fbpx

На границата на два сезона

Лятото все още е тук, но вече като че ли бавно, бавно отстъпва място на красивата и нежна есен. Топлите слънчеви лъчи, както и други фактори като градски прах, морска среда (пясък, сол), хлор от басейните, вятър и климатици допринасят за силното изсушаване и замърсяване на кожата ни (по лицето, тялото, главата), като освен това я правят много податлива на стареене. Слънцето предизвиква и появата на пигментни петна, които трябва да се следят внимателно за растеж, кървене или зачервяване (в такъв случай е нужна консултация с лекар) или в други случаи да се третират с избелващи продукти и процедури. Затова е важно да знаем с какви продукти и терапии да подхраним и най-вече да хидратираме кожата си след дългото лято като допълнение към интензивната грижа през горещите летни дни. Важно е да се отбележи, че понякога на кожата й липсват липиди, а не вода, което изисква друг тип лечение или домашна терапия.orogold-how-to-get-celebrity-skin-face-masks

Най-общо методите за подхранване на кожата след лятото са ексфолиране, пилинг, хидратиращи маски, добри кремове с много витамини. За отстраняване на пигментацията обикновено се използва кислородна мезотерапия, обогатена с витамини, химичен пилинг с различни видове киселини, микродермабразио. Бръчките са пряко следствие от дехидратацията на кожата и тяхното премахване става по няколко основни начина – нанасяне на кремове, които съдържат витамини или коензим Q10; хидратация с маски; мезотерапия или по-безболезненото и по-малко вредно въвеждане на коктейл от хранителни вещества в кожата – фонофореза.

Какво трябва да знаем за нашата кожа

Кожата на всеки здрав човек се състои от три главни пласта – епидермис, дерма и хиподерма. Епидермисът е най-горният слой със защитни срещу външната среда функции, без кръвоносни съдове. Това е мястото, където се натрупват мъртвите кожни клетки, в които се съдържат бактерии и отпадни вещества. Затова е хубаво да се грижим за отстраняването на такива клетки, като редовно ексфолираме кожата си. Дермата е вторият слой, в който се намират кръвни капиляри и нервни окончания. Дермата отговаря също за хранителните вещества на кожата, нейната защита, хидратация и общо здраве. Хиподермата е третият слой, в който се намира подкожният слой мазнини. За да е здрава и сияйна кожата ни, всички слоеве трябва да са обгрижени по подходящ начин, а на дермата и хиподермата да се доставят хранителни вещества в достатъчни количества.

Магията на алфа-хидрокси киселините

За по-добро състояние на кожата след лятото се препоръчват ексфолиращи процедури с продукти, съдържащи алфа-хидрокси киселини (AHA) или плодови ензими, които да почистят кожата в дълбочина, да я овлажнят и да намалят бръчките. Основните алфа-хидрокси киселини са лимонена, гликолова, млечна и бадемова. От тях за есенно регенериране са подходящи млечната, гликоловата и лимоновата киселини.

Млечната се извлича от кисело мляко или е естествено производна на вътреклетъчното дишане на организма. Млечната киселина хидратира в дълбочина, като не само привлича влагата, но я задържа, избелва кожата, премахва фините линии. Млечна киселина е подходяща за кремове срещу акне, омекотяващо мляко за тяло и крем за лице. Тя е подходяща и за свръхчувствителна кожа.

Гликоловата киселина се извлича от пъпеш, ананас, захарна тръстика и други източници. Използва се заради способността си да намалява хиперпигментацията и бръчките, както и да хидратира външния слой на кожата. Гликоловата киселина е с малка молекула, което спомага за по-бързото й усвояване от организма и съответно за по-бързия ефект от процедурите с нея. Тя се намира в козметични средства за домашна употреба (гелове, кремове, лосиони и серуми), а също така се използва в козметичните салони при химичен пилинг.

Гликоловата киселина забавя производството на меланин, изглажда бръчките, стимулира производството на колаген и еластан, ексфолира кожата. След използването на гликолова киселина за изглаждане на бръчките (по-дълбоки и такива, причинени от слънцето) и почистване на кожата е важно да се сложи крем със слънцезащитен фактор, за да се предотврати обратният ефект – хиперпигментация, тъй като киселината прави кожата много чувствителна към слънцето.

Лимонената киселина се добива от кората на лимона или от сока му. Известна е със своето тонизиращо, омекотяващо и почистващо действие върху кожата. В козметиката тя е консервант на витамин C, който е особено полезен за кожата, излагана на слънце, тъй като предпазва от натрупването на свободни радикали, индуцирани от UV лъчите, които от своя страна водят до по-бързо стареене на кожата. Витамин C също спомага за подобрената еластичност на кожата, но трябва да знаем, че ефектът на витамините е видим само когато те се използват в комбинация едни с други. Витамин C е много ефективен при хидратацията на кожата. Продуктите с лимонена киселина са подходящи за по-зряла кожа, тъй като я стягат и премахват бръчките.

Ако за нормална и смесена кожа се предпочитат пилингови процедури, то за мазната кожа се избират почистващи води и кремове с матиращ ефект. Сухата кожа пък се влияе много добре от термалната вода, която може да се ползва и върху чисто лице, и върху грим.

Маски

Маските за кожа са особено важни, защото представляват по-концентрирана терапия. Можем да изберем да си купим такава (по-бързия вариант), а можем и да си приготвим домашна маска, която също има много добър ефект върху кожата. За суха кожа при домашните маски обикновено се ползват плодове като банан, слива и пъпеш, а мазната кожа се повлиява добре от диня, морков, краставици, яйчен белтък. Предимството на купените маски е, че полезните вещества са в по-голяма концентрация, освен това са съчетани с повече други активни вещества и така ефектът им е по-бърз и разнопосочен.

Движение и храна

Редовните масажи под душа, които засилват кръвообращението (а оттам и жизнеността и детоксикацията на кожата), са необходими за освежаване на кожата и поддържане на нейната здравина, еластичност и сияйност. Може да изберете леки упражнения, както и да раздвижите горния слой на кожата с енергични масажи. Храната е от особено значение за добрия вид на кожата. Достатъчното количество вода ще я предпази от изсушаване отвътре.

текст Илона Вълчева

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!