fbpx

В наши дни всеки фризьор трябва да може да плете плитки. И това е препоръка, защото той се изгражда като индивидуалист, а визията на клиента става наистина уникална и различна

Мария Иванова е техник за Keune България. Професионално се занимава с фризьорство от 11 години. С марката Keune работи от 10 години, а от 2008 г. е фризьор и управител в Студио 27. През 2010 г. завършва курс по колористика в холандския град Соест.

Разнообразие от видове и начини на заплитане

Плитките присъстват във фризьорството от векове, може да се каже от както свят светува. Най-популярни са били през Средновековието поради различни религиозни вярвания и забрани. Но от гледна точна на нашето съвремие през 2015–2016 г. се наблюдава едно сериозно възраждане на плитките в световните тенденции за прически. Днес плитките заемат сериозна част от фризьорството, наред с подстригването и боядисването. Те могат да се разглеждат като отделен раздел и част от общата идея за фризьорство.

Ако трябва да ги разглеждаме като видове, плитките могат да бъдат обемни и стилизирани, сплетени със свързване, с усукване и други техники на преплитане на отделните кичури. Ако ги разделяме по брой кичури, използвани за направата на плитките, те могат да бъдат с две, три, четири, пет, шест кичура или с допълнителен материал за сплитане.

Поръчай новия брой!

В зависимост от това, каква част от прическата са, плитките може да са като акцент, като основна част, като множество отделни малки плитки, разпуснати изцяло или допълнително сплетени на обща, по-голяма плитка. В зависимост от това, как и къде ще ги показваме, плитките могат да бъдат такива, които да носим в ежедневието си, в бизнес стил и за официални събития. Това зависи от самата професия на човек и неговия начин на живот.e5968bbcadf0c5d0ca9224609b9869c5

Този сезон тинейджърите например залагат на две основни плитки, които се наричат още боксьорски плитки. Те имат леко бунтарско излъчване, а в същото време дългата коса е прибрана и не пречи на погледа. Ако сме в офиса и прическата ни трябва да е по-стилна, може просто да приберем косата в конска опашка и след това да я сплетем в една изчистена плитка. Това е една много семпла визия, която открива лицето и прави нашата визия доста изискана.

Ако пък плитката е завита в малък кок, тя веднага привлича вниманието и вече сме с една идея по-очарователни, придържайки се към строгия бизнес етикет. Ако ни предстои официална вечеря или събитие, може да направим една леко накъдрена коса, сплетена в нежен кок.

Има толкова голямо разнообразие от видове и начини на заплитане и цялостно оформяне, че може да се експериментира до безкрай в тази тема. Тази година ще имаме възможността да видим плитки от най-различно естество. Има такива, които са по главата и са особено популярни сред афроамериканците. Те са доста трудни за изпълнение. Може да се ползват като детайл в косата, за цялостна спортна прическа или за акцент в изработването на друга плитка.

Имайте предвид, че умението да плетете различни видове плитки може да ви донесе един много добър доход във вашия салон редом до познатите процедури като подстригване и боядисване. Модният подиум диктува новите тенденции във фризьорството и ако всеки фризьор е в крак с тях и умее да ги прави добре, той е една крачка пред останалите в бизнеса. В момента всеки може да разгледа в Интернет различни видеоклипове, в които са показани техники и вариации на плетене на плитки. Ако си достатъчно упорит и се интересуваш от материята, всеки може да се научи.

Подготовка за направата на плитки

Всичко зависи от идеята. Ако косата е мека, чуплива, бухнала или къдрава, а търсим една много изчистена пригладена плитка, стегната и прибрана, без хвърчащи малки косъмчета, трябва да използваме помади и стилизиращи продукти тип гел вакса, които ще ни помогнат в стилизирането. В случай на къдрава коса може предварително да направим изправяне с преса и тогава да нанесем заглаждаща помада за повече блясък, която допълнително ще ни помогне за заглаждането на всички косъмчета.

Тези продукти ни помагат за приглаждането и оформянето на изчистения и стегнат вид на плитката. Плитките, за които постоянно се говори, са с път през средата на главата. Те могат да са обърнати или сплетени с по три кичура. За да се виждат отделните плитки, ще използваме продукт за повече блясък и по-малко фиксация, защото фиксацията по време на плетенето ще ни пречи, а повечето блясък ще ни помогне за изглаждането на косата.

