fbpx

Днес изправянето и къдренето на косата чрез термична обработка са широко разпространени, защото са удобни и бързипроцедури за промяна

Термичната обработка на косата като изправяне, къдрене и сушене с преса, маша и сешоар са в арсенала на всеки фризьор. Тези процедури обаче трябва да се използват от клиентите правилно, за дане се стига до последствия като чуплива и дори падаща коса, цъфтене и сухота.

Освен честотата на къдрене и изправяне, влияние върху здравето й оказват температурата на нагряване, типът покритие на уреда, дали косата е мокра или суха,техниката на изпълнение. При боравене с даден уред, температурата на нагряване не бива да превишава 180°, косата трябва да е суха, защото иначе гори и се изтощава, а изправянето следва да бъде по посока от корените към връхчетата, на тънки кичури, по възможност без повторения.

Добрата новина е, че на пазара се предлагат все по-модерни технологии за изработване на уредите, които спомагат за по-малкото изтъняване на косата. Важно е покритието на плочите на една преса – керамично, перлено, с импрегнирани етерични масла. Подходящи са металните плочи, обогатени с нанотурмалин – минерал, естествен източник на негативни йони и инфрачервени лъчи, които изглаждат косата по щадящ път и задържат влагата в нея. Препоръчва се също разресване на косата с четки от естествен косъм, без метална основа.

Поръчай новия брой!

В комбинация с използването на висококачествени професионални уреди за коса са препоръчителни и термозащитните средства за коса, които се прилагат преди или след обработка.Спрей, мус, серум или крем – идеята е да се постави защитна стена върху косъма, така че той да бъде максимално предпазен. Всички термични процедури изтъняват косата, лишават я от основните за нея съставки – протеини и мазнини, и затова тя се нуждае от допълнително подхранване.

Термозащитните продукти целят да подхранят косата, да намалят наелектризирането й, което е често срещан страничен ефект от термичната обработка, да възстановят баланса й. Кремовете за коса я правят блестяща и мека, но в по-голямо количество могат да я омазнят.

Има мултифункционални термоспрейове, които освен за овлажняване, спомагат за по-лесното стилизиране на косата. Те са с по-лека текстура, не утежняват или изсушават косъма, правят вида на прическата по-естествен. Спрейовете придават блестящ вид и овлажняват в дълбочина, като спомагат заглаждането на косата.

Професионалните марки предлагат също и гелове, които правят косата мека и лесна за стилизиране. Те често съдържат билкови екстракти, които задържат естествената влага в косата, премахват наелектризирането и я правят по-еластична, без да я натоварват излишно. Те служат както за фиксация, така и за защита на косата, като съдържат протеини и други активни вещества за възстановяване.

Серумите за коса обикновено се нанасят след къпане върху влажна коса и служат за защита както от климатичните влияния, така и от термичната обработка. Активните съставки са различни видове естествено добавени масла – сусамено, слънчогледово, арганово или такова от соеви ядки, които спомагат за заглаждането и възстановяването на естествения баланс на косата, хидратират я в дълбочина. Употребата имподпомага по-бързото изсушаване, което даване само удобство, но и предпоставка за по-здрава и жизнена коса.

Всички популярни и висококвалифицирани марки за грижа за косата предлагат термозащитни продукти. Повечето от тях сенанасят непосредствено преди изправяне, сушене или къдрене. Те предпазват косата и я правят податлива на стилизиране, като заедно с това я фиксират. Обикновено съдържат провитамини, протеини, силикон, витамин Е, пантенол, етерични масла. Продуктите за защита от такъв род са задължителни при тънка, боядисанаи изтощена коса. Тя има нужда от локалнаи допълнителна защита чрез качествени продукти и модерни технологии. Трябва да се има предвид обаче, че те са чудесни помощници при честото разкрасяване, но са само елемент от цялостната грижа за косата, която включва всякакви подхранващи процедури, редовно подрязване на връхчетата и целесъобразно хранене.

текст Илона Вълчева

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!