fbpx

В началото на април се срещнахме с кралицата на официалните прически Летисия Генау. Тя е суперпопулярно име сред фризьорите от цял свят, а срещата ни с нея се осъществи благодарение на страхотната Марги Любомирова и академия My Style Academy. В съвсем непринуден разговор, след успешното двудневно обучение на тема „Кокове и подстригване“, с Летисия си поговорихме за новостите това лято, тенденциите и страстта да твориш красота.

Популярна сте по цял свят със своята изключително прецизна и авангардна работа. Какво още не знаем за Летисия?

Може би, че обичам сценичните изкуства, обичам театъра. Ако не бях станала фризьорка, щях да бъда артистка. Щях да се занимавам с пеене. Като цяло има много неща, които обичам, аз съм многолика. Един живот не би ми стигнал, за да направя всичко онова, което харесвам. Обичам математиката, физиката, природата. Често изпадам в състояния, в които размишлявам как функционира светът.

Тук показахте част от новата си колекция Twin. Какво Ви вдъхнови, за да се появи тя на бял свят?

За някои прически, по-специално тази в зелено, се вдъхнових от Африка. Тя е нещо като модерен член на племето масаи. Природата пък е в основата на косата, навита като клони на дърво. Смесването на текстури също беше вдъхновяващо за мен – блясък и мат, лъскава рибена кост, накъдрени краища. В цветовете вдъхновение почерпих от новата колекция на L’Oreal с топли цветове, бакърени, кафеникави, наподобяващи залез в косите. Харесва ми, че всички цветове са подчертани и излизат на преден план: кафяво, златно, русo, медно. Всичко това ми послужи за вдъхновение.

Виждаме доста авангардни решения в косите. Склонни ли са клиентите да експериментират с подобни визии?

Ще ви дам пример с дрехите от-кутюр и прет-а-порте. Там има неща, които са много авангардни и не винаги са подходящи да се носят навън. Обикновено авангардното се появява по улиците с две–три години закъснение. И при прическите има такова разминаване. Днес жените все още не са готови да имат коса като на племето масаи, нито са готови за вълни с релеф. Но и това ще се случи. Просто трябва време, преди жените да преминат към нещо по-различно. Те са доста консервативни. Същевременно имат желание да прилагат авангардни техники, но го правят постепенно.

Като кажем кокове, хората се сещат предимно за класически варианти. Как изглежда кокът на 2019 г.?

Той е модерен, все едно жената сама е вдигнала нагоре косата си и я е навила. Водеща тенденция са рошавите кокове, леко отпуснати, които хем не са перфектни, хем са пипнати от фризьор с дългогодишен опит. Днес имаме желание за разрошени прически. Не обичаме коковете с големи обеми и в класически вид. Жените не ги харесват дори и за сватбена прическа. Те обичат кичури, които са отпуснати, падащи.

Ще ни разкриете ли тънкостите за изработка на красив кок?

Моята тайна е в подготовката. Ако косата не е добре подготвена, кокът няма как да стане красив. Другият момент е правилната хармония и обем. Трябва много да се внимава за профила на клиентката, за да бъде кокът в съзвучие с лицето и личността й. В противен случай ще липсва усещане за красота.

Във втория ден от Вашия семинар на фокус бяха подстригвания. Какво е новото при тях?

Обясних на фризьорите, че модата е важна безспорно, но е много по-важно да се подхожда в зависимост от особеностите на клиента. Аз лично винаги си представям първо какъв би бил силуетът на главата, преди да избера верния обем, дължина и цвят. Служа си с модата като ориентир, а не като нещо задължително. В настоящия момент на мода е визията Frenchness, при която косата е леко начупена и вълниста. Що се отнася до дължините, те са различни. Имаме добре познатото и всеприсъстващо каре, което жените обожават. Имаме както дълги коси, така и много къси. Затова показах и трите варианта. Не на последно място споделих с фризьорите, че е важно добре да наблюдават клиентките си и да им помагат да открият идентичността си. Трябва да могат да ги съветват добре, така че да поддържат прическата сами вкъщи.

Какво трябва да знае всеки фризьор, когато се чуди как да подстри­же една коса?

Днес има много и различни техники за правене на прически. Фризьорите могат да избират в зависимост от това, какво им е удобно. Нещо подобно е и при гримьорите. Има различни марки, продукти, начини за гримиране, и всеки избира онова, което му подхожда. Няма добри или лоши техники. Фризьорът трябва да е уверен в това, което прави. Да познава добре техниката, която е избрал, за да може да я ползва точно. Фризьорите, които се обучават при мен, се чувстват сигурни, когато работят с моята техника. Тя вече е част от тях, принадлежи им. Те идват отново при мен само за да я подобряват и надграждат. Това е най-важното днес. Фризьорите пътуват много по света, но остават верни на учителите си и на техниките, които са им допаднали и са станали част от тях самите.

Какви са формите в косите за летния сезон?

Обемите са по-малки в корените и по-големи в средата на дължините и по краищата, без обаче да са значими. Малки са, но винаги има движение – леко, въздушно. Сякаш клиентката сама го е постигнала, но всъщност зад това стои процес, техника, която понякога е изпитание и за самите фризьори. Това са карета с дълги бретони, които са подстригани, но оставят усещането за прораснала коса. Сякаш е минал месец от момента, в който сме ги скъсили, а всъщност сме го направили сега. Това е истинската новост. Дълги, неправи, предимно дъгообразни бретони с текстура. Късите коси пък приличат по-скоро на шапка за голф, неструктурирани, леко криви, асиметрични.

Не може да не питаме и за цветовете. Коя ще е топ комбинацията за сезона?

Цветовете днес са смес между топли и студени. Имаме нюанс тип теракота за брюнетките. Той се нанася от средата към връхчетата с техниката Tie-Dye, която още е на мода, но леко изменена. Корените са по-светли, а тоновете, които доминират, са топли за брюнетките и студени за блондинките. Виждаме често рижаво, медно, червено.

Обучавате много и различни хора от цял свят. Какви са ос­новните проблеми в работата им?

В някои държави фризьорите искат да работят като нас, във Франция. Идват на семинарите, за да видят как го правим, но всъщност не искат да се променят. Съветвам ги да идват на обучение с отворено съзнание, готови да възприемат, за да научат колкото се може повече нови неща, които да приложат веднага. Проблемът е, че фризьорите в някои държави харчат много пари за обучения, но не прилагат наученото. Не се упражняват, за да го проумеят и да свикнат с него. Трябва да е ясно, че ние цял живот се обучаваме. Единственият начин да се развиваме е да не ни е страх да излизаме отвъд познатите си граници, отвъд зоната си на комфорт. Фризьорите трябва много да се упражняват в салоните, където работят, за да могат да усвоят техниките, които им преподаваме. Но най-вече да спрат да подстригват класически. Трябва да научат клиентите си да търсят модерното. Обучението на клиентелата зависи от знанията на фризьора. Ако фризьорът не се образова, той не може да предложи на клиентите си по-модерна визия, която те да възприемат.

Ръководите академия за фризьори. На какво искате да ги научите?

Да са търпеливи, да чуват и да разбират. Успехът не идва за един ден. Трябва да се научат да не бързат. Няма да станат фризьори с едно щракване на пръсти. Не е възможно, трябва време. И да си казват: „Ако не мога нещо, почвам отначало. И пак, и пак, и пак”. Разбира се, да не губят надежда и да не се отчайват. Да си казват, че един ден ще станат големи, но до тогава трябва да напредват стъпка по стъпка.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!