fbpx

Докато има мъже, брадите винаги ще са на мода.

Нещо повече – те сякаш с всеки ден набират все по-голяма популярност. Дали стилът ще е така известният лъмбър с дълга, гъста брада, заемаща половината лице, или тя ще е по-къса, брадата продължава да е интегрална част от мъжката визия, сексапил и увереност.

За да се постигне обаче подобен ефект, трябва да се полагат нужните грижи. Господата не бива да забравят важността на създаването и поддържането на хигиенни навици спрямо лицевата си окосменост. В противен случай резултатът не просто ще е естетически неприветлив, но би могъл дори да е потенциално опасен.

coiffure beauty january 2018 beard

 Замърсяване на брадата

Неподозирани са рисковете, които крие небрежното отношение към брадата. Научни изследвания още от 60-те години стигат до заключението, че брадите събират повече микроби, отколкото гладко избръснатите лица. Това може да доведе до кожни инфекции и разпространяването на микроорганизми като стафилококи, причиняващи бактериални инфекции на космения фоликул. Според Международната фондация за дерматология фоликулитът, който представлява повърхностна инфекция на единични космени фоликули, често се появява именно в окосмени области. Гнойните пъпки съответно налагат лечение с антисептични сапуни и при нужда с медикаменти.

Никоя брада не е защитена, но колкото по-гъста е тя, толкова по-голяма е вероятността в нея да се задържат бактерии и мръсотии, като микробите се разполагат между космите. Най-замърсен е участъкът около устата и ноздрите. Брадата би могла да е източник на проблеми дори при боледуване, тъй като кашлянето и кихането изпращат бактериите право в нея. Като последствие там се размножава опасният стафилокок.

Оказва се, че брадата създава потенциална опасност не само за притежателя си, но и за околните. Според Каръл Уокър, консултант трихолог от Бирмингамския трихологичен център, брадата е като „бактериална гъба”. По космите на лицето, без да подозираме, често остават малки късчета храна и мръсотия от околната среда, попадат също секрети от носа и слюнка. Всичко това води до създаването на благоприятна среда за размножаване на бактерии. Освен това пищното лицево окосмяване повишава риска от предаване на бактериални зарази на околните или попадане на лактогени в устата.

В списание Anaesthesia е публикувано ново любопитно изследване, според което носещите хирургически маски брадати мъже хвърлят далеч повече бактерии в зоната под устните спрямо гладко избръснатите. Това може би са важни новини не само за хирурзите, но и за много други хора, тъй като маската все по-често навлиза в ежедневието като превантивно средство срещу върлуващи вируси.

 Хигиена и продукти

Хигиенните навици и козметиката за брада значително ще подобрят шансовете ви да избегнете гореописаните опасности. Появата на сърбеж обикновено е индикатор за мъртва кожа и лоша хигиена на косъма. При отглеждането на по-голяма брада върху суха кожа пък е възможно дори да се появи пърхот. Затова стремете се, ако не всеки ден, то поне през ден да измивате и сресвате брадата си. Тя се нуждае и обича това, а и по този начин успява да натрупа естествените мазнини, за да се поддържа структурата на косъмчетата в норма.

Препоръчително е да се снабдите със специално разработени продукти, които са деликатно ароматизирани и избавят брадата от себума и мръсотията, оставяйки я чиста и пухкава. Намокрете лицето си с топла вода, направете пяна между дланите и я нанесете, втривайки я в брадата и мустаците. Използвайте върха на пръстите си, за да ексфолирате – така по-лесно ще премахнете мъртвите кожни клетки. Задължително сресвайте брадата и мустаците си. Това ще премахне малките частици мъртва кожа и ще подсили космените фоликули. Важно е, разбира се, да изберете подходящи гребени с едри зъби.

Щом веднъж се уверите, че брадата ви е добре измита и сресана, идва ред на маслото. То е най-употребяваният продукт от арсенала на брадатия мъж. Предназначението му е да овлажнява и подхранва брадата и кожата под нея. След неговото действие космите израстват по-здрави, усещат се по-меки и изглеждат по-добре.

Повечето масла съдържат чудесни аромати и придават на брадата приятно ухание. Обикновено се продават в стъклена опаковка с капкомер. Преди употреба е добре да измиете ръцете си, след което слагате няколко капки в дланите си и масажирате брадата и кожата си. Маслото се абсорбира бързо и оставя брадата добре подхранена и с лек приятен аромат.

След като брадата ви израсне и придобие обем и форма, може да се насочите и към балсама. Препоръчителни са плътните балсами, които предотвратяват брадата да стане твърда и жилава. Като цяло търсете балсам, който омекотява косъмчетата, придава им блясък и насърчава техния растеж. Ако брадата ви е дълга, но не и достатъчно тежка, съветът е да използвате балсама не по-често от веднъж седмично, за да дадете на косъмчетата по-голяма възможност да застанат правилно.

Дилемата: масло или балсам

Нека това не ви притеснява, тъй като двете могат да се употребяват както заедно, така и поотделно. Важно е обаче да правите разлика между тях. Маслото е продукт, който овлажнява кожата и подхранва косъма. Получава се при смесването на различни натурални и етерични масла с благотворно действие. На свой ред балсамът се получава след затопляне и смесване на различни овлажнители (натурални и етерични масла) и уплътняващи продукти – ланолин, вазелин или пчелен восък.

Балсамът придава красив матов блясък на косъма и осигурява възможност за контрол върху неговата форма. Друга разлика с маслото, което традиционно се използва след къпане, е, че балсамът може да влезе в действие по всяко време за незабавен визуален ефект. Препоръчително е да използвате натурални (а не синтетични) продукти, тъй като те се абсорбират по-добре от кожата.

Освен ако целта ви не е да добиете твърде ексцентричен вид, не трябва да забравяте подстригването. То се прави през определен период, обикновено веднъж в седмицата, но зависи с каква бързина расте брадата. Имайте предвид, че космите на мустаците и брадата не растат с еднаква бързина. Вместо да импровизирате пред огледалото, рискувайки да не получите желания резултат и дори да се нараните, най-добре се доверете на професионален бръснар, който ще се погрижи за отличния вид на брадата ви. Все пак бръснарниците, или т.нар. барбършопове продължават да са актуални като места с неподражаем чар, където съчетавате подстригването на брадите си с разтоварващи разговори за вчерашния мач, политика, жени и т.н.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!