fbpx

Веждите са не само рамката на лицето, но и променят драстично неговото изражение и хармония. Според формата им може да изглеждаме строги или пък глуповати и направо нелепи.

Малко жени имат така наречените девствени вежди, които не са оформяни с никакви техники. Повечето дами са преминали вече някаква интервенция – имат доста оскубани косъмчета, стар перманентен грим или искат корекция. При мен често идват дами, които искат да променят нещо във формата.

По отношение на техниките вече всички работят предимно на ниво епидермис, т.е. най-горния слой на кожата. Почти никой не прилага стария перманентен грим, който преди години беше единствената опция. Повечето клиенти вече търсят не толкова трайни, но много по-красиви и естествени варианти.

Какво представлява микропигментацията?

Тя залага на ръчния метод, който включва микроблейдинг и машинния метод. От своя страна, те също се делят на две. Микроблейдингът прави косъмчета и придава онзи опушен вид, който наричаме шейдинг. С машинката по същия начин можем да правим косъмчета и светлосенки.

По отношение на формите, разбира се, всички професионалисти на световно ниво имат своя арсенал от уреди, инструменти и техники. Най-често се работи по златното сечение, защото това е най-добрият баланс в природата. То е чисто математическа формула, но за улеснение на майсторите вече има доста уреди, с които може да се измери. От друга страна, имаме дадености на лицето, с които трябва да се съобразим.

Златното сечение работи при всички и създава вежда, която да отива на даденото лице. Тук обаче трябва да се имат предвид някои фактори, като това, дали лицето е кръгло, издължено или скулесто, дали има подчертана горна кост на веждата. Донякъде майсторът трябва да бъде и естет, и гримьор, а не само чисто технологично да вземе мерките и да знае как да постави веждата. Трябва да е наясно горе-долу къде над костта трябва да позиционира веждата.

Ако имате клиент без никакви косъмчета, трябва да знаете на какво ниво да поставите веждата и под какъв ъгъл. Разбира се, взима се предвид и личният избор на клиента. Някои предпочитат по-заоблена форма, а други – по-изправена. Някои искат по-плътни вежди, а други – по-тънки. Доколкото може, се съобразявайте с техните изисквания, но като специалисти им препоръчвайте какво би било подходящо за тяхното лице.

Има ли точна формула, по която се оформят веждите?

Не винаги при оформянето на веждите имаме предвид линията, от която започва окото в предната си част. Практиката показва, че при хора с по-раздалечени или по-събрани очи трябва да се действа индивидуално. При тези случаи се работи по друга формула. Първо, намираме центъра на лицето, като най-често това е костта на носа. Оттам имаме един диапазон, в който може да се работи – най-често между 1,2 см и 1,6 см. Това е препоръчителното отстояние на веждите. В зависимост от чертите на лицето те трябва да са малко по-раздалечени или събрани, но да са в този обсег.

Кои форми на какви лица подхождат?

С грим лесно може да се коригира овалът на лицето, обаче веждите са важни за горната му половина. Ако може да променим нещо с тях, то това е именно тази част на лицето. Всичко тук опира до оптическа илюзия. В зависимост от формата на веждите може да направите очите малко по-отворени или да им придадете лек подмладяващ ефект.

Ако работите с кръгло лице например, трябва да компенсирате тази форма с по-вдигнати вежди или такива с по-изразена чупка, т.нар. по-строги вежди, за да може оптически да изтеглите лицето. И обратното, при много издължено лице трябва да смекчите тази издълженост, като изправите линията на веждите, за да не са с голяма чупка или много остри. Тоест търсите контрапункт – ако имате кръгло лице, правите по-драматични вежди, с по-вдигната чупка. Ако имате по-издължено лице, правите обратното – смекчавате линиите. Всичко опира до търсенето на баланс.
За края на веждите може да прилагате гримьорски трикове, като използвате линията от носа покрай крайчето на окото. Но като цяло има различни вкусове и предпочитания относно чупката. Когато тя е по-права, съответно веждата върви малко по-отворена нагоре. Тук вече става дума за динамична и статична форма на веждите. Динамичната форма се от¬нася по-скоро за създаване на чувството за дълбочина, обем, по-раздвижена форма. Този вид вежди придават по-младежки вид на лицето.

Статичната форма е в това, да си представим форма на правоъгълник. При типично двуизмерно изображение ако поставим хоризонт от началото до края на веждата, то те са равни.
При динамичната форма на веждите краят им е винаги над този хоризонт. Не при всяко лице може да се на-прави, но като цяло се стремим да имаме динамична форма на веждите. С времето всичко се свлича надолу – гравитацията, годините и еластичността на кожата влияят върху отпускането на веждите. Тогава не е препоръчително да използвате за тях статична форма.
Относно плътността на веждите винаги ще има някоя нова модна тенденция. Минахме през какво ли не – от много тънки до изключително плътни вежди. Истината е, че трябва да се стремим към нещо по-естествено. Лицето се променя с възрастта, дори нашите вкусове и възприятия. Но има тенденции, които биха стояли добре и никога не биха подразнили собственика, защото отиват на неговите черти в дадения момент. Хубавото на тези техники за микропигментация е, че не са съвсем перманентни. Те имат срок от около 3–4 години, което дава възможност след време да променим формата.

