, е необходимо да се поддържа нивото на кератин в нея. Когато неговото количество е достатъчно, той не позволява влажността да се изпари и косата да се накъса. Съчетаването на натуралната възстановяваща сила на кератина с маслото от арган значително подобрява еластичността, добавя интензивно хидратиране и възстановява нейната мекота и лъскавина.

ГОДИШЕН АБОНАМЕНТ за COIFFURE BEAUTY

Терапията с течни кристали също е сред луксозните ритуали в салона през зимния период. Течните кристали проникват дълбоко в структурата на косъма, като го подхранват и бързо го възстановяват, запълвайки най-малките пукнатини. При нанасяне те прилепват и образуват тънък защитен слой. Терапията улеснява разресването и благодарение на изградения защитен филтър предпазва фибрите на косъма от агресивното въздействие на лошите атмосферни условия.

coiffure beauty stud 3В салона може да се подложите и на други ритуали според индивидуалните нужди на косата, които фризьорът ще установи след направената диагностика. Успокояваща вана, която стимулира жизнените функции и ревитализира косата, или релаксиращ масаж на скалпа – все ритуали, които обогатяват изживяването и допринасят за обновяването й.

Боядисване и подстригване на косата през зимата. Да или не?

 Макар през зимата подстригването да е по-малко необходимо, отколкото например в дните след морската ваканция, незабележимото подрязване на безжизнените или нацъфтели краища на косата също видимо ще освежи прическата.

Дамите, които боядисват косата си, не трябва да забравят, че под влияние на студените зимни условия цветът избледнява. Тук също е необходима консултация с професионалист, но като цяло през зимата е добре да се работи по-често с цвета в корените, като дължините се матират или се прави цветна баня за получаване на сияен цвят. Фризьорите ще препоръчат и съответните специални шампоани и балсами за дълготрайно съхраняване на цвета.

Какви продукти да използваме?

Както през лятото, така и в зимния период грижата за косата трябва да е като тази за лицето. В комбинация с терапиите е добра идея да се използва масло от макадамия, за да се подсили овлажняването на сухите краища. То попива бързо в косата и има приятен аромат, а ефектът му се дължи на високото съдържание на мазнини, идентични с тези на естествения себум на кожата. Косата се повлиява благоприятно и възвръща своя блясък и еластичност.

 Нека не забравяме и защитата от топлинни уреди. Тяхната употреба трябва по възможност да се ограничи, но пък на практика е немислимо зимата да мине без сешоар. За целта косата трябва първо да се подсушава с кърпа, преди да се използва сешоар или преса. Важно е да се нанасят термозащитни продукти срещу високата температура на уредите. Както вече стана дума, студът и топлинните уреди наелектризират косата. Използването на продукти с антифриз ефект в такива случаи е задължително.

 Разбира се, не трябва да се подценява и значението на правилното хранене. Богатите на витамини храни подхранват косата, техните полезни вещества спомагат за укрепване на здравината на косъма. Препоръчително е в менюто да присъстват зеленчуци, риба, ядки. Бъдете сигурни, че косата ще се повлияе положително.

 След минимум две процедури в салона поддръжката може да продължи и в домашни условия, но задължително с продукти, купени от салона. През зимата е необходимо скалпът да се оросява добре, а защитната обвивка на косата да се подхранва с качествена козметика. Специалистите в салона ще препоръчат необходимите шампоани и балсами с възстановяващо действие, богати на природни съставки, които задържат влагата в косъма.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!