fbpx

Въпросът за мъжката потентност винаги е деликатен. В ежедневните разговори и шегите, които разменят помежду си мъжете, той често бива преекспониран в преувеличени сравнения на половите завоевания и тяхната продължителност. Това като че ли изтиква в периферията здравния аспект, а той не бива да бъде подценяван.

Нещо повече – възможно е именно той да се окаже предизвестник на сериозен здравословен проблем, бил той от физическо, или психическо естество. Именно на този аспект от темата си струва да обърнем по-голямо внимание, тъй като по различни причини господата или не са склонни да говорят за проблемите си от полово естество, или не ги вземат достатъчно насериозно. Допълнителен повод на въпроса да се гледа с повишена тревога е, че през последните години все повече мъже страдат от безплодие.

coiffure beauty potentnost

 Думата потентност означава сила и най-често се подразбира като сексуалната мощ на мъжете. Тя обикновено се определя от нивата на хормоните и най-важния сред тях – тестостерона. Той е отговорен за проявата на вторични мъжки сексуални характеристики и нивата му са пряко свързани със сексуалната функция. Масовата представа е, че проблеми от подобно естество възникват само в по-късна възраст, което не е съвсем вярно, тъй като мъжката потентност поначало зависи от различни фактори, които не са свързани единствено с възрастта. Разбира се, голямо е значението на сърцето, кръвоносните съдове, нервната система и ендокринната жлеза. Също толкова важни са обаче и редица психологически фактори – характерът, темпераментът и въобще цялостното отношение към живота. Самоувереността и житейският опит може дори да са от ключово значение. Накърненото достойнство или ниското самочувствие често водят до еректилна дисфункция. Психически травми от детството често се проявяват на физическо ниво и причиняват сексуални проблеми. Любопитен факт е, че преди две десетилетия 80% от лекарите смятали, че еректилната дисфункция е причинена от психологически фактори, тъй като не откривали конкретен източник на проблема. Днес процентът е паднал до 10–15%, но специалистите продължават да са категорични, че без помощта на психотерапевт вероятността за ефективно лечение е по-малка. Каквато и да е причината, самата проява на проблема травмира мъжа, който започва да се страхува от повторение на провала си в леглото и това значително обременява психиката му.

Поръчай новия брой!

От медицинска гледна точка важен фактор за смущения в ерекцията е и постепенното стареене на гладката мускулатура, от която е изграден членът. При мъжете над 50 години започва бавен процес на отслабване на мускулите, породен от ниските нива на колаген. Като последствие пещеристите тела, съставящи пениса, стават все по-малко еластични и оттам се намалява притокът на кръв към него. Както обаче вече споменахме, възрастовият фактор при мъжката потентност не е правило. Много често влошаването на сексуалния живот е причинено от болести на кръвообращението, например атеросклероза или все по-често срещаното сред младите високо кръвно налягане. Връзката между болестите на кръвообращението и смущенията при ерекцията е много силна. Затрудненият приток води до намаляване на количествата кръв в пениса, което означава слаби ерекции, трудно задържащи се до края на половия акт. Както е възможно човек над 70-годишна възраст да е полово активен, така някой само на 30 може да страда от тези проблеми.

 Като цяло обаче сексуалния си връх мъжете достигат около двадесетгодишна възраст. От този момент нататък е все по-вероятно те да имат различни проблеми в леглото. Както е и с другите органи, напредването на възрастта отслабва функциите на пениса. Основните проблеми, свързани с мъжката потентност, са еректилната дисфункция, преждевременната еякулация и безплодието.

 Еректилната дисфункция се среща най-често. Това означава неспособността да се получи или поддържа ерекция по време на полово сношение. Данни сочат, че тя засяга 50% от мъжете между 40 до 69 години и близо 70% от мъжете над 70-годишна възраст. Факторите за възникването й могат да са различни – увреждане на нервите в пениса или намалена циркулация на хормоните в тялото. Проблем със задържането на ерекция може да имат мъже, страдащи от високо кръвно налягане, диабет, неврологични заболявания, травма на таза, хормонални изменения (ниски нива на тестостерон), дори тютюнопушене, което намалява притока на кръв към пениса и влошава кръвоснабдяването.

 Какво да правим?

