fbpx

Елица Тодорова: Обичай! Усмихвай се! Пей!

Неслучайно БГ Радио избра за финал на юбилейния си концерт познатото звучене на хита „Вода”. Ден след грандиозното събитие откриваме Елица Тодорова в добро разположение на духа – усмихната и позитивна, каквато винаги е!

Какви са отзивите за концерта?

Елица ТодороваСтрахотни! Отдавна не съм виждала толкова усмихнати хора на едно място. Но най-щастлива съм, че осъществих една от мечтите си – да свиря заедно с най-малките ученици по ударни инструменти в Музикалното училище в София. Очарована съм, защото някои от тях за първи път излизаха на сцена и се справиха блестящо, като едни малки рицари. Искам специално да благодаря на преподавателката Мария Палиева, която ми помага за работата с децата. Впечатлена съм от нейния подход, търпението и добрината, с които се отнася към тях.

Заставаш зад много благотворителни каузи. Какво е твоето послание?

За мен истинската благотворителност е тази, която не е афиширана. От много години помагам на хора, които срещам и виждам, че имат нужда, но не мисля, че трябва да се сещаме за тях само покрай празниците. Ако имаш възможност, импулс и желание да помогнеш, винаги можеш да го правиш. Според мен Господ дава възможност на хората, които имат сърца, да помагат на другите. Животът е много динамичен, особено за музикантите. За мен е много важно да не губя контакт с хората, колкото и големи изяви да ми се случват. Занимавам се с екология от 3 години и кампанията ми „Да засадим дърво, да запазим Земята чиста” се радва на голям успех. Тази година засадихме с децата най-много череши и брезички.

През април представи песента „Тебе поем”, посветена на Световния мир. Какво те накара да я изпълниш?

Тя е провокирана от събитията, които се случват в световен аспект. Тепърва много ще се говори за тях, наближавайки 2012 г. Аз лично не мисля, че светът ще си отиде, а по-скоро, че ще има едно духовно прераждане сред хората. В разговор с кмета на София г-жа Фандъкова преценихме, че можем да направим такъв жест – да подарим тази песен на църквите и манастирите в България. Написана е от Добри Христов и е на народа. Няма да печеля от нея, реших да я подаря.

Работиш съвместно с много музиканти. Последно направи и едно по-различно включване с дуета с Криско. Плануваш ли други подобни изненади?

Обичам успешните музикални експерименти. Много ми харесва работата с D2 и рокендрола като музика. Мисля да експериментирам в тази посока – да съчетая фолклор с рок елементи. Вече записах дует с Гал Сасон – израелски астролог, музикант и писател, с който скоро ще изненадам публиката. В края на май имам концерти в Ню Йорк и Амстердам, а през юли ще участвам в грандиозен концерт в Германия, който ще бъде едно от събитията на годината. Засега обаче ще запазя подробностите в тайна.

Твоя запазена марка са разветите коси на сцената. Доколко обичаш да експериментираш с косата си?

Сцената е магическото място, на което можеш да пробваш страхотни визии. Много съм щастлива, че за всеки видеоклип мога да пресъздам различна епоха и идея. Харесва ми косата да е права и пусната свободно. Когато свиря, обичам да я усещам как се вее около мен, да чувствам нейната виталност. По време на фотосесия много държа да се получи добър контражур, който подчертава движението на всяко косъмче. Това са детайли, които човек наблюдава и търси в красивия краен продукт. Най-смелият ми експеримент е, когато се появих с лилава перука в песента „Луди нощи”. Всички бяха втрещени. Пробвала съм да къносам косата си в тъмен цвят. Когато танцувах във VIPDance, пробвах и руса перука. Но забелязвам, че природата обикновено дава този цвят, който най-много отива на човек.

Защо избра да работиш с Вили Боршукова и да бъдеш рекламно лице на салон МАГАМА?

Много често в живота и в работата подхождам интуитивно. В момента, в който влязох в салона, Вили ме посрещна така, сякаш се познаваме от години. Усетих, че е вярваща. Аз също съм вярваща и обичам да общувам с духовни личности. Усетихме се много бързо.

А какви грижи полагаш за тялото си?

Толкова много работя, че почти не ми остава време за релакс. Все пак, когато имам възможност, обичам да посещавам Велинград заради лечебните минерални извори. За мен това е едно от най-специалните места в България. Вкъщи обичам да си вземам гореща вана, да лежа в нея и да си мечтая за бъдещите проекти. За лицето и косата си правя една много лесна и бърза маска с чист мед – кожата ми става по-гладка и леко румена, а косата – по-обемна и със сладникав аромат.

А остава ли ти време за спорт?

Като малка тренирах синхронно плуване. Дори бях шампион на 50 м под вода. След това започнах да свиря и да пея и нямах време да съчетавам всичко. Но винаги съм харесвала конете. Чрез общуването си с тях релаксирам. Дори да нямам време да пояздя, достатъчно е да ги погаля и да им поговоря.

Познаваш се с принца на Монако Албер и шведското кралско семейство. Какъв спомен оставиха у теб?

На официалната вечеря с шведското кралско семейство ми направи впечатление, че те са близки до народа. По протокол те не трябва да показват емоции. Имаше обаче един момент от песента „Девойко мари хубава”, в който принцеса Виктория започна леко да танцува на стола си. Всички се обърнаха и я погледнаха странно. След концерта тя сподели, че нашият неравноделен ритъм й напомнял темперамента на баба й, която е от Бразилия, затова си позволила така да се разтанцува. А принц Албер след концерта изяви желание да удари няколко пъти по моята тарамбука и по тъпана на Стоян, защото е бил барабанист в детските си години.

Спомена за бъдещи планове. Как се виждаш след година?

Представям си се на някоя голяма световна сцена до някои големи световни звезди. Много се артистите, от които се вдъхновявам. За мен е важно обаче не само какви музиканти и професионалисти са, а и какви са като личности и характер. Живеем в доста комерсиален свят, но откровеният стремеж към пари и задъханата амбициозност не ми допадат. Аз лично харесвам по-скромните, вглъбени и отдадени хора.

Стрелба напосоки

Първото нещо, което виждам сутрин… в банята са три думи, написани с червило: Обичай! Усмихвай се! Пей! С тях започва денят ми;

Жълтинката, на която най-много се смях, е… че имам връзка с Мария Шерифович, която е с обратна сексуална ориентация, и че съм бременна от нея;

Мога да свиря на… всичко, но най-вече умея да докосвам човешките души – като струни на арфа;

Всеки инструмент се нуждае… от много отдаденост, време, търпение, труд и любов;

Колекционирам автентични барабани, защото… носят духа на страната, от която идват. Имам над 30, все специфични;

Хората не знаят за мен, че… имам едно любимо тайно място в България, сред природата, където обичам да ходя и да мисля за следващите си песни;

Петото място на Евровизия 2007 за мен е… първо място!

Дум-така-таката бум така-та е… универсалният музикален език на барабанистите по света;

Любимите ми дестинации са… екзотични и древни, с богат дух и култура като Мароко, Виетнам, Индия, Китай;

Най-екзотичното място за песни е… това, на което ми предстои да пея. Със сигурност ще бъде в Африка, където съм живяла като дете.

коса и грим МАГАМА

фотограф Владо Балевски

гардероб Мира Бъчварова

текст Катя Арсенова

юни, 2011г.