fbpx

Как се появяват черните точки, какво е решението и как да се бръснат мъжете с акне?

Не само жените, но и мъжете страдат от акне. То обикновено се изразява в различни комедони, като пъпки и бели или черни точки. Основните фактори, които предразполагат появата на акне при мъжете, са по-мазната кожа и бръсненето. За да бъде лицето гладко, са необходими специални грижи, които ще засегнем в тази статия.

Специфики на мъжката кожа

Мъжката кожа е с около 20–25% по-плътна от женската – факт, който допринася за по-късното й, но и по-отличително стареене. Видимата поява на бръчки при мъжете започва едва след 30-годишна възраст, но за сметка на това е доста по-изразена от тази при жените. Освен това като състав кожата на мъжете произвежда повече себум. Това се дължи на по-голямото съдържание на андрогенни хормони и колаген, който също спомага за по-късното стареене.

Именно увеличеното производство на себум е и причината за черните точки. Те се появяват, когато по лицето има запушени пори, в които се „настаняват“ мъртва кожа и мастен секрет. Черните точки дължат тъмния си цвят на оксидацията, която възниква при контакта с въздуха. Те са характерни за всякакъв тип кожа (мазна, суха, смесена) и обикновено се появяват по носа, брадичката и челото. Често се дължат на хормонални проблеми и стрес, но гените и нездравословният начин на живот също играят роля. В сравнение с жените мъжете са засегнати по-често, защото имат по-големи пори.

Поръчай новия брой!

Методи за справяне с черните точки

Дерматолозите са категорични, че не трябва сами да си стискаме пъпките и черните точки, защото така предразполагаме кожата към възпаления и съответно нови комедони. Ексфолирането с продукти със салицилова киселина е един от най-ефективните методи за премахването на черните точки -Друг популярен начин е използването на специални лентички. Те се намокрят и залепват върху проблемните зони. След като изсъхнат, се издърпват рязко. Така мръсотията и мъртвите кожни клетки се отделят от лицето. Този метод обаче си има и някои недостатъци. Според специалисти лентите за премахване на черни точки не са подходящи за чувствителна кожа и действат само повърхностно. Маските с глина също са много ефективен начин да се справите с неприятните комедони. Преди да се нанесат, е важно да се направи парна баня на лицето, за да може по-лесно да се отстрани себумът. Друг вариант е да си вземете по-дълъг душ. Топлата вода и парата ще отворят порите и ще ги подготвят за почистване

Ретинолът е едно от веществата, които също оказват благоприятно влияние върху черните точки. Той е дериват на ви тамин А и спомага за регенерирането на кожата и по-бързото отстраняване на мъртвите клетки от запушените пори. Трябва да се внимава с него обаче, тъй като може да предизвика раздразнения при първите нанасяния. Важно е дасе отбележи също, че ретинолът прави кожата свръхчувствителна към слънчева светлина, затова след нанасянето му използването на крем със слънцезащитен фактор е задължително.

И въпреки че са много ефективни, понякога тези методи не дават желания резултат. В такива случаи може да се вземат по-сериозни мерки като лазерни терапии или микродермабразио. Инфрачервеното лъчение на лазера премахва бактериите по кожата и води до свиване на възпалените мастни жлези. А микродермабразиото е вид механичен пилинг на принципа на вакуума, който почиства в дълбочина кожата, като премахва мъртвите клетки и стимулира кръвообращението. В допълнение този тип процедура има и антиейдж ефект.

Бръснене и акне

Известен факт е, че бръсненето обуславя появата на акне или влошаването на същестуващо такова. Триенето и засягането на пъпките по лицето, което се получава при бръснене, водят към повече замърсявания на кожата и съответно повече акне и черни точки. Затова при наличието на дерматологичен проблем трябва да се използват специални продукти с възможно най-чистата формула. В тях не трябва да има алкохол, нито съставки, които може да усложнят проблема с появата на комедони. Преди бръснене кожата следва да се подготви, като се облее с топла вода или се вземе по-дълъг душ. Така тя става по-еластична. Част от подготовката включва и използването на почистващ лосион или измиващ гел. Това ще редуцира броя на мъртвите клетки и излишното омазняване на кожата.

Мъжете, които страдат от акне,следва да полагат и допълнителнагрижа за чистотата на устройствата си за бръснене. Честото изплакване на самобръсначката е задължително. Хубаво е тя да не е с прекалено много ножчета, за да не дразни излишно лицето. Идеалният вариант е самобръсначка с 2 ножчета. Ако е само с едно, твърде вероятно е тя да не е достатъчно остра. А допълнителното триене ще предизвика раздразнения по кожата. Три или повече ножчета пък са твърде много за чувствителната кожа. Добър избор е електрическа самобръсначка, която работи на по-голяма дистанция от кожата на лицето. От изключително значение е и посоката на бръснене – най-добре е тя да следва посоката на растеж на косъма, а не да е срещу него.

Съвсем естествено е, когато се бръснете, да избягвате пъпките, за да не предизвикате допълнително възпаление. В края на процедурата се нанася афтършейв или тоник с ниско съдържание на алкохол, за да се дезинфекцира кожата и да се предотврати попадането на бактерии в почистените пори. Давайте 2-3 дни почивка на кожата си, за да се възстанови след всяко бръснене.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!