fbpx

Милен Василев е европейски треньор на Paul Mitchell и представя техниките за оцветяване и подстригване в България съвместно с колеги от Италия.

Paul Mitchell в Европа се дистрибутира от три страни – Великобритания, Германия и Италия. Фризьорът е и председател на АМСПИКЗ – бизнес организация, чиято цел е да защитава правата на собствениците на салони за красота и да регламентира и регулира бюти бранша в страната.

Днес техниката Омбре добива все по-голяма популярност в България. Какво трябва да знаем за нея?

Техниката Омбре възниква в края на 90-те години. Омбре означава сянка и първоначалната идея е това да са изкуствено направени светлини в косата, но да имат визията на естествен блясък. Тази техника става много експлоатирана от фризьорите, защото тя е лесен начин клиентът да бъде преобразен и то достатъчно дълго във времето. По краищата се нанася цвят, различен от естествения, косата в корените просто израства и няма нужда от толкова честа поддръжка. Техниката силно се експлоатира от звездите, които, ако оставят естествения цвят в корените и при липсата на побелели коси, могат да имат идеална прическа за дълъг период от време.

Какви са тънкостите в прилагането на техниката Омбре?

Тя може да бъде изпълнена по различен начин. Спецификата е, че трябва да се съблюдава еднаквата дължина на оставения цвят от корена, за да има едно естествено преливане към краищата. При изпълнението на техниката, трябва да се внимава при нанасянето на боята или обезцветителя. Работи се с тънката страна на четката за боя, нанасяйки продукта с резки отсечени движения, за да има плавен преход.

Каква е най-добрата цветова комбинация с тази техника?

Преливане от светли към тъмни корени или обратно. От светли тонове към тъмни е прекалено екстравагантно и много малко хора биха я използвали, защото по принцип краищата са винаги по-светли от гледна точна на това, че техниката имитира израстването на една коса, която е била изложена на слънце дълго време. Това е по-разпространеният вариант, но ако се търси екстравагантност на косата, може да се обърнат цветовете, като те могат да бъдат флуоресцентни – ярко червено, синьо, зелено. Те са за хора, които са в шоубизнеса и търсят екстравагантност в своята визия.

Какви са предпочитанията на повечето клиенти?

Масово предпочитане е комбинацията от естествена коса с просветлени краища. Изсветляването може да е до 2–3 тона, но това зависи от основния цвят на косата и тена на лицето. Защото ако то е много бледо и косата не е много дълга, краищата идват на нивото на лицето и то ще изглежда още по-бледо. Но най-хармонично изглеждаща е техниката, когато разликата в тоновете на косата е 2–3 тона.

За какъв тип коси и форма на лицето е подходяща?

Тази техника се прилага най-вече на дълги коси, които са не по-къси от раменете, за да се постигне добре изглеждащ вид. Ако косата е по-къса, тя стои прекалено направена, т.е. губи се част от идеята на техниката.

Kак се прави поддръжката след едно такова боядисване?

Тя е лесна, защото реално има да се прави само коренът на косата, а когато дължините израснат прекалено много, те просто трябва да бъдат повдигнати нагоре. Ако комбинацията е естествен цвят плюс изсветлени краища, поддръжката е на 4–6 месеца. А самата процедура отнема колкото едно стандартно боядисване с изключение на това, че прилагането на техниката трябва да е малко по-прецизно в зоната на преливането на цветовете. Това означава, че времето за нанасяне на цвета е 20 минути плюс технологичното време на боята или обезцветителя.

Фризьорите могат да прилагат и двата варианта – естествен цвят плюс боя или естествен цвят плюс обезцветител. Не е желателно дамите да се правят сами вкъщи, а да се доверят на професионалисти, които знаят технологията на самите продукти за боядисване или обезцветяване. Те са хората, които могат да постигнат желания резултат за вашата прическа и да ви дадат съвет как да поддържате косата си в изрядно състояние, без да има напрежение в обработените дължини.

Какви други техники за боядисване използвате за постигане на актуални и ефектни прически?

Много често марката Paul Mitchell позволява да се постигне голямо разнообразие с т.нар. block color схеми. Това не са тривиалните кичури, подредени в цялата коса, а са оцветяване на косата в повече от един цвят. По този начин прическата може да се раздвижи и дори косата да не е перфектно стилизирана, тя може да има перфектен вид чрез комбинация от 2–3 цвята. Чрез цветовете може да контролира обемът – дори да няма такъв, косата може да изглежда невероятно обемна. Друго предимство е, че може да се коригира част от лицето – ако то е по-широко например, могат да се направят по-тъмни страни, за да може визуално да се стесни. Изборът на такава техника е спрямо формата на подстригване и формата на лицето. А самият избор на цветове, защото всяка техника може да бъде приложена с различна комбинация, е съобразен с тена на лицето и естествената коса.

Какви са новите тенденции в подстригването според експертите на Paul Mitchell?

В момента много се толерират косите със средна и малко по-дълга от средната дължина, т.е до раменете или около раменете. Залага се и на къси линии, но те са във форма от 30-те години. Лека вълниста коса, не твърде обемна, но добре подредена – това е най-актуалната форма. Това са т.нар. ретро къдрици, които падат на вълни покрай лицето или леко назад. По-екстравагантни визии могат да се постигнат с техники с прекъсване на линията, или т.нар. disconnection техники. Това са къси и дълги дължини, без да има връзка между различните пластове. По този начин обемът може да бъде позициониран на различни места и да се постигне много добра визия, която лесно се поддържа и стилизира.

А какви са новите цветове за пролетта и лятото?

Цветовете този сезон доминират като натурални и до голяма степен спадат към по-топлата гама. Силен акцент е леко ръждивокафяво, а топлите цветове винаги омекотяват четите и придават една по-голяма свежест и бодрост на лицето дори и без грим.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!