fbpx

Стареенето на кожата е естествен биологичен процес, при който обаче не е задължително външният вид да бъде ощетен. Антиейджинг процедурите и препарати спомагат да се забавят дегенеративните процеси, които настъпват в кожата с напредването на годините, и съответно стимулират регенеративните процеси.

coiffure beauty anti aging

Какво представлява процесът на стареене на кожата?

В хода на времето кожата забавя процесите на синтез на протеините ко­лаген и еластин, което отнема от нейната еластичност, а след 35-годишна възраст започват да се появяват и бръчки. Организмът ни произвежда веществото коензим Q10, което има основен принос за здравината на кожата и генерираната в клетките й енергия. С годините количествата Q10 намаляват и това води до състаряване на кожата и образуване на бръчки, тъй като тя няма силите да се обнови. Антиейдж козметиката набавя тъкмо коензим Q10, който ефективно се бори с несъвършенствата. Замърсяване, влияние на слънцето и времето, тютюнопушене, неправилно хранене, хормонални процеси и т.н., са все фактори, които водят до физиологични проблеми във видимите горни слоеве на кожата, но основна причина за стареенето й са настъпващите промени в нейните дълбоки слоеве.

От ключово значение е борбата със стареенето на кожата да започне от рано, вместо да се чака появата на белези. Своевременното подлагане на процедури ще подсигури тонуса и еластичността на кожата, както и действието й на генетично ниво, което ще облекчи ефекта на стареенето. Не по-малко важен е правилният избор на подържащи продукти, тъй като всяка кожа е различна. Консултацията с дерматолог или козметолог и добрата информираност за отделните продукти ще ви помогнат да изберете най-подходящия за кожата ви.

Кога ще започнете употребата на антиейдж продукти зависи от генетични фактори и разбира се, от състоянието на кожата, но е добре това да стане още от 25-годишна възраст. Козметиката тогава е по-лека, като основната й функция е да поддържа кожата хидратирана и да стимулира намаляващите нива на колагена. След 30-годишна възраст субстанциите вече проникват в дълбоките слоеве, за да осигурят по-силна защита и възстановяване на несъвършенствата.

След 40-годишна възраст козметиката трябва да включва хиалуронова киселина и колаген, както и специалната формула Q10, L-карнитин и креатин, която поддържа кожата здрава на клетъчно ниво.

С годините колагенът на кожата става по-компактен, което води до загуба на нейния обем. Целта на антиейджинг процедурите е да се създаде нов колаген и по този начин да се подобри структурата на кожата. Нека разгледаме някои от най-популярните антиейджинг процедури.

Химичен пилинг

Съществуват различни видове химичен пилинг. По същество той е контролирано увреждане на кожата посредством киселини с определена концентрация и ниски нива на pH. В процедурите може да се използват отделни киселини и коктейли, сред които най-мощно антиейдж действие има трихлороцетната киселина. Тя се използва за подмладяващи процедури и лечение на постакнаични лезии (белези от акне). Използват се още алфа- и бета-хидрокси киселини, гликолова киселина, както и манделова (бадемова) киселина.

Изборът на киселина зависи от проблема, който ще се третира. В повечето случаи химичните пилинги водят до излющване, което е очакван и търсен ефект. По този начин се стимулира обновяването на кожата. Клетките в епидермиса са подредени като стълбчета и след време, при настъпване на процесите на стареене, те се разместват. Чрез химичния пилинг транзиторното време (периодът от зараждането на клетката в базалния слой на епидермиса до достигането й в роговия слой и излющването) се регулира и се стимулира процесът по нареждане на клетките в правилната конфигурация.coiffure beauty anti aging Nicole-Chemical-peels

Радиочестотен лифтинг

Радиочестотният лифтинг представлява нехирургичен метод за подобряване на структурата на кожата. Целта му е да генерира висока температура в дълбоките слоеве на кожата (дермата), където еластиновите и колагеновите нишки като скеле поддържат кожата опъната, стегната и здрава. За разлика от хирургическия лифтинг, където няма промяна в структурата на кожата и тя продължава да старее със същите темпове, радиочестотният активизира фибробластите да произведат нов колаген. Дермата се удебелява, реконструира с овала, фините бръчки изчезват и кожата става видимо по-млада и стегната.

Безиглена мезотерапия

Тя представлява въвеждане на активни съставки в кожата с помощта на ултразвук. Ултразвукът е трептение с честота над 20 хил. Hz. Той е недоловим за човешкото ухо. Прилагането му върху кожата води до разширяване на междуклетъчните пространства и улеснява проникването на активните вещества в дълбочина.

Иглена мезотерапия

Мезотерапията дава възможност за усвояването на специфични за кожата вещества на дълбочина, която не може да се постигне при използване на козметични продукти. За първи път методът е използван през 1952 г. от френския лекар Мишел Пистор. Първоначално се използва в спортната медицина, след което дерматолозите я въвеждат и в естетичната. При иглената мезотерапия се осъществяват микроперфорации в кожата и се въвеждат активни съставки, които подобряват състоянието й. Добре се повлияват бръчки, белези от акне, пигментации, разширени пори. Принципът е: малко количество вещество в точния момент на точното място.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!