fbpx

Опасните Бенки

Слънчевите лъчи са благодат през летния сезон, но нека не забравяме, че те могат да бъдат и опасни. Освен това ако не обръщаме достатъчно внимание на себе си, малките и сексапилни бенки по кожата могат да ни създадат големи главоболия. Как да разпознаем проблема и какви предпазни мерки да вземем не само по време на лятната си почивка? Нека разберем заедно.

 coiffure beauty benki 1Бенките са доброкачествени образувания върху кожата, които са съставени от пигментни клетки – меланоцити. Наричат се още меланоцитни невуси. В зависимост от разположението им върху кожата, те могат да бъдат гранични – разположени в епидер­миса, смесени – разположени на границата между епидермиса и дермата, и дълбоки – намиращи се в дермата. Меланоцитите са клетки „гости” в епидермиса и разположе­нието им в различните кожни слоеве е резултат от тяхната физиологична миграция.

 Граничните меланоцитни невуси могат дълго време да останат непроменени, но по-голямата част от тях преминават в смесени и стигат до дермални меланоцитни невуси. Смесените меланоцитни невуси са леко релефни с кръгла или овална форма. Цветът им може да бъде различен в зависимост от цвета на кожата. Другата разновидност – дермални меланоцитни невуси, са надигнати образувания, при които липсва пигментация.

Сред различните класификации бенките се делят на два основни вида: вродени и придобити. Вродени са тези, които са налице в момента на раждането или стават видими до 1 месец. Срещат се много рядко – при около 1% от новородените. Могат да бъдат различни по размер – малки до 1.5 см, средни от 1.5 до 20 см и големи над 20 см. Малките и средните вродени невуси обикновено са леко надигнати и пигментирани и често от тях израстват косми. Големите вродени невуси често обхващат големи части от тялото или крайниците. Те са силно пигментирани и окосмени. При този вид рискът от злокачествена трансформация е по-висок. Ако се сметне за необходимо и трябва да се премахнат, това става само по оперативен път.

 Придобитите меланоцитни невуси могат да бъдат:

 • Обикновен невус – срещат се много често и при всички раси. Хората със светла кожа и светли коси и очи имат много по-голям брой бенки от тези с мургава кожа и тъмни коси и очи. Броят им е малък в ранна детска възраст, постепенно се увеличава и рязко нараства в пубертета. След това отново забавя ход, като в периода на средната възраст се наблюдава застой, като с напредване на възрастта броят им започва да намалява. Големият брой обикновени меланоцитни невуси е най-важният рисков фактор за развитие на меланом;

• Хало-невус или невус на Sutton – той представлява централно разположен меланоцитен невус, заобиколен от апигментна зона. Среща се най-често при деца и млади хора. Понякога се съчетава с витилиго;

• Син невус – това е доброкачествен невус със синкав цвят, произлиза от дермалните меланоцити. Среща се сравнително често;

• Атипични невуси – това са всички невуси с размер над 5 мм, неправилна форма, неясна граница с околната кожа и различни нюанси на цветовете в различните му участъци. Този тип невус наподобява ранен злокачествен меланом. Атипичните невуси имат доброкачествено развитие, но заради бързото увеличаване на размерите им е необходимо да бъдат проследявани.

 Бенките могат да имат и необичайна локализация. Невусите, разположени в областта на нокътната плочка, задължително трябва да бъдат консултирани с дерматолог.

 Причината за появата на бенки е на първо място наследствеността, а след това излагането на слънце. Установено е, че излагането на силно слънце за дълго време много често води до развитието на рак на кожата. Нарича се меланом и е изключително злокачествен. Може да се развие и върху здрава кожа. С напредване на възрастта рискът от меланом се увеличава. Наблюдава се фамилна предразположеност към заболяването, затова при случаи на меланом в семейството е необходимо да се вземат профилактични мерки. Това, което е необходимо да се наблюдава при бенките, е: тяхната форма – дали тя е асиметрична; ръб – вместо да е очертано кръгъл, той е неравномерен; цвят – наблюдава се неравномерна пигментация; диаметър – над 5 мм и надигане на тумора. Много е важно как се развива бенката в рамките на кратък период от време. Една от тези характеристики е достатъчна, за да потърсим консултация с дерматолог.

 За развитието на меланом няма значение броят на слънчевите облъчвания, а броят на изгарянията особено в детска възраст. Детската кожа е много чувствителна към слънцето и употребата на слънцезащитни продукти с минимум фактор 50 е задължителен. Съблюдавайте редовната употреба на този тип продукти не само когато сте на плаж, а и в ежедневието. Ежедневните разходки навън също могат да предизвикат изгаряне на кожата, когато съвсем неусетно сте прекарали няколко часа на слънце. Синтезът на меланин при детската кожа не е завършен, а именно той защитава кожните клетки от ултравиолетовите лъчи. Тези лъчи, които влияят на кожата, са два типа – А и В. Ултравиолетовите лъчи от тип А проникват в дермата и водят до настъпването на промени в нея. Те са отговорни и за появата на луничките, пигментните петна, доброкачествените и злокачествените образувания. Лъчите от тип В водят до появата на тен, но те предизвикват и повърхностни кожни изгаряния. Препоръчва се децата до 3-годишна възраст да не бъдат излагани на пряка слънчева светлина. Необходимо е да са облечени в дрехи от естествени материи, за да може кожата да диша, и да носят шапки. Да се избягва престоят на слънце в часовете между 11 и 16 ч. и да се нанасят слънцезащитни продукти на всеки час.

 В някои случаи бенките не са естетически красиви и загрозяват кожата или са на места, които са смущаващи, като чело, скули и др. Премахването на бенките най-често е оперативно, като това гарантира най-висока сигурност и се извършва от хирург дерматолог. Задължително отстраненият материал се изпраща за патологично изследване. Други методи за отстраняване са с ток, лазер, киселина, но това е само в случаите че бенките са доброкачествени образувания и манипулацията се извършва от лекар дерматолог. Не правете опити сами вкъщи да премахнете бенките с помощта на различни киселини. Опасносността да си навредите и да предизвикате изга­ряне върху кожата е голямо.