fbpx

Топлото време чука на вратата и трябва да приведем телата в подобаваща форма за отпускарските дни на плажа. Както обикновено, по това време на годината един проблем отново излиза на дневен ред и това е целулитът.


Причини

Целулитът се появява в резултат на взаимодействието между съединителната тъкан в дермалния слой на кожата и слоя мазнини, намиращ се под него. Мастните натрупвания притискат и изкривяват съединителната тъкан, което предизвиква влакнестите тъканни коридори да се свиват или скъсяват. Това води до появата на малки трапчинки върху кожата, или т.нар. портокалова кора. Много са факторите, допринасящи за появата на целулит – хормонален дисбаланс, генетично наследство, режим на хранене, дебелина на кожата, разпределение на мастна тъкан в тялото и т.н. Най-често целулитът се появява в задните части на бедрата, седалищните части, корема, дори по ръцете в близост до мишниците. Понякога се подценява фактът, че това не е просто естетичен проблем, тъй като той води до цялостна промяна на кожата – епидермисът изтънява, деформират се колагенът и еластинът, увеличават се мастните клетки, възникват проблеми с кръвообращението.

Процедури

Тук на помощ идва естетичната медицина. Неинвазивните апарати от ново поколение съдържат иновативна технология, чрез която стимулират отстраняването на мастните клетки от организма. Така може да се подобри видът на зоните, засегнати от целулит. След процедурата не е необходим възстановителен период, а по време на извършването й не се усеща болка.

Ултразвукова кавитация

Това е един от най-популярните неинвазивни методи. Кавитацията активира метаболизма и чрез контролирани нискочестотни вълни прониква в цитоплазмената мембрана. Там ултразвуковите вълни разрушават мастните клетки, които, втечнени, се отделят от организма чрез лимфната и отделителната система. Наричана понякога „нехирургична липосукция”, ефектът от кавитацията е значително намаляване на мастните натрупвания, обиколките и телесното тегло. Не при всички ефектът е видим още след първата процедура, но след шестата се забелязва обновена кожа, по-елегантен силует и елиминиране на локалните депа. Процедурата е безболезнена, но се прилага само след консултация с дерматолог, който да определи нейната продължителност и да отчете евентуални противопоказания.

За стандарт се приема 6–8 процедури, по една седмично. Времетраенето им зависи от отделния пациент, като обикновено трае 30 минути и е добре три дни преди и след процедурата да се избягва консумацията на алкохол, мазна, пържена и пикантна храна.

Специфично за тази процедура е, че не се обработва цялото тяло, а конкретна проблемна зона. При кавитацията се разрушават по-голям брой мастни мембрани и се натрупват по-големи количества мастни киселини, които се насочват към черния дроб. Организмът се нуждае от повече време, за да преработи отпадните продукти и да ги изхвърли по естествен начин. Ако се третира наведнъж цялото тяло, разтопените мазнини ще станат прекалено много, организмът няма да може да ги изхвърли и ще се задръсти цялата лимфна и отделителна система.

Радиочестота и ултразвук

Тази комбинация е още един подходящ метод в борбата с мастните натрупвания, които биват разграждани, а отпуснатата кожа видимо се стяга. Използваният при процедурата апликатор прониква дълбоко в мастната тъкан и с мощността си предизвиква загряването й, което води до естественото унищожение на мастните клетки. Процедурата е особено ефективна и защото предизвиква ремоделиране на съществуващия колаген и синтезирането на нов. Тя е безболезнена, най-много да се появи зачервяване, което изчезва след около час. Продължителността на терапията и силата на въздействие зависят от степента на целулита, обема, който трябва да бъде редуциран, и други фактори. Обикновено се правят 6–8 процедури (по една на седмица) на зона.

Криолиполиза

Вместо да ги втечнява или загрява, този иновати­вен неинвазивен метод се справя с мастните клетки, като първо ги замразява, след което ги разрушава. Това става посредством апарат с голям накрайник и охлаждащи пластини от вътрешната част, като накрайникът се поставя върху проблемната зона, а силата на вакуума се регулира така, че пациентът да не усеща какъвто и да е дискомфорт, тъй като студът не обхваща околните тъкани и органи. Възможна е появата на синини в третираните зони, но те изчезват бързо, а самата процедура не е болезнена. Мастните клетки се разграждат в продължение на 2–3 месеца по естествен начин и резултатът става видим постепенно. Продължителността на терапията е около 60–70 минути, като 1 до 3 процедури на зона се повтарят на всеки 4–5 седмици.

Антицелулитни масажи

Класическият антицелулитен масаж подобрява състоянието на кожата и подкожната мастна тъкан, което води до изглаждане на проблемните зони. Масажните движения ускоряват кръвообраще нието, подобряват обмяната на вещества и активизират метаболизма в мастните депа. Ефектът от него е разрушаване на мастните отлагания и изхвърлянето им от организма. Стандартният курс е 10–12 проце­дури, като на седмица се правят максимум по две.

Комплексна грижа у дома

Козметиците препоръчват антицелулитни кремове, серуми и масла, в които има висока концентрация на активни съставки. Тяхната задача е да редуцират мазнините в клетките и да предотвратяват натрупването на нови. Кофеинът е сред най-важните и често срещани съставки в антицелулитния продукт. Той разгражда мазнините, дренира задържаните течности в клетката, премахва токсините и цялостно възстановява нормалните процеси в увредените клетки.

В състава на липолитиците често присъстват растителни съставки и по тази причина в „менюто” за домашна грижа се включват и растителни екстракти. Те усилват действието на активните съставки на кремовете, оказват благотворно влияние върху еластичността на кожата и укрепват стените на кръвоносните съдове.

Друга популярна активна съставка е ретинолът, или витамин А1. Той се използва против стареене на кожата, тъй като стимулира производството на колаген и при нанасяне поне два пъти дневно се наблюдават положителни последствия върху кожата с целулит.

Начин на живот

Ограничаването на вредните храни значително би помогнало в борбата с целулита. Добре е да се пият по два литра вода на ден, тъй като по този начин се изхвърлят повече токсини. Препоръчително е да се увеличат спортните занимания. Може да си правите и т.нар. контрастни душове, при които температурата на водата се сменя няколко пъти по време на къпане, за да се стимулират притокът на кръв и кръвообращението. Добре е винаги да приключвате със студена вода. Когато антицелулитните процедури бъдат комбинирани с комплексна грижа за тялото и здравето, това ще е гаранция за висока увереност и самочувствие в разгара на горещия сезон.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!