Колкото по-бързо вземете мерки, толкова по-скоро сексуалният ви живот отново ще е нормален. Преди всичко имайте предвид, че сексуалната функция зависи от цялостното състояние на организма. Не подценявайте вероятността еректилната дисфункция да е симптом, че не обръщате достатъчно внимание на здравето си. Колкото и да е трудно, непременно трябва да спрете пушенето. Пробвайте също така да увеличите упражненията – те подобряват циркулацията на кръвта и облекчават стреса. Не по-малко важни са подходящият хранителен режим и повишеното внимание към алкохола (не повече от 30 до 50 мл на ден, като е препоръчително все пак да не консумирате спиртни напитки всеки ден и със сигурност да не прекалявате с тях преди секс). Ако все пак проблемът се окаже от психологическо естество, страдате от депресия или тревожност, най-добре се консултирайте със специалист. В случай че имате проблеми във взаимоотношенията с половинката си, трябва да поговорите с нея. И в двата случая ще трябва да сте напълно откровен за сексуалните си проблеми. Потиснете ли ги в себе си, те само ще се задълбочат.

 Другият проблем, който може да засегне мъжете в напреднала възраст, е преждевременната еякулация. При подобно смущение мъжете може да постигнат ерекция, но стигат до оргазъм веднага или твърде скоро след това. Преждевременната еякулация често пъти представлява всъщност психологическа реакция към външни дразнители. Емоционалното разстройство и стресът могат да допринесат мъжът да бъде споходен от подобен проблем, което рискува да произведе допълнително усложняване на ситуацията.

 Какво да правим? Сред задължителните мерки е на първо място да се потърси лечение от психично-здравен специалист. Придържайте се и към всички съвети, касаещи решаването на проблема с еректилната дисфункция.

 Безплодието също е голям проблем, възникващ с напредването на възрастта. Възможно е то да има връзка с еректилната дисфункция, но може да се проявява и като самостоятелен проблем. Невъзможността на мъжа да поддържа ерекция може понякога да е биологична реакция именно на безплодието. Със стареенето е възможно броят на сперматозоидите да намалее, с което намаляват и шансовете за зачеване на дете. Има вероятност също така сперматозоидите да са блокирани и ефективността им да намалее. Като цяло с напредването на възрастта нараства вероятността мъжът да бъде засегнат от инфекции, замърсители в околната среда, лекарства.

Какво да правим? Решението на проблема изисква специализирани лекарства или алтернативни форми на лечение. Нужно е също така изследване на еякулат, с помощта на което се определят следните параметри: обем, концентрация на сперматозоидите, процент на подвижни сперматозоиди, качество и морфология на сперматозоидите, левкоцити, киселинна фосфатаза, фруктоза, цинк. Мъжете с концентрация на сперматозоидите по-малко от 10 милиона на милиметър еякулат или проявяващи клинични симптоми на хипогонадизъм (състояние, при което тялото не синтезира достатъчно тестостерон) е необходимо да направят ендокринологични тестове. Биопсията на тестисите пък е изследване, с което се определя състоянието на сперматогенезата. При него се взема тъкан за евентуална изолация на сперматозоидите, необходими за някои от методите на помощна репродукция.

Господата, които спортуват и всеки ден са във фитнеса трябва също да внимават. При по-дълъг период на приемане на анаболни стероиди се понижава способността за поддържане на ерекция, независимо от желанието. Намаляването на продукцията на сперматозоидите е сред често срещаните странични ефекти от дългогодишното приемане на анаболи. Често пъти импотентността може да се случи след стероидния цикъл, когато е спрян екзогенният тестостерон. Тогава тялото не може толкова бързо да възстанови собственото производство на тестостерон.

 Съвети за справяне с проблема

Те могат да са най-различни, тъй като причините за възникването му са различни. Затова на първо време се консултирайте със специалист-уролог. Препоръки с универсален ефект на практика няма, но би било добра идея да се придържате към съветите на специалистите. Здравословната храна трябва да е сред приоритетите. Наблегнете на плодовете и зеленчуците. Ензимът бромелин присъства в бананите и повишава либидото. Те са богат източник на калий и витамини от група В, които увеличават общите енергийни нива и предразполагат към любов. За увеличаване производството на тестостерон се препоръчват храни, съдържащи добро количество цинк – риба, ядки, сирене и др. Не забравяйте и аеробните упражнения. Те ще помогнат за подобряване на потентността. По време на ерекция е необходимо повишено кръвообращение и съответно се препоръчват упражнения, които увеличават притока на кръв до сърцето и белите дробове.

Може да заложите и на билките. Известната като силен афродизиак билка Бабини зъби например има свойствата на сексуален стимулатор. Тя съдържа няколко активни компонента, които я правят много ефективна за подобряване на потентността, повишаване на либидото, стимулиране растежа на мускулите и лекуване на еректилна дисфункция. Билката по естествен път подпомага производството на тестостерон при мъжете. Когато пък проблемът е на психологическа основа или в отношенията с партньора, много лекари препоръчват чисто и просто разнообразяване на връзката както в сексуален план, така и чрез екскурзии до екзотични дестинации, нови изживявания и разбира се, откровеност.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!