fbpx

Пролетният сезон наближава, настроението е приповдигнато, а русият цвят на косата отново изглежда великолепно и все повече се вписва в омекващото време. Както винаги той е актуален в различни нюанси, изисква внимателна и постоянна грижа и действително е труден за поддържане, но когато резултатът е ефектен, усилията са си стрували.

Изборът този сезон

Изкушението да се придържате към най-актуалните прически безспорно е голямо, но преди това е много важно да съобразите тона на косата с цвета на кожата, очите и веждите, в противен случай рискувате да постигнете неудачен резултат, който ви придава уморен вид и може би дори добавя някоя и друга година отгоре.

Светлата кожа например е подходяща за платиненорусото, което запазва мястото си сред актуалните цветови тенденции за 2018 г. Нюансът е изключително труден за поддържане особено ако имате естествена тъмна коса. Препоръчително е да се доверите на професионалист, тъй като процесът на изсветляване на косата изисква експертни знания, за да се получи желаният тон. Освен това изсветляващият продукт е силен и сваля цвета от ствола на косъма, което може да повреди косата.

Професионалният колорист няма да допусне косата и скалпа да изгорят от изсветляващия продукт, необходим за постигане на нюанса. Платиненорусото е удачен избор за къси прически и за дами, чиято кожа е светла и с розов оттенък. Обратното, дългата платинена коса в комбинация с тъмен тен може да произведе откровено вулгарен ефект.

coiffure beauty march 2018 modern blondes 4След като допреди година актуална тенденция в русите прически беше омбре с тъмен корен и светли краища, през 2018 г. е обратното – на мода е светлият корен с тъмни краища, например комбинация от русо с шоколадов оттенък. Сред тенденциите са и по-нестандартните тонове – зелено, жълто, синьо, но не наситени и ярки, а по-бледи.

Ягодоворусото за кратко като че ли бе изчезнало от светлината на прожекторите, но тази пролет се завръща, за да обогати визията с доза оригиналност. Откроява се с червеникаворозови нюанси, които придават изисканост и позволяват фантазия в избора на вариации – от бежово с много деликатен розов оттенък, до топлите червеникави нюанси, от по-тъмни до по-леки, от по-интензивни до по- меки. Многообразието е впечатляващо, но и тук е добре да имате предвид, че ягодоворусото подхожда на светла кожа и коси с различни дължини.

Поръчай новия брой!

Златистият цвят няма как да стане демоде. С цялото си великолепие той е сред най-търсените нюанси на русото и през този сезон. По-лесен е за постигане, тъй като далеч повече се доближава до естествения рус нюанс. За повече блясък може да заложите на прически с кичури в златист нюанс. Тайната се крие в специалния микс, от който се получава желаният тон – златисто, медно и маслено русо.

Няма бързо да отшуми една тенденция от последните години, а именно бронд (комбинация от brown и blonde) – смесване на русо и кафяво до получаване на топъл карамелен цвят, в който различните нюанси се сливат, но и едновременно с това се подчертават разликите им. Все по-популярен е бронд с розово – стилистите определят този меланж като често търсен. Към русото и кафявото се добавя розово, а визията става по-свежа и с елемент на закачливост.coiffure beauty march 2018 modern blondes1

Розовото като цяло вече е пълноценна част от света на блондинките.

Ексцентрично или не, то допълва русия цвят по особено игрив и вълнуващ начин, без да прави компромиси с естетиката. Може да избирате между вариант на омбре, плавен цялостен цвят или вътрешни кичури от бебешко розово, през бледорозово, до яркорозово към цикламено, вариантите са безгранични. Друг вариант, ако цветът покрива цялата коса, е една идея по-бонбонено розов с малък кафеникав корен или по-наситено розов – сякаш косата расте розова в корена и изсветлява надолу.

Комбинацията от яркорусо с пясъчни нюанси придава изисканата рамка на класическото русо. За дамите с по-тъмен тон на кожата подходящ е пепелнорусият цвят. Той е по-лесно приложим със сив или кафяв оттенък, тъй като предполага само частично изсветляване на косата. Може да съчетаете светлорусия с пепелнорус нюанс, за да получите по-естествен вид, който е предпочитан от много дами през лятото.

Задължителната грижа

Русият цвят е изключително неустойчив. Колкото и прекрасен да е, той изисква специална, последователна и най-вече правилна грижа. Изсветляването на косата всъщност премахва естествения пигмент в космения фоликул.
Колкото по-жилава е косата, толкова по-силно трябва да бъде изсветляването. По този начин обаче слънчевата радиация по-лесно ще й причинява вреди. Това налага да се промени рутинната грижа за косата, като препоръчителни са продукти с UV защита и шампоан за руси коси. Колкото по-светла е косата, толкова повече тя се нуждае от грижа.coiffure beauty march 2018 modern blondes 3

Виолетовият шампоан е верен помощник на блондинките. Когато косата често се измива или се излага твърде много на слънце, сините молекули в нея се премахват лесно и тя добива месингов или жълт нюанс. Противодействието на този ефект изисква сините молекули в косата да се възстановят. Един от най-добрите начини за това са тониращите шампоани. Това са шампоани с цветен тон, добавен към тях.

Цветните тонове имат функцията да променят леко вида на косата и да омекотят ярките цветове или променят нежеланите нюанси. Тониращите шампоани се предлагат в различни нюанси – синьо, виолетово, червено, оранжево. Подходящият цвят за противодействие на друг цвят се определя от цветното колело.

За русите коси най-удачен е виолетовият (или антижълт) шампоан, защото виолетовият и жълтият цвят стоят един срещу друг в цветното колело и се неутрализират. Пигментите в шампоана си взаимодействат с жълтото и по този начин намаляват неговата интензивност. Резултатът е, че по-дълго време поддържате косата си руса и по-рядко се налага да посещавате фризьора си.

Същевременно пигментите в шампоана не са достатъчно силни, за да стане косата виолетова. Напротив, възможно е на пазара да срещнете продукти с недостатъчна концентрация, затова внимавайте при избора си. Шампоанът се нанася 1–2 седмици след боядисването, като се започва през едно измиване на косата. Оставете го да подeйства минута–две и разредете употребата, ако забележите, че косата добива твърде пепеляв вид.

Ако пък продължава да жълтее, направете обратното. Колко често да се използва, зависи от типа на косата, качеството на боята и наситеността на жълтото. Някои го нанасят при всяко миене, други – веднъж месечно.

Безамонячните бои все повече навлизат в употреба, тъй като тенденцията е по-малко да се залага на агресивни продукти. Нулевото или незначително съдържание на амоняк ги прави безвредни. Безамонячните бои от най-ново поколение съдържат подхранващи съставки на растителна основа, които са изключително полезни. За разлика от амонячните те не действат директно върху вътрешността на косъма, а го обгръщат по повърхността му. Резултатът е по-гладка и жизнено руса коса.

Не бива да се забравят и специалните шампоани за руса коса. Тъй като тя е много суха от манипулации и бои, препоръчително е те да са интензивно овлажняващи, подхранващи, възстановяващи или регенериращи. След измиване непременно трябва да се използва балсам, а веднъж в седмицата – маска за коса. Добре е маска да се прави и преди боядисването. Ден или два по-късно, когато настъпи боядисването, косата ще е жива и заздравена, разнасянето на боята ще е лесно и равномерно, а ефектът от боядисването ще е по-дълготраен.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!