fbpx

Пролетта е тук и цветовете са навсякъде. Най-хитовата услуга днес, която се предлага във фризьорските салони, е боядисването на косата. Смяна на цвят, кичури, воали, балеаж, омбре – богата гама от процедури, извършвани от обучени професионалисти, които всекидневно допринасят за ефектната еволюция на колористиката.

Крайният резултат на процедурите ще ви увери, че действително сте направили положителна промяна – косата заблестява, запазва своята еластичност и се удължава животът на цвета.

Кои са обаче основните неща, които трябва да знаем за колористиката?

VISUELS MANNEQUIN BLUSH FLASHY MIX

Да започнем с диагностика

След като настаним клиента комфортно в нашия салон, най-важно е да направим диагностика на косата, която предстои да третираме. При нея вземаме под внимание нейното здравословно състояние, растеж, тип и гъстота, предишни манипулации (ако е имало такива), съвместимост на лице и прическа, евентуално наличие на болести или дефекти в косата и скалпа. Разбира се, трябва да сме наясно с очакванията на самия клиент.

При диагностиката се определя какъв е основният цвят, какъв е цветът в дължината, дали има и какъв процент са белите коси (ако например клиентката е с 25% бяла коса, слагаме 25% от натуралния цвят плюс цвета, който тя си е избрала).

Значението на диагностиката е особено важно, когато се извършва драстична промяна на цвета. В такъв случай фризьорът трябва да консултира клиентката дали е удачно процедурата да се извърши на един път, или са необходими няколко процедури в определен интервал от време. Важна е, разбира се, и грижата за косата – каква е била полагана до този момент и каква е необходима след манипулацията – продукти, времетраене на ползването им и т.н.

За да определим една коса като здрава, тя трябва да има блясък, гладък външен слой на косъма, сила и устойчивост, добра еластичност и влажност. Обратното, признаци на коса в лошо състояние са отвореният външен слой на косъма, повреден корен, цъфтеж, сухота. Ако косата е твърде пореста, то на клиентката следва да се обясни, че косъмът трябва първо да заздравее и чак тогава да се правят химични манипулации.

Поръчай новия брой!

Кожен тест

Част от диагностиката е и тестът за чувствителност, който се извършва преди боядисване. Някои хора са алергични към външен контакт с химикали. Това може да причини дерматит, а при по- тежки случаи дори перманентно оставяне на белези по кожната тъкан и загуба на коса. Клиентите могат да са алергични и към вътрешни и външни дразнители, което ще доведе до реакция. Тестът се прави 24 или най-много 48 часа преди химичния процес, а целта му е да установи дали кожата на даден клиент реагира на химикалите в боите.

Тестът се осъществява по следния начин.

1) Малко количество от използвания цвят се смесва с точното количество оксидант (или активатор) – според препоръките на производителя.

2) Почиства се част от кожата – квадрат от 8 мм зад ухото. Нанася се малко спирт върху памучно тампонче, за да се отстрани мазнината от кожата.

3) Малко от сместа на боята се нанася върху кожата.

4) За да се предпази, парчето с цвят се покрива с обикновена превръзка. Помолете клиента да ви информира за дискомфорт или дразнение през следващите 24 часа и запишете час с него след края на този период, за да проверите дали има признаци на някаква реакция.

5) При налична контраиндикация – възпаление, раздразнение, подуване, сърбеж, тогава не трябва да се изпълнява плануваната услуга, в противен случай съществува риск реакцията да засегне цялото тяло. Ако пък няма никаква реакция към химикалите, третирането може да се изпълни.

Класификация на цветовете

Цветовете в колористиката се делят на първични и вторични.

Първичните цветове са синьо (студен цвят), жълто (топъл цвят) и червено (студен -топъл 50 на 50). Всички цветове в природата са смесица от тези три основни. Цветът на кожата, очите и косата представлява разнообразни комбинации и пропорции на сини, червени и жълти молекули. Пигментите, които оцветяват косата ни, се намират в кортекса. Основните цветове имат различен размер на молекулата и тежест на пигмента.

Синьото има най-голяма молекула и тежест на пигмента, следвано от червеното и жълтото. В ствола на косъма сините молекули (като най-големи) стоят най-близо до кутикулата и са най-лесният за премахване пигмент. Тъй като червеното се намира по-дълбоко в кортекса, то се премахва по-трудно спрямо синьото.

Жълтото стои още по-дълбоко в кортекса и по тази причина се премахва по-трудно при изсветляването. Това изисква по време на боядисването стволът на косъма да се разтвори достатъчно и за дълго време. След края на манипулацията се използва киселинен шампоан, за да се задържат пигментите в косъма и той да се затвори.

Естественият цвят на косъма и кожата зависи от количеството и гъстотата на меланин в тях. В косъма той бива два вида – еумеланин и феомеланин. Еумеланинът създава черния и тъмно­кафяв цвят, като определя колко тъмна е косата, а феомеланинът дава червени и жълти тонове, създавайки „топли” цветове като кестеняво и златисто. Тези пигменти се произвеждат в места, наречени меланоцити, които се намират в долната част на дермата. Когато оцветяваме, изсветляваме или неутрализираме цвета на косата, ние всъщност въздействаме точно на тези пигменти.

color-wheel-chart

Вторични цветове са оранжево, зелено и виолетово. Получават се при смесването на първичните, два по два. Оранжево = червено + жълто, виолетово = червено + синьо, зелено = жълто + синьо.

Цветът на косата, който виждаме, се състои от наситеност и оттенък. Наситеността означава колко светъл или тъмен е основният цвят на косата. Нарича се още височина на тона – тъмната коса има ниска, а светлата има висока.

Във фризьорството има десет нюанса – черно, кафяво, тъмнокестеняво, среднокестеняво, светлокестеняво, тъмнорусо, русо, светлорусо, много светлорусо и изключително светлорусо. Във всички бои има оттенъци. Те са натурален, сив, виолетов, златист, меден, махагон, червенотютюнев, бежов и син. Първата цифра след цвета е първичен оттенък, а втората цифра е вторичен, като влиянието им е 60 към 40. Номерациите варират според различните марки. Ако клиентката например е с основен цвят четворка (среднокестеняво), имаме червен оттенък. На шестица (тъмнорусо) съответства оранжев и т.н.

При неутрализиране на даден цвят се използва съответно неговият срещуположен в колелото на цветовете. Така например нежеланите жълти нюанси на русото се коригират с виолетов пигмент. Ако косата червенее, неутрализираме със зелен пигмент, оранжев със син и т.н. Ако имаме жълто-оранжево, слагаме синьо и виолетово, за да постигнем хубав пепеляв цвят.

Това е само един дял от колористиката. По-нататък ще се запознаем с боядисването на натурална коса и на такава, която вече е била третирана, както и с тънкостите на оцветяването, когато в косата има бели косми.

Колористика II част

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!