fbpx

coiffure beauty mezo1Мезотерапията започва развитието си от Франция през 1952 г., когато е въведена от доктор Мишел Пистор.

В началото се е използвала за лечение на множество некозметични заболявания най-вече в сферата на спортната медицина и ревматологията. Името й произлиза от зоната, в която се прилага, а именно мезодерма.

Концепцията на мезотерапията се основава на инжектирането на фармакологични активни вещества в дермата (средния слой на кожата) за лекуване на локални състояния. За да се избягват странични ефекти и взаимодействия, трябва да се използват малки дози от субстанциите. Пистор описва този вид лечение като „малко, не много често и когато е необходимо”. По-късно французинът д-р Херцог за първи път инжектира в горната дерма хранителни вещества, витамини, минерали и др., като нарича тази практика мезолифт.

Мезотерапията е с нарастваща популярност в сферата на естетичната медицина и козметологията. Два са основните видове – мезолифт, който представлява инжектиране на коктейл от витамини, минерали и хиалуронова киселина в кожата, и мезоцелулит – инжектиране на субстанции в зоните на мастни натрупвания за скулптиране на тялото. Според зоната на третиране процедурите се разделят на мезотерапия за лице, шия и деколте, мезоте­рапия при косопад и мезотерапия за тяло.

Методът има две практики – безиглена и иглена мезотерапия. В първия случай активните съставки се вкарват в кожата, без да се нарушава нейната цялост, докато при втория субстанциите се въвеждат с помощта на спринцовка и игла. Именно поради тази причина зимният сезон е далеч по-подходящ за иглени (или инвазивни) мезотерапии.

Това са по-сериозни процедури, при които се нарушава целостта на кожата и кожната бариера и тя става по-чувствителна към факторите от околната среда. Желателно е подобни процедури да се извършват в зимния период, когато опасността от излагане на силни слънчеви лъчи е по-малка. За целите на мезотерапията се използва ръчно инжектиране или електронен инжектор, мезоинжектор или мезопистолет, който е най-подходящ за козметолозите.

Иглена мезотерапия

coiffure beauty mezo 4При иглената мезотерапия се осъществяват микроперфорации в кожата и се въвеждат активни съставки, които подобряват състоянието й. Прилага се превантивно срещу отпускане на млада и зряла кожа, суха и дехидратирана кожа, мазна и с широки пори кожа, заглаждане на бръчки около очите, двойна брадичка, третиране на белези от акне, лекуване на косопад, заличаване на пресни стрии (до една година) и др. Вкарването на биологично активни вещества става ръчно или с електрически пистолет. Попълването на бръчките или хидратирането на кожата се осъществява с убождания, отстоящи на различни разстояния в зависимост от въвежданата субстанция.

От изключителна важност е пациентите да спазват препоръките на дерматолозите:

• 24 часа преди процедурата пациентът не бива да взима аспирин или други съдоразширяващи медикаменти;

• консумацията на алкохол 24 часа преди мезотерапия е неподходяща и може да доведе до нежелани последици;

• не се нанася грим поне 4 часа след процедурата;

• 24 часа след процедурата е противопоказно вземането на вана;

• 48 часа не бива кожата да е изложена на каквато и да е UV светлина;

• препоръчително е върху третираната зона да се носят свободни и удобни дрехи;

• най-добре би било пациентът да извърши мезотерапията в края на седмицата, за да си осигури ден–два за възстановяване на кожата.

Търсеният ефект при мезотерапия е подмладяване и подобряване на цвета и еластичността на кожата. Периодът от време, през който се правят процедурите, се определя от дерматолога или козметолога и зависи от концентрацията на използваната хиалуронова киселина. Най-често при висока концентрация се правят по 3–4 процедури на 3–4 седмици. При използване на хиалуронова киселина с ниска концентрация пък се правят по 5–8 процедури на 10–12 дни.

Възможните странични ефекти могат да са болка при проникването, сърбеж, краткотрайно подуване, хематоми (които често намаляват при използването на мезопистолет), пигментни нарушения и в много редки случаи грануломи. Освен че трябва да са запознати с по­тенциалните странични ефекти, козметолозите трябва също да имат информация за пациента и да са наясно с контраиндикациите – автоимунни заболявания, кожни инфекции, псориазис, невродермит, бременност, нарушения в коагулационния статус, епилепсия, херпес.

При подготовката на пациента кожата се почиства с вода, прави се тест, ако пациентът прояви алергии, следва почистване и дезинфекция с антисептик. Манипулацията се извършва с много тънка игла, което прави процедурата почти безболезнена. При инжектиране на активните вещества са неизбежни слаби подувания, леки кръвоизливи и зачервявания, тъй като все пак се работи на голяма площ. Изборът на подходящите съставки се прави от специалиста, извършващ процедурата, на база състоянието на кожата и съответния проблем на клиента. В този смисъл подходът винаги е индивидуален.coiffure beauty mezo 2

Грижата след процедурата е съществена част от мезотерапията и не бива да се подценява дори след изминаването на 48 часа. Тя включва използването на подхранващи и хидратиращи продукти с лека текстура. Фотозащитата е задължителна. Кремовете трябва да са на водна основа и с фактор SPF 50+.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!