 Ако търсим обем в плитката и като цяло в прическата, може да го създадем с предварително накъдряне на косата, като преди това може да използваме стилизиращи продукти или по-скоро спрей или пяна преди изсушаването на косата. Те ще придадат усещане за текстура, за да няма хлъзгавост на косата и тя да не е толкова жива. Косата може да бъде накъдрена с обикновена преса, или т.нар. „вафлички”. Можем и да тупираме косата, след което съвсем леко да минем с права преса. След това задължително разресваме с пръсти, за да запазим получената текстура. Това се използва предимно за фини и тънки коси. В този случай като продукти може да използваме пяна за обем в корена, както и по дължините или гел, който придава мат ефект на косата и добавя текстура на косъма. За уредите във всеки салон има кримпери с всякакъв модел и големина, с които косата може да бъде гофрирана и накъдрена (преси, ретропреси, маши).

В момента абсолютният хит са обърнатите плитки, които дават повече релеф и обем на прическата. Но не всяка коса ги позволява и тук на помощ идват екстеншъните. Може да се вграждат допълнителни плитки, треси, кичури. Броят на плитките зависи от предпочитанията на клиента. Те могат да бъдат спуснати или прибрани в кок, да имат различни дебелина. Възможно е половината косата да бъде сплетена, а останалата част да е прибрана или просто спусната.fefdfe3da752b749a200781cac9f5618

Плитки за бала

При мъжете тази година на мода са дългите коси. Това е и основна предпоставка за прилагане на плитките и в техните прически. При мъжете забелязваме разнообразие от дълга коса, както и запазване на дължината в горната част на главата и силно скъсяване на косата в долната част, стигащо дори до цялостно бръснене. Всъщност плитките се появиха вследствие точно на тези тенденции. Естествено и тук разнообразието е голямо: може да се направи цялостно сплитане на косата в една плитка, на малки тънки плитки по главата, които могат да образуват фигура. Хит в момента е плитка, изплетена на страничен път, а останалата коса е спусната или прибрана на малък кок.

При жените има доста по-голямо богатство от възможности за изработка на плитки – единични, двойни, обърнати, леко бухнати, няколко плитки, прибрани в кок и т.н. Плитка може да се оформи дори без плетене, само с малки силиконови ластичета. Ако трябва да използваме такава визия за предстоящите абитуриентски балове, е важно да се следва една линия и всичко да е подбрано и стилно.

Не е лошо да се съобразим с роклята. Ако добавяме цвят или допълнителни кичури, е важно те да са балансирани и стилно направени. Желателно е да запазим младежкия изглед на девойката и да има хармония между прическата и тоалета. Може да има акцент, кичур коса да е в цвета на роклята, да се вгради елемент от тоалета като аксесоар в косата, да се използват камъни, които са много модерни този сезон и да са комбинирани с роклята.

Всичко това трябва да подхожда на абитуриентката и да дава една завършена стилна визия, без да изпадаме в кичозни изпълнения. Може да изберем прическа с една изцяло прибрана и пригладена коса в плитка или силно текстурирана коса под формата на къдрици, сплетени в кок. Може да използваме плитката като акцент, да направим диадема от нея, а останалата коса да пада на леки вълни. Плитките могат да придадат както по-строга визия, така и повече романтика и нежност. Умението да се плетат различни плитки ти дава огромната възможност да разнообразяваш прическите и да бъдеш все по-атрактивен в обслужването и задоволяването на капризите на клиентите.

Трикове за направата на ефектна плитка у дома

Най-лесно, бързо и ефектно е да нанесем малко пяна по дължината на косата, да изсушим и леко да приберем цялата коса на опашка от едната страна на тила. Получената плитка сплитаме по-хлабаво, като я плетем от 3 кичура. След оплитане разтегляме външните части и така плитката става обемна и небрежна. Друг начин е да отделим малък кичур зад ухото, да оплетем обикновена плитка, да я обърнем под формата на диадема и да закрепим с фиби в противоположния край. Ако косата е боядисана в някой от актуалните цветове като розово, прасковено или люляк, оплитаме цялата коса и така плитката става по-атрактивна и цветна.

 Предстоят летните месеци и всички знаем колко популярни са така наречените плажни плитки, удължени с изкуствен материал, канекалон или прежда. Те са доста трудоемки, но ефектни, и ако прекарвате повече време около водата през лятото, те са едно много красиво решение за вашата лятна визия. Може да се направят плитки от няколко цвята, а дължината им зависи от желанието на клиента. Не е задължително всички плитки да са малки, а да присъстват и по-едри.

За аксесоари в плитките може да използваме камъчета или фини фуркети, който да загатват в плитката много фин елемент. На пазара има разкошни диадеми с много фини камъчета, както и ленти, които да се вградят в плитката или да се използват като панделка.

Напоследък все повече фризьори умеят да плетат и да използват това умение в своята работа, затова когато искате да разчупите вашата визия, било то дължина на косата, цвят или някакъв детайл, доверете се на професионализма!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!