fbpx

Естетичната медицина все повече заприличва на пластичната хирургия. В днешни дни има ан­тиейджинг процедури, които са неинвазивни и постигат отлични резултати за лифтиране на кожата, без да са необходими редовни посещения. Една такава тенденция е тредлифтингът с мезоконци. Това е нехирургичен, ефективен и иновативен метод, който намалява отпускането на лицето, заличава видими по­върхностни линии и бръчки, моделира силуета на тяло­то.

Отпечатъкът на годините не може да се пренебрегне – кожата на лицето се отпуска, забелязва се увисване в ъглите на очите, нарушава се контурът, но тредлиф­тингът може да се погрижи за тези несъвършенства. Третираните зони забележимо се стягат, възвръщат своята еластичност, като не се изменя първоначална­та им структура. Процедурата е напълно безопасна, не отнема дълго време, а обновяващият краен резултат връща годините назад.

Какво представлява процедурата?

За тредлифтинга се използват биорезорбиращи конци със специална структура тип рибена кост, прикрепени към специална игла, която е направена от медицинска стомана. Те са изработени от изцяло биосъвместим, инертен и стерилен материал, като обикновено това е полидиоксанон – полимер, който в продължение на дъл­ги години е използван за хирургически шевове, включи­телно в кардиохирургията, но вече намира приложение и сред методите за разкрасяване и подмладяване.

Иглата се използва като водач, който въвежда мезоко­неца в кожата. Благодарение на специфичната си струк­тура конецът започва мигновено да затяга отпусна­тата кожа. След това иглата се изважда, а тънките конци остават имплантирани и невидими под кожата, без да се усещат при допир. В рамките на 6–8 месеца след процедурата те се разграждат напълно в кожата до вода и въглероден диоксид, като при този процес мезоконците стимулират фибробластите да започ­нат засилено производство на колаген. Така ефектът се запазва дори след разграждането на конците, тъй като тялото в този период е изработило матрица от колаген и еластични влакна около поставените конци. Еластичността се запазва, подобрява се микроциркула­цията, намаляват мастните депа в зоните с целулит и кожата видимо се изглажда.

Тредлифтингът е безболезнен. Достатъчно е преди процедурата да се осъществи локална анестезия върху зоната, която предстои да бъде третирана. Все пак е възможно да възникнат някои дребни нежелани реакции в зоните, където прониква иглата, като синини, леки подувания, сърбеж. Евентуалната поява на оток зависи от броя на използваните конци и големината на трети­раната площ. Дори да има подобни симптоми, те отшу­мяват от три до седем дни след процедурата. Нейната продължителност е между 30 и 45 минути, като резул­татите са видими малко след нейното завършване. Максимален ефект настъпва след 2–3 месеца. Мезокон­ците повдигат тъканите и след изтичането на този период се наблюдава синтез на нови колагенови фибри със стягащ и лифтиращ ефект.

В какви случаи мезоконците са подходящи?

 Процедурата е отговор на промените в кожата, които идват с възрастта. Те най-често се забелязват по ши­ята, брадата, челото, ъгълчетата на очите, вътреш­ната част на рамене и бедра. Процедурата е подходяща в случаи на силно изразени бръчки по челото или слъзна бразда. Зоните, които се повлияват особено успешно от тредлифтинга, са ръце, корем, деколте, вътреш­ната част на бедрата. Целта е да се повдигне кожата там, където участъкът е отпуснат, и да се постигне по-добър силует. Макар да се асоциира най-често с ко­рекции на възрастовите ефекти върху лицето, процеду­рата е подходяща и за моделиране на корема. Там може да се постигне намаляване на обиколката, стягане и образуване на талия. Една част от конците за корема се поставят в акупунктурни точки, които подобряват обмяната на веществата, други се слагат по определе­ни линии за стягане на кожата. По-нататък принципът на действие е практически същият, както и при лицето. Конецът започва да се разгражда на малки парченца, но фибробластите отделят колаген, който поддържа ко­жата плътна и лифтирана.

Важно е все пак да се подходи с реалистични очаквания към процедурата. Тя е подходяща за хора с умерено от­пускане на тъканите и нарушен лицев контур. В повече­то случаи максималният постижим ефект е повдигане на кожата с 1–1,5 см. Процедурата действително е иновативна и ефективна алтернатива на по-скъпите хирургични лифтинги, но няма как напълно да ги замес­ти особено ако става въпрос за случаи на прекомерно увиснала кожа или по-сериозни кожни дефекти.

Какво е важно да знае пациентът преди и след процедурата?

Препоръчително е за около седмица след нея да се огра­ничи мимиката (енергично дъвчене, рязко отваряне на устата и други активни движения в долната част на лицето) и прекалено твърдите храни, да се избягват го­рещи душове в продължение на 2–3 седмици и интензив­ни физически натоварвания. Обяснимото леко дразнене на входните точки на иглата веднага след процедурата не е тревожно. Около тях могат да се образуват синини поради богатото кръвоснабдяване на лицево-челюстна­та област, но те отшумяват максимум за седмица. Неприятното чувство може да се облекчи, като веднага след поставянето на конците и през следващите дни се нанася крем. В случай че се появи инфекция или се усети по-остра болка, консултацията с лекар е задължителна.

Препоръчително е да се избягва приемът на аспирин и алкохол три дни преди и след процедурата. Друга пре­поръка на специалистите е през първите три дни след процедурата да се използват две възглавници за сън. В периода, през който тъканите се възстановяват, може да се нанася обичайната козметика, но внимателно и без травмиране на тъканите.

Какви са противопоказанията?

Тредлифтингът не се препоръчва на бременни и кърме­щи жени. Задължителна е предварителната консулта­ция, по време на която с дерматолога се обсъжда дали в миналото е поставяно друг вид попълващо средство, страда ли съответният човек от вътрешно заболява­не или смущения в съсирването на кръвта, приема ли медикаменти и хранителни добавки. Едва тогава спе­циалистът решава как да продължи, обяснява предсто­ящата процедура и очакван ефект.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!