fbpx

Потребността от премахване на нежеланото окосмяване датира от древността, когато дамите са използвали кремък, смола, карамел и дори смес с арсеник или гасена вар, които често оставяли тежки белези по кожата. Обезкосмяването е преди всичко израз на естетически идеал, желание цялостно визията да изглежда по- добре.

Все повече господа също прибягват до процедури за обезкосмяване, като понякога те са дори по-суетни от представителите на нежния пол. Дали изборът ще падне върху най-новите технологии, които постигат дълготраен ефект, или пък предпочитанието ще клони към по-традиционен метод и съответно по-интензивно подлагане на процедури, зависи от съответния човек, типа на кожата му и, разбира се, финансовия фактор.

 obezkosmqvane 6

Обичайните методи

Методът за обезкосмяване, за който се сещаме на първо място, е лесното и безболезнено бръснене. Вече има самобръсначки, специално създадени да следват извивката на тялото. Остриетата са обградени с изглаждащи и опъващи кожата ленти за овлажняване и успокояване. Косъмчетата обаче много бързо израстват и загрубяват. На по-деликатните места те могат да започнат да растат навътре и да се появят пъпки. Препоръчително е на 3–4 бръснения ножчетата да се сменят.

Кола маската продължава да е ефективен и много популярен метод. Косъмчетата се отстраняват заедно с луковиците. Топлата кола маска разширява порите, което улеснява отстраняването на косъмчетата с корените. Ефектът се задържа от 2 до 3 седмици, косъмчетата израстват бавно, все по-тънки и слаби. Процедурата обаче е болезнена и не е препоръчителна при лесно раздразнима кожа, като може да предизвика обриви и пъпки. Епилаторът също е бърз, лесен и ефективен метод за премахване на окосмяването, тъй като движещите се с голяма скорост дискове захващат косъмчетата в тяхната основа и ги отстраняват от фоликулите им. Ефектът трае до три седмици. Последните модели епилатори имат специални накрайници, които намаляват болката, но процедурата не е безболезнена, а кожата може да се възпали.

Сред методите е и електрическата пинсета. С помощта на диатермичен ток, който протича през фина метална пинсета, се унищожава коренът на косъма, неговата луковица и папила. Този метод е подходящ за обезкосмяване на фините косми. След премахване на определения участък, който е пожелал клиентът, се поставя лосион, който успокоява и забавя повторното появяване на премахнатите вече косми.

Лазерна епилация

obezkosmqvane 2Лазерната епилация е стъпка напред в естетичната медицина, тъй като елиминира цялото окосмяване в третираните зони, а ефектът е далеч по-траен, отколкото при обичайните методи, като болка почти не се усеща. Лазерни вълни със специфична дължина осъществяват дълбочинно подкожно проникване, провокирайки унищожаване на структурата на косъма и възпрепятстване на неговото израстване. Лазерът действа директно върху меланина и луковиците. Препоръчителни са поне 5–6 процедури на интервал от 25 дни, но специалистът дерматолог най-добре ще ви консултира от колко процедури се нуждаете и през какъв интервал според типа на вашата кожа. След като се определи фототипът, се подбират най-добрите параметри на апарата за постигането на най-добри резултати. Плътните и тъмни косми например се повлияват по-бързо от тънките и по-светлите. След приключване на серията от процедури редуцираното окосмяване може да се запази до една година, като впоследствие се правят поддържащи процедури.

Много важна е, разбира се, грижата преди и след лазерната епилация. За да е ефективна тя, нужно е двайсетина дни преди заплануваната процедура да оставите космите в областта да растат. Може да ги бръснете, подстригвате или премахвате чрез крем депилатоар, но не бива да отскубвате косъма от корена му чрез чрез епилация, кола маска, пинсета.

Наблюдават се и някои тенденции по отношение на зоните на третиране. Резултатът и ефективността на процедурите зависи изключително от типа на косъма. При лазерна епилация на подмишници космите се разреждат още след първата процедура. Добри са резултатите и след първите 2–3 процедури на лазерна епилация на целите крака. Обичайно по-трудни се оказват зоните под влиянието на хормони – горна устна, лице, гърди.

След процедурите е възможно да се появи за кратко лека червенина, но при най-новите технологии е преодоляно и това неудобство. Трябва да се снабдите със слънцезащитен крем с висок фактор, който да нанасяте върху кожата за успокоение на епидермиса. Препоръчително е минимално излагане на слънчева светлина в рамките на поне три дни както преди, така и след процедурата. Лазерната епилация не се препоръчва при бременност, екземи, дерматити, хепатит. Не се третират зони с татуировки и бенки, като процедурата може да се извършва най-малко на 2,5 см от татуировката.

SHR епилация

Технологията SHR (Super Hair Removal) е иновативен и модерен подход към лазерното обезкосмяване, който може да се извършва и през лятото, включително върху кожа с тен. Лазерът използва меланина като проводник на енергията, за да достигне и унищожи космените фоликули. При метода SHR това става малко по-бавно, но той е не по-малко ефективен за трайно обезкосмяване. След процедурата отново трябва да се запасите със слънцезащитен крем.

 ELOS епилация

Технологията ELOS е същински пробив по отношение на надеждност и трайност на действието. Тя има редица предимства – бърза и безболезнена е, позволява премахване на всеки тип нежелано окосмяване, включително светло, мъхесто, хормонално. Позволено е излагане на слънце преди и след процедурата, а най-важното е, че ефектът е дълготраен. Изпреварвайки с няколко обиколки обикновените лазери и светлинни системи, технологията ELOS включва в себе си две енергии – биполярна радиочестота и енергия от светлинен спектър. Отначало върху косъма въздейства светлинна енергия. Пигментът, съдържащ се във всеки косъм, даже и сив, я привлича.

След това радиочестотната вълна разрушава космения фоликул. Светлинната енергия е недостатъчна, за да премахне косъма, затова се прилага биполярна радиочестотна вълна. Добрият резултат се постига след 4–8 процедури на интервал от около месец и половина. След всяка процедура количеството на новопоникналите косъмчета по тялото намалява. Освен това, редките, отново появяващи се косми, стават все по-тънки, а растежът им ще се забавя след всяка следваща процедура. Не забравяйте грижата със слънцезащитен крем с най-висок фактор.

Грижа преди и след процедурите

На какъвто и метод да се спрете, трябва да сте особено внимателни към кожата си в дните преди и след процедурите. След епилация е препоръчително да ползвате успокояващи лосиони за тяло, които попиват бързо, подхранват и предпазват кожата. Помага и бебешкото олио, което да омазни и успокои травмираните участъци. Няколко дни преди кола маска пък е добре да се направи ексфолиация на зоната, която ще бъде третирана.

Също така в подготовката се използват кремове, които хидратират и леко обезболяват кожата, а след процедурата се нанасят кремове с успокояващо действие, като някои от тях забавят растежа на косъма. Фактът, че най-новите технологии за епилация не изискват специална грижа след процедурите, не означава да забравите слънцезащитните кремове със SPF 50+, които са задължителни при всякакъв вид обезкосмяване.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!