Кога трябва да се спре с промяната на формата на веждите?

Тук има два варианта. Единият е човек сам да се обра¬зова, да чете, да гледа и да се информира, да може да промени визията си. Другият вариант е да отиде при опитен специалист, което е препоръчително.
При определени методи, както при микроблейдинга, може да се стимулира растежът на собствените вежди. Но това е само при отделни случаи. Не при всички дами се получава този ефект.
Моят съвет е да се обърнете към специалист, дори и само за оформяне на веждите, които след това да поддържате. А ако искате микропигментация, то този човек определено трябва да има опит, за да ви посъветва какво точно бихте могли да направите и какъв обем да изберете. Понякога, в стремежа си да бъдат модерни, клиентите губят ориентация за това, какво би им отивало и кое ще подчертае техните черти просто защото не могат да се погледнат отстрани. Това може да го направи само специалист.

Как може да се уплътнят веждите по естествен път?

Чудеса вършат средствата за подхранване на растежа на веждите. Но и тук не трябва да сте прекалили със скубането, защото, ако липсва фоликул, то няма да има какво да стимулирате да порасне. И в домашни условия всеки клиент може да си направи козметика за подхранване с рициново масло. Има и професионални продукти, които стимулират растежа на миглите.
Нека да обърнем внимание и на вътрешното подхранване чрез витамини и протеини, които да благоприятстват растежа. Когато организмът ни е отслабен или имаме проблем със здравето, тогава се влошава доброто състояние на кожа, коса, мигли, вежди, нокти.

Когато става въпрос за оцветяване на веждите, кое е най-добро – боя, къна, молив?

Всичко зависи от това, какъв е вашият клиент. Няма как да оцветите една естествено побеляла вежда с къна. Това трябва да стане само с боя за вежди. Съответно тази боя трябва да се поддържа във времето. Това не пречи, когато се боядиса тази вежда, космената част да бъде подчертана и с къна или микроблейдинг. Двете не се изключват. Къната въздейства само върху кожата и с нея трудно бихте могли да оцветите косъма. С нея може да подчертаете формата на веждите.

Ако имате бели косъмчета обаче, трябва да ги оцветите предварително с боя за вежди. Къната е натурален вариант, но много нетраен. Човек трябва да е наясно, че всеки месец трябва да поддържа цвета си с къна, за да има този красив вид. Съответно ако иска нещо по-трайно, трябва да се обърне към микропигментацията. При този метод ефектът продължава до няколко месеца при нормална и по-мазна кожа, докато при суха и много суха може да издържи дори година.

Молив за вежди е добър вариант за човек, който може да го поставя добре, но цветът трябва да се подновява ежедневно. Съветвам всеки ден да дегримирате лицето и да почиствате кожата изцяло. Ако не го правите, може да се стигне до неприятни възпалителни процеси, бактерии или паразити по веждите, които се разлютяват и могат да доведат до окапване на косъмчетата. Сменяйте декоративната козметика поне два пъти годишно. Ако имате хубави, подхранени, естествени вежди, леко ги почиствайте, освежавай¬те и оставете натурални.

На мода отново е естественото

Много хора се плашат, че биха изглеждали изкуствено с вежди, оформени с микропигментация. И с ръчния, и с машинния метод може да се постигне както много изкуствена, плътна и подчертана визия, така и много естествена, тип светлосенки. Това вече опира до техниката на майстора, но може да се направи.

Какво се препоръчва при корекция на веждите – микроблейдинг, микропигментация, перманентен грим?

При перманентния грим се работи на по-голяма дълбочина в кожата. Тук трябва да е ясно, че няма махане. Минават години, той изсветлява и трябва да се прави ретуш регулярно. При дълбокото проникване имаме контакт с лимфа и кръв, които малко или много могат да изопачат цвета. Ако в началото имате красив кафяв цвят, след време той може да посивее, позеленее или дори полилавее.

Аз лично съм фен на микропигментацията от всякакво естество. Когато се говори за корекция, може да се комбинират различни техники. Ако клиентката е с вече направен перманентен грим или микропигментация и иска да промени формата, то предварително трябва да се направи екстракция на пигмента. Това може да стане чрез определени киселини или лазер. Ако има вариант да се използва само допълнителен пигмент, но в по-хубава форма, това е най-добрият вариант. Ако все пак има¬те случай на много дебели черни вежди, то тук е почти невъзможно да променяте формата на веждите. Трябва да се премахне пигментът, до колкото е възможно, и след това да се изберат варианти.

Ако имате случай само на грешно оскубани вежди, може да оформите с микропигментация и след това с микроблейдинг да донарисувате косъмчета, които да подобрят формата и да направят веждите да изглеждат по-цялостни и плътни.
Ако дойдат клиенти без никакво окосмяване, може да се комбинират двете техники, т.е. да има хем косъмчета, хем плътността на вежда и така те да изглеждат максимално естествено.
Моят съвет е да се придържате към естествения изглед, той няма никога да излезе от мода!
автор: Анджел Димитрова

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!