fbpx

Специално за Coiffure Beauty, Албена Живанкина ни дава основни насоки в медицинския педикюр

albenaАлбена Живанкина е специалист в областта на маникюра, педикюра и ноктопластиката с над 17 години практика. Обучител е на Cuccio България и обучител към Камарата на занаятчиите у нас. През 2005 г. защитава майсторска степен и става член на изпитната комисия по „Педикюр, маникюр и ноктопластика“ към Камарата на занаятчиите. Има редица сертификати от обученията, които посещава непрестанно. Освен курсове и семинари, тя си сверява часовника и на много изложения в България и чужбина. Над 17 години работи медицински педикюр и следи въведенията в областта. Албена участва и в много състезания, а наскоро спечели първо място в международния конкурс Nail Festival в Барселона, както и първо място в състезанието G.H.W. в Париж. Тя има и 2 първи места в First International Championship Golden Bulgarian Rose.

С какво медицинският педикюр се различава от козметичния?

При обикновения козметичен педикюр се прави леко и повърхностно почистване на краката и стъпалата, обработват се ноктите, кутикулите и се нанася лак или гел-лак. Може да се ползват скрабове и различни продукти и инструменти като пемзи, пили, електрически пили за почистване на мъртвата кожа. Медицинският, или както е по-правилно да го наричаме терапевтичен педикюр, се прави когато клиентът има проблеми като кокоши тръни, мазоли, впити нокти, гъбички. Идеята на медицинския педикюр е да се прави превенция и поддръжка, за да не се задълбочават самите проблеми по краката и да не се налага намесата на хирург. Педикюристите не са медицински лица и е важно да знаят, че не всичко е в тяхната област и когато се сблъскат с по-голям проблем, който не могат да решат, е задължително да препратят клиента си при хирург или дерматолог за консултация. Ние работим в тясна връзка с медицински специалисти и често те сами ни пращат техни пациенти. При терапевтичния педикюр всички проблеми се третират много внимателно, като главната цел е да се премахне болката и дискомфортът на клиента.

Какви проблеми решава терапевтичният педикюр?

Най-често срещаните проблеми, с които се сблъскваме като педикюристи, са кокоши тръни, мазоли, врасналите нокти, рагади, гъбички. Можем само да облекчим дискомфорта на клиентите при тези проблеми и да им помогнем да избегнат по-сериозна интервенция, но не можем да ги излекуваме напълно. Повечето проблеми при ходилата се получават вследствие на неудобни и неподходящи обувки, но има и редица заболявания, които предразполагат към появата им.

Поръчай новия брой!

Кой може да практикува медицински педикюр?

За един педикюрист, който иска да предлага и услугата медицински педикюр, е задължително да мине необходимата квалификация и обучение, за да може да различава отделните видове заболявания и да знае как да подхожда при всяко едно от тях. Трябва да знае кога може да помогне и кога да насочи клиента си към хирург или дерматолог, за да се реши проблемът му. Задължително е след хирургична интервенция краката да се поддържат с медицински педикюр, за да не се стига отново до тежки случаи. За да е един професионалист наистина добър, трябва да се грижи за развитието и квалификацията си непрестанно.

•  Мазолите са кератозна или хиперкератозна материя (кожа), която в повечето случаи е с кръгла форма и с център, обърнат навътре в тъканта. Получават се от притискане и триене, често от неудобни обувки, спадане на свода на стъпалото (напречен и надлъжен), лоша вентилация на краката и други. Носенето на високи токчета също може да причини мазоли. Важно е да се избегне причината за поява на всички проблеми, защото дори да ги третираме  с медицински педикюр и да облекчаваме състоянието на ходилата, ако причината не е отстранена, няма реален смисъл от терапия;

 

•  Кокошият трън е народното название на плантарната брадавица. Той е израстък, в повечето случаи с големината на грахово зърно, „разрошена“ кожа и черни „трънчета“ в центъра. Много лесно се разпознава от опитен педикюрист. Сред най-честите причини за появата е инфекция с папилома вирус, но се получава и от механично притискане на дадено място на крака най-често заради неудобна обувка, твърд шев или камъче. Самият кокоши трън не боли, но когато е опрял в нервно окончание, болката е огромна;

•  Врасналите или впити нокти са може би най-често срещаният проблем. Забивания може да има както в основата, така и в предния край на нокътя. Когато то започва от корена на нокътя, често е необходима и намеса от хирург, а причина може да е травма на матрикса. Враснали ноктите се появяват и заради механични травми, но и някои заболявания водят до впиване и нарушаване на растежа на нокътя. Даже хормонален дисбаланс е възможно да причини впиване на ноктите, дори и гъбички;

•  Гъбичките са дермомикоза, когато са по кожата, и онихомикоза, когато са по ноктите. Все още битува схващането, че при педикюр клиентите могат да се заразят с гъбички, което не е вярно. При педикюра се спазва стриктна хигиена и единствено ако педикюристът окаже много силен натиск и нанесе силна травма върху нокътното легло, може да се създаде риск от развитие на възпалителен процес. Дермомикоза може да се предаде навсякъде, където хигиената не е на нужното високо ниво.
снимки личен архив

Годишен Абонамент